≫ 

Ovo je najveća pretnja za Srbiju: General Diković najavio formiranje POSEBNE JEDINICE SPECIJALACA

- Terorizam je svetski neprijatelj broj jedan, koji podjednako preti i nama - kaže načelnik Generalštava Vojske Srbije

  • 18

Najveći bezbednosni rizik Srbije je nerešen status južne pokrajine i njena jednostrano proglašena nezavisnost, upozorava načelnik Generalštava Vojske Srbije general Ljubiša Diković, te najavljuje da će biti formirane posebne jedinice specijalaca za krizne situacije.

"Budno pratimo i dnevno procenjujemo stanje i stepen ugroženosti Srbije"

- Terorizam je svetski neprijatelj broj jedan, koji podjednako preti i nama. Formiraćemo zato opremljene, obučene i efikasne oružane snage, koje će biti snažan faktor odvraćanja u svim bezbednosnim izazovima - rekao je Diković u intervjuu za Večernje novosti.

On je naglasio da je Vojska Srbije potpuno spremna da zaštiti svoje građane od svih pretnji i opasnosti. Na pitanje šta podrazumeva bolja organizacija snaga za brzo reagovanje, Diković podseća da je nekada postojao korpus specijalnih jedinica, koji je rasformiran 1999. godine.

- Za rešavanje svih bezbednosnih izazova danas su nam preko potrebne snage koje mogu da za rekordno kratko vreme reše problem i spreče njegovo širenje - rekao je Diković.

Foto: A. Nalbantjan

Na Balkanu postoji veliki rizik od izazivanja sukoba, upozorio je on, te je naveo da je važno da Srbija raspolaže jedinicama koje mogu da efikasno reaguju u kriznim situacijama.

- Napravićemo zato veću formaciju ovih snaga. Biće najbolje opremljene i podržane helikopterskim jedinicama. To je i razlog za nabavku helikoptera, koje ćemo naoružati i opremiti za borbena dejstva - rekao je Diković.

Istovremeno je izrazio želju da će Srbija nabaviti PVO sisteme, "ali samo prema potrebama". Plan je, dodao je, da se uz sistem "Neva" i modernizaciju raketa "kub" nabavi i neki od modernijih raketnih sistema.

Foto: mod.gov.rs

- Naš cilj je da uvek budemo spremni da zaštitmo vazdušni prostor Srbije u miru, ali i da se osposobimo za nanošenje udarca potencijalnom agresoru - rekao je Diković.

On je naglasio da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću stalo do toga da Srbija ima odlično opremljenu i obučenu vojsku spremnu da odgovori na svaki pokušaj ugrožavana bezbednosti građana.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    6. decembar 2017 | 11:39

    ŠTa si čekao do sada da nemaš specijalnu jedinicu? Kada ce ti ljudi imati odgovarajuce plate? Vojnik, oficir, policajac treba da ima platu poslanika a poslanik i krem društvo sadašnju platu vojnika i policajca.

  • Noa

    6. decembar 2017 | 10:48

    Ocete li bar i plate da im date dostojne coveka i nosenja glave u torbi

  • Miloje Bubanja

    6. decembar 2017 | 10:10

    dugo je trebalo vremena pa da i narod zna da su vremena ovih izbeglica zvanih migranata velika pretnja po nas rod, zivela majka srbija i njen kralj,koji ce uskoro doći

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA