SRBIJA VAŽAN REGIONALNI IGRAČ: Brnabić o detaljima razgovora sa kineskim premijerom (FOTO)

Premijerka je prenela i jedan detalj sa sastanka sa premijerom Kine, koji pokazuje koliko ta zemlja ceni Srbiju

  • 0

Politički odnosi Srbije i Kine su izvanredni i karakteriše ih sveobuhvatno strateško partnerstvo, ocenili su danas predsednica vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Kine Li Kećiang. Premijerka Brnabić i premijer Li fokusirali su se, na sastanku u Budimpešti, na ekonomsku saradnju Srbije i Kine, za koju su ocenili da je veoma uspešna, posebno kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi i energetici.

Dobrodošla mađarska ulaganja u Srbiju: Brnabić razgovarala sa Orbanom (FOTO)

- Veoma smo ponosni na trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd - Budimpešta, koji je za Srbiju najvažniji infrastrukturni projekat. To vidimo kao početak kompletiranja celokupne železničke mreže Srbije - naglasila je Brnabić.

Premijeri Srbije i Kine konstatovali su i da veliki značaj imaju sporazumi koje su predstavnici dve zemlje potpisali u ponedeljak, tokom Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

- Članstvo u Evropskoj uniji ključni je spoljnopolitički cilj Srbije, a Srbija je u potpunosti opredeljena za nastavak i produbljivanje saradnje sa Kinom u svim oblastima - izjavila je predsednica Vlade, saopštila je vlada.

- Nedvosmislena podrška Kine po pitanju Kosova i Metohije, a posebno sprečavanju tzv. „Kosova“ da postane član UNESKO, potvrda su tradicionalnog prijateljstva dve zemlje i dva naroda - istakla je Brnabić i dodala da Srbija dosledno podržava politiku „jedne Kine“.

Brnabić i Li razgovarali su o nastavku direktnih kineskih ulaganja u Srbiju i rasta izvoza srpskih proizvoda u tu zemlju.

Predsednica Vlade Srbije istakla je da je nedavno položen kamen temeljac za izgradnju novog bloka TE Kostolac B3, kao najveće investicije u domaćem energetskom sektoru u poslednje tri decenije, a da ukupna vrednost zajedničkih projekata Srbije i Kine u ovom trenutku iznosi oko šest milijardi dolara.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Pored energetike i infrastrukture, Srbija i Kina razvijaju saradnju i u mnogim drugim oblastima. Premijerka Srbije istakla je značaj projekta industrijskog parka Borča, kao jednog od glavnih prioriteta Srbije u kojem se očekuju velika kineska ulaganja, kao i saradnje u oblasti poljoprivrede, zdravstva, kulture, nauke, obrazovanja, turizma, sporta i drugim oblastima.

- Posebno nas raduje što će uskoro u Pekingu biti potpisan ugovor o otvaranju Srpskog kulturnog centra u Umetničkom distriktu 798, kao i što skorije otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu - naglasila je Ana Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije poručila je premijeru Kine da će Republika Srbija, kroz mehanizam saradnje „16+1“ i inicijativu predsednika Si Ðinpinga „Pojas i put“, kao i snažnom podrškom NR Kini na bilateralnom i multilateralnom planu, nastaviti kontinuitet politike prijateljstva i pune saradnje.

SVE DELEGACIJE PO 5 MINUTA, MI DUŽE OD 20

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas, na kraju posete Budimpešti, da su poslednja dva bilateralna sastanka koje je imala sa premijerima Mađarske i Kine, Viktorom Orbanom i Li Kećijangom, pokazali da je Srbija važan regionalni igrač, te je prenela da je sa mađarskim kolegom dogovorila zajedničku sednicu dve vlade u februaru u Mađarskoj.

Brnabić je podvukla da je, što se Kine tiče, Srbija jedna od centralnih zemalja u projektu "Jedan pojas, jedan put".

- Imali smo jutros dva odlična sastanka, jako dobra za Srbiju - naglasila je ona.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Prenela je i jedan detalj sa sastanka sa premijerom Kine, koji pokazuje koliko ta zemlja ceni Srbiju.

- Sve delegacije imale su po pet, maksimalno 15 minuta za sastanak sa premijerom Kećijangom, a nama su tokom sastanka dali znak da možemo da produžimo razgovore, tako da je sastanak bio nešto duži od 20 minuta - kazala je Brnabić.

Ona je rekla da je sa kineskim kolegom razgovarala o velikom broju projekata koje zajednički imamo.

Podsetila je da više od 15 projekata ima koje Srbija i Kina implementiraju, navodeći kao primere most Zemun-Borča, prvu fazu izgradnje termoelektrane Kostolac, koji su završeni, te dodala da su neki još u implementaciji i planiranju.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

- Bilo je važno da razgovaramo i oko aviolinije Beograd-Peking, kao i oko ukidanja viza i većeg broja kineskih turista -  dodala je ona ukazujući da je ovo bila i prilika da se još jednom zahvali na svoj podršci koji Kina politički daje Srbiji, kako u našim evropskim integracijama, tako i oko našeg internog pitanja Kosova i Metohije, gde su oni jedan od najvećih partnera koji nas podržavaju.

Sa premijerom Mađarske, kako je dodala, bilo je reči pre svega o energetici, ali i prekograničnoj saradnji, korišćenju evropskih fondova, javno-privatnih partnerstava.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

- Oba sastanka su bila sadržajna, ne samo protokolarna i pokazala su da je Srbija važan regioanlni igrač, a što se tiče Kine tiče jedna od centralnih zemalja u projektu ''Jedan pojas, jedan put'' - zaključila je Brnabić, koja boravi od ponedeljka u Budimpešti povodom Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, na čijim marginama se sastala i sa premijerima Poljske i Estonije, te sa predstavnicima kineskih kompanija.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA