≫ 

HAŠKA SRAMOTA: Tribunal presudio više od 1.000 godina robije za Srbe

- Mislim da će se civilizovani svet stideti jednog dana Haškog tribunala - rekao je Fila za naš portal

  • 82

Prvostepena presuda generalu Ratku Mladiću, koja će biti izrečena u sredu, 22. novembra biće poslednja velika odluka Haškog tribunala. Ovaj sud, koji će ostati upamćen, u najmanju ruku, kao jedan od najkontroverznijih u istoriji, zatvara se 31. decembra. Zvanična ceremonija zatvaranja biće održana 19. decembra, na Svetog Nikolu, u danu kada Srbi slave jednu od svojih najvećih slava, Svetog Nikolu.

Prvostepena presuda Ratku Mladiću u sredu

Tribunal su formirale Ujedinjene nacije pre 24 godine sa ciljem da donese pravdu žrtvama i pomiri zavađene narode u regionu. Međutim, prema rečima advokata Tome File, koji je kroz osam slučajeva učestvovao u radu Tribunala, Hag je sramota za pravdu.

- Osnovan je radi diskriminacije i satanizacije srpskog naroda. Pogotovo rukovodstva. Srbija je jedina zemlja koja je bila naterana da izruči saveznog i republičkog predsednika i načelnika generalštaba u Hag, tu pravnu klanicu - kaže za Telegraf.rs, Fila.

Foto: Medija centar Beograd

Tribunal je od Beograda zahtevao izručenje gotovo celog vojnog i političkog vrha Srbije i Republike Srpske. Među njima su sigurno najzvučnija imena Slobodan Milošević, Milan Milutinović, Vojislav Šešelj, Radovan Karadžić, Ratko Mladić.

Mada će o radu Haškog tribunala ocenu doneti pravni istoričari i teoretičari, statistika govori u prilog Filinoj oceni.

Naime, optuženo je 161 lice, od kojih su više od polovine Srbi - njih 108, a osuđeno 63. Kada se saberu kazne zatvora, Srbi su dobili više od hiljadu godina robije. U Hagu je umro Slobodan Milošević ne dočekavši kraj procesa, u pritvorskim jedinicama umrla su još četvorica Srba, a neki po različitim zatvorima.

Foto: Tanjug/AP/Fred Ernst

- Mislim da će se civilizovani svet stideti jednog dana Haškog tribunala - rekao je Fila za naš portal.

Trenutno se u Hagu nalaze Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Karadžić je prvostepeno optužen na 40 godina robije, sada je u toku žalbeni postupak. Mladić čeka prvostepenu presudu.

Foto: Tanjug/AP/ICTY

Da ne bude zabune Hagu su isporučivani i pripadnici drugih nacija. Međutim, njihova sudbina je bila prilično drugačija. Optuživani su za nešto što nisu uradili i - puštani su na slobodu. Među njima su Orić, Haradinaj, Gotovina, Markač... Po pravdi Haškog tribunala oni su - nevini.

Haški tribunal će, i nakon što formalno prestane da postoji, preostale zadatke obavljati preko takozvanog Mehanizma suda (MMKS).

Rad Mehanizma u vezi sa zločinima koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije, u postupcima koji su vođeni pred Haškim tribunalom nije oročen i biće produžavan odlukama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija dok za to postoji potreba, rečeno je Tanjugu u instituciji Mehanizma.

Ovo telo ima zadatak da okonča žalbene postupke, postupke preispitivanja presuda, kao i postupke koji se tiču nepoštovanja suda i ponovljenih suđenja., a već je već je preuzelo žalbene postupake u slučajevima protiv Vojislava Šešelja, Radovana Karadžića, kao i ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Foto: Tanjug/AP

U nadležnosti Mehanizma je i da nadgleda predmete koji su prosleđeni nacionalnim pravosudnim sistemima i da nadzire izvršenje kazni koje su izrečene osuđenima u Haškom sudu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Владо

    20. novembar 2017 | 14:55

    Ма да, сви невинашца, само Срби агресори. У Сарајеву су муслимани били наоружани на јесен 1991. А на крају испаде да су јадни голоруки били. И ко је њихов одговарао за то наоружавање и хушкање на Србе, наравно нико.

  • Semajlirane pufne

    20. novembar 2017 | 15:23

    Sud osnovan samo da bi sudio Srbima!!! Sramota

  • GROBAR spalio Đenku

    20. novembar 2017 | 14:49

    Presudio je Mladicu Tadic.Srbi se nisu ni jednom digli zbog svojih generala,a Bosnjaci,Hrvati i Albanci za svakog svog.Postuj sebe i svoje,pa ce te i drugi postovati.Ova recenica dosta govori.Ne postujemo sami sebe,pa kako ocekujete da nas Hag postuje? Sami smo krivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA