U 2 dana 2 dokaza da Tači i Rama ne odustaju od "Velike Albanije"

Oni javno i otvoreno rade na tom ujedinjenju. To su destabilizirajući potezi, koji mogu da naruše odnose u regionu i poremete stabilnost regiona - ističe Drecun

  • 27

Besa Šahini, Hajrula Čeku, Valbuna Šujaku i Iljirjani Bajraktari su imena, koja široj javnosti u Srbiji ne znače mnogo. Međutim, ona zapravo imaju mnogo veće značenje. Naime, to su Albanci sa Kosova, koje je Edi Rama imenovao kao zamenike ministra u svoju novu Vladu. To pokazuje da on Albance na Kosmetu i Albance u Albaniji tretira kao narod koji živi na jednoj teritoriji, koja treba da bude jedinstvena. Sličnu poruku, koja pokazuje aspiracije ka "Velikoj Albaniji", poslao je i Hašim Tači.

Ne možemo nastaviti sa dijalogom, ako Amerika nije za stolom: Haradinaj najavio novu platformu za razgovore sa Beogradom

ZAPAD UDARIO ŠAMAR TAČIJU: Ti si kriv za neuspeh

Predsednika Albanije Ilira Metu u Prištini je uz najviše počasti dočekao predsednik Kosova Hašim Tači. Posle razgovora sa predsednikom Albanije Tači je rekao da je Evropska unija ostavila Kosovo u izolaciji kad je u pitanju sloboda kretanja i da je, kako je kazao, “ jedina nada za građane Kosova, kako bi se slobodno kretali u zemljama Evropske Unije, da dobiju pasoše Albanije”.

Foto: president-ksgov.net

- Zahtevao sam od predsednika Mete i ostalih vlasti u Albaniji da u skladu sa Ustavom Albanije i u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova pruži državljanstvo građanima Kosova, posebno studentima i poslovnim ljudima, kao i ostalima koji imaju potrebu za tim. Verujem da je to hitna potreba za građane Kosova kako bi mogli slobodno da se kreću po Evropi i u potpunosti verujem da će se ovo i desiti - rekao je Tači.

Foto: president-ksgov.net

Tako je on pod izgovorom, da građani Kosova nisu obuhvaćeni viznom liberalizacijom, zapravo poručio da su Albanci na Kosmetu i Albanci u Albaniji jedan narod koji živi na jednoj teritoriji, koja treba da bude jedinstvena.

Gotovo istovetnu poruku, dva dana ranije je poslao albanski premijer Edi Rama. On je imenovao je četvoro kosovskih Albanaca za zamenike ministara u svojoj vladi.

Foto: kryeministri-ks.net

Besa Šahini, Hajrula Čeku, Valbuna Šujaku i Iljirjani Bajraktari su četiri od 33 zamenika ministra u novoj vladi Albanije, dodaju mediji.

Ova Ramina odluka, kao i Tačijeva izjava još jednom jasno sugerišu da nisu odustali od ideje "Velike Albanije".

- To je jeste provokativan potez Rame, koji nikako da počne da se ponaša u skladu sa onim što zvanično govori, kada Srbiji obećava dobrosusedsku saradnju - kaže za Telegraf.rs Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Printskrin: Telegraf

Prema njegovim, Ramin potez ukazuje da režim u Tirani nikako ne odustaje od velikoalbanskih pretenzija.

- Oni javno i otvoreno rade na tom ujedinjenju. To su destabilizirajući potezi, koji mogu da naruše odnose u regionu i poremete stabilnost regiona. To pokazuje, takođe, da Rama nije sazreo kao političar i da nije dovoljno odgovoran, te da može da nanese veliku štetu regionu - istakao je Drecun.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    12. oktobar 2017 | 18:02

    Oni ce svoje ostvariti a vi uvek govorite da je drugi kriv nemajuci hrabrost da sve proistice od nas samih ,

  • Realno

    12. oktobar 2017 | 20:13

    Udari kontra meru. Traziti pripajanje Srbiji severni i istocni deo Albanije gde ima nasih ljudi!

  • Stopsrac PN.

    12. oktobar 2017 | 20:42

    Zatvoriti granicu za izrazito Albance sa Kosova pa neka idu preko voljene države u svet i tri lepe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA