Marija Obradović u Savetu Evrope: Izabran novi izvestilac za KiM i slučaj Katalonija (FOTO)

Džordi Roka, član španske delegacije, izabran je za izvestioca tajnim glasanjem

  • 86

Na Političkom komitetu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope danas je izabran novi izvestilac koji će pisati izveštaj o situaciji na KiM, konkretno o poštovanju ljudskih prava, vladavini prava i dostizanju standarda Saveta Evrope.

Marija Obradović izabrana za potpredsednicu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

- Džordi Roka, član španske delegacije, izabran je za izvestioca tajnim glasanjem na današnjem sastanku Komiteta, a protiv kandidat bio mu je Mogens Jensen iz Danske - potvrdila je Marija Obradović, šefica srpske delegacije u PSSE.

- Srpska delegacija uspela je da ospori kandidaturu Mogensa Jensena, koji je u prethodnom periodu više puta iskazao svoju pristrasnost, izlazeći u susret zahtevima delegacije parlamenta Kosova i Metohije, čime je nesporno doveo sebe u sukob interesa povodom ovog izveštaja - izjavila je Obradovićeva.

Foto: Promo

Ona je navela da je Jensen glasao čak i protiv pregovora dve delegacije o načinu zastupljenosti prištinske delegacije u PS Saveta Evrope, istovremeno u potpunosti ignorišući stavove srpske strane.

Rok za izradu izveštaja PS Saveta Evrope o situaciji na KiM je dve godine.

Kada je reč o dešavanjima na Pirinejskom poluostrvu i slučaju Katalonija, novoizabrana potpredsednica PS SE Marija Obradović istakla je stav Srbije po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španije.

KUĆA LJUDSKIH PRAVA

- Želim da vas podsetim da se43 nalazimo u PS SE, kući ljudskih prava, čiji je jedan od osnovnih principa vladavina prava i ako budemo sledili samo taj princip jasno je kako treba da se postavimo u slučaju Katalonije - započela je Obradovićeva.

SRBIJA PODRŽAVA SUVERENITET ŠPANIJE

Foto: Telegraf

- Stav Srbije je da snažno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Španije. Smatramo da nije prihvatljivo spoljno mešanje u unutrašnja pitanja Španije. Srbija najbolje zna kakvu štetu može da nanese pravljenje izuzetaka u pogledu nepoštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava, jer je presedan napravljen upravo u slučaju Kosova i Metohije - istakla je šefica srpske delegacije u PS Savetu Evrope.

Ona je na kraju podsetila da se odstupanjem od poštovanja međunarodnog prava u slučaju Katalonije, otvara put ka sličnim krizama u Evropi i svetu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    13. oktobar 2017 | 11:47

    Srbija nece odstupiti od stava da je Katalonija deo Spanije i to se nikada nece promeniti.

  • Veljk0

    13. oktobar 2017 | 11:48

    Katalonija je Spanija.Kraj price.

  • jovan Ilić

    13. oktobar 2017 | 10:14

    Srbija ima sve veći uticaj u Evropi, vreme namje za članstvo u EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA