≫ 

TAJNI SASTANAK U BEOGRADU Trampovog izaslanika i Putinovog pomoćnika: Sudbina ukrajinske krize se rešava u Srbiji

Očigledno da su odlični odnosi srpskog državnog vrha sa Kremljom, odnosno sve bolji odnosi sa američkom administracijom, ali i spoljnopolitička pozicija naše zemlje prepoznati od strane dve najvažnije svetske sile

  • 3

Najznačajnije žarište Evrope već duži period je Ukrajina. Nijednoj od zainteresovanih strana u ovom sukobu ne odgovara status kvo, zato i čine napore da se pregovori pomere sa mrtve tačke. U tom smislu je način prvi korak sastanakom u Minsku 21. avgusta između specijalnog predstavnika predsednika SAD za pregovore u Ukrajini Kurta Volkera i pomoćnika ruskog predsednika Vladislava Surkova. Naredni sastanak biće održan 7. oktobra u Beogradu.

Vučić poručio iz Varne: Mir i stabilnost su nam najvažniji (FOTO)

BALTIČKI TIGROVI KIDIŠU NA SRBIJU: Šta Litvanija, Letonija i Estonija hoće od nas?

Očigledno da su odlični odnosi srpskog državnog vrha sa Kremljom, odnosno sve bolji odnosi sa američkom administracijom, ali i spoljnopolitička pozicija naše zemlje prepoznati od strane dve najvažnije svetske sile.

Tome u prilog govori podatak da će o sudbini ukrajinske krize u Beogradu razgovarati specijalni predstavnik Sjedinjenih Država za pregovore u Ukrajini Kurt Volker i pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov.

Foto: Tanjug/AP

Krajem septembra za ruski "Komersant" bivši američki ambasador u Rusiji Džon Teft je najavio da će se pomenute diplomate sastati na Balkanu, bez jasne odrednice gde bi to moglo da se dogodi.

- Sastaće se početkom oktobra kako bi razgovarali o mogućnosti mirovne misije Ujedinjenih nacija za Donbas - izjavio je Teft.

Sjedinjene Države smatraju da je važno pokušati postići međusobno razumevanje za ovakvu moguću mirovnu misiju, rekao je on u intervjuu objavljenom u časopisu Komersant.

Prvi sastanak između Surkova i Volka održan je 21. avgusta u Minsku. Surkov je u tada rekao da je bio zadovoljan raspravom, za koju je rekao da je korisna i konstruktivna.

Foto: Wikipedia/Government.ru

Volker je, sa druge strane, rekao novinarima u Kijevuda je planirao da raspravlja o pitanjima koja se tiču restauracije teritorijalnog integriteta i bezbednosti Ukrajine na njegovom predstojećem sastanku sa Surkovim.

Printskrin: Youtube

I dok se iz priloženog može pročitati da je američki predstavnik bio rečitiji, izaslanik Kremlja je bio štur na rečima. Takva je situacija i u ruskim medijima. Naime, detalji pregovaračkog procesa oko Donbansa pojavljuju se pre svega u američkim medijima, koji komuniciraju sa svojim diplomatskim izvorima. Ruska strana očigledno nema želju da deli detalje.

- Prekomeran publicitet može oštetiti. Pregovori uključuju kompromise. U suprotnom, nemaju smisla - izjavio je za rusku "Gazetu" politikolog Aleksej Česnakov, nekadašnji visoki funkcioner Kremlja.

On je i potvrdio za ovaj list da će sledeće mesto susreta američke i ruske delegacije biti Beograd.

Čemu tolika tajnovitost?

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Kako zvanične potvrde sastanka nema, postavlja se pitanje da li je to deo javne diplomatije, odnosno nekog procesa koji podrazumeva prisutvo javnosti ili ne. Pitanje je veoma kompleksno. Diplomatija podrazumeva različite tehnike i mogućnosti susreta različitih osoba u različitim okolnostima - objašnjava za Telegraf.rs Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    4. oktobar 2017 | 21:38

    Diplomatija i ne treba da bije u sva zvona. Srbija zna zašto je svaki dogovoreni pedalj mira bitan. Predsednik Srbije zajedno sa državnim rukovodstvom to radom i zalaganjem opravdava svakog dana.

  • Miki

    4. oktobar 2017 | 22:04

    Vau,baš je tajni...

  • Nikson

    4. oktobar 2017 | 19:43

    Ma jel ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA