MLADIĆ NIJE SRBIJA! Da li je presuda Ratku naša nova omča? Hoće li nas opet tužiti za GENOCID?

Za šta je Mladić osuđen i kakve su posledice po Srbiju, ako ih ima? Kako je Bosna i Hercegovina već neuspešno tužila Srbiju za genocid, postavlja se otvoreno pitanje, da li će presuda Mladiću biti iskorišćena za novu reviziju tužbe

  • 72

Haški tribunal osudio je juče nekadašnjeg glavnog komandanta Vojske Republike Srbije Ratke Mladića na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kao i kršenja zakona i običaja ratovanja, navodi se u zvaničnom saopštenju Tribunala. Kako je Bosna i Hercegovina već neuspešno tužila Srbiju za genocid, postavlja se otvoreno pitanje, da li će presuda Mladiću biti iskorišćena za reviziju tužbe.

Stejt department primio k znanju presudu Mladiću

Jučerašnje izricanje presude Ratku Mladiću prikucalo je je ceo region za TV, pošto je praktično predstavljalo epilog neuspešnog pokušaja međunarodne zajednice da kroz rad Tribunala pomiri zavađene narode na prostoru bivše Jugoslavije.

Odlukom sudskog veća, Mladić je osuđen za genocid i progon, istrebljenje, ubistvo i nehumano prisilno premeštanje na području Srebrenice 1995. godine, zbog progona, istrebljenja, ubistva, deportacije i nehumanog akta prisilnog premeštanja u opštinama širom BiH, takođe za ubistva, teror i protivpravne napade na civile u Sarajevu i oduzimanje talaca osoblja UN-a.

Međutim, oslobođen je optužbe za genocid u nekoliko opština u BiH 1992. godine.

Foto: Tanjug/AP/ICTY

Upravo to, što je osuđen za genocid na području Srebrenice, bilo je okidač za pitanje može li doći do revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Ne zaboravimo, kakve je tenzije na relaciji Beograd-Sarajevo izazvao prošlogodišnji neuspešni pokušaj revizije, koju je inicirao bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Reagujući na presudu Mladiću, predsednica Udruženja Majki Srebrenice Munira Subašić tvrdi da to udruženje, kako kaže, definitivno ima pravo da, nakon prvostepene presude Ratku Mladiću, tuži Srbiju i Republiku Srpsku za sve ono "u čemu su učestvovale", preneo je Večernji list, u izdanju za BiH.

Foto: Tanjug/AP

Subašić, međutim, nije dalje obrazlagala ovu svoju tvrdnju.

Komentarišući ovaj zahtev, advokat Toma Fila, koji je u osam procesa učestovovao u radu Tribunala, kaže za Telegraf.rs da one postaju Majke Srebrenice po zanimanju.

- Bol za izgubljenom decom je dostojanstvena i tiha, bol koja se dernja, koja dočekuje Vučića sa dobrodošlicom, a posle govori da je oskrnavio praznik i pozdravlja ljude koji su ga napali, to nije bol, to je bezobrazluk - ističe Fila.

Fila je rekao da presuda Mladiću ni na koji način ne može da utiče na Srbiju.

Foto: Medija centar Beograd

- U toj presudi, kao i u presudi Karadžiću ne pominju se ni Srbija ni Slobodan Milošević. Zato i imate reakciju hrvatskog premijera i predsednice Plenkovića i Grabar Kitarović, što u presudi nije pomenuta Hrvatska, odnosno navodni zločini u toj državi - kaže Fila.

U prilog Filinim rečima ide i izjava glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca. On je rekao, nakon što je sud izrekao doživotnu zatvorsku kaznu Ratku Mladiću, da to nije presuda čitavom srpskom narodu.

Foto: Tanjug/AP

Kako je rekao novinarima u Hagu, "Mladićeva krivica je njegova i samo njegova".

Fila smatra i da od eventualne revizije tužbe BiH protiv Srbije nema ništa, pošto bi dva člana Predsedništva te zemlje, Srbin i Hrvat bili protiv.

- Oni bi imali neke šanse da nas dodatno napadnu kao novi osnov da je Mladić osuđen i pod tačkom za genocid u još nekoliko mesta u BiH, ali nije prošla i pošto ne može da bude genocid u svakom selu u kome je poginuo neki musliman, to je otpalo kao glupost. Otpalo je kod Karadžića, moralo je da otpadne i kod Mladića - rekao je Fila.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je takođe da presuda generalu Ratku Mladiću ne može biti korišćena za eventualnu reviziju tuzbe za genocid protiv Srbije.

Foto: Milena Đorđević

- Tužba protiv Srbije je već bila podneta i ona je odbačena. Istekli su rokovi za podnošenje revizije, tako da ne vidim način da presuda koja je juče izrečena može biti korišćena, naročito imajući u vidu da je u pitanju prvostepena odluka - rekla je Kuburović.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • elena

    24. novembar 2017 | 02:28

    Osudjen👍

  • banjaluka

    23. novembar 2017 | 19:29

    mi smo svi ratko mladic

  • sima

    23. novembar 2017 | 17:33

    Mi srbi smo izdali nasega ikonskoga djenerala Mladica.Nijedan drugi narod neokrece ledja od covjeka koji je se borio za svoj narod.Hrvati filmove prave i velicaju svoga generala gotovinu,koji zapravo nije skolovani general.Vec obicna belosvetska protuva i propalica .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA