Počela sednica o NAJVAŽNIJEM ZAKONU ZA 2018. GODINU: Pred poslanicima još 30 tačaka

Poslanici su počeli da utvrđuju dnevni red nove sednice, a ukupno je podnet 171 predlog za dopunu tačaka

  • 38

Skupština Srbije počela je danas sednicu na čijem dnevnom redu je Predlog budžeta za 2018. godinu i još 30 tačaka. Poslanici su počeli da utvrđuju dnevni red nove sednice, a ukupno je podnet 171 predlog za dopunu tačaka.

Maja Gojković: Izbore za Beograd ću možda raspisati u januaru

Vlada Srbije je 29. novembra usvojila Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za narednu godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 40,7 milijardi dinara niže od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Dušan Vujović ranije je rekao da je predloženi budžet za iduću godinu planiran na osnovu projekcije da će realna stopa rasta u idućoj godini biti 3,5 odsto BDP-a.

Vujović kaže da je prostor za povećanje plata i penzija u idućoj godini utvrđen kao nagrada za ono što je ostvareno u poslednje tri godine reformi.

U 2018. predviđeno je povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru i pet odsto u administraciji, a povećanje penzija za pet odsto.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Osim prostora za veće plate i penzije, u idućoj godini obezbeđeno je i više novca za investicije, a Vujović kaže da su za kapitalne investicije predviđene 128,3 milijarde dinara, od čega je najviše i to 54 milijarde namenjeno infrastrukturi.

Na dnevnom redu sednice biće i dopuna Zakona o budžetu Srbije za 2017. godinu, koja se odnosi na sredstva koja će biti obezbđena iz ovogodišnjeg budžeta za isplatu bonusa za pripadnike sektora bezbednosti u iznosu od po 10.000 dinara, koji će im biti isplaćen do kraja godine.

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i izmene zakona o Porezu na dodatu vrednost, o porezu na dobit pravnih lica, o porezu na dohodak građana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Biće razmotrene i izmene zakona o republičkim administrativnim taksama, o javnoj svojini i o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, a poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i o izmenama Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Skupština će razmatrati i potvrđivanje Sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i potvrđivanje Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u vezi sa otvaranjem Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Beogradu.

Poslanici će raspravljati i o izmenama Zakona o stečaju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i izmene zakona o radu, o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i o zapošljavanju stranaca.

Biće razmotren Predlog zakona o zaposlenima u javnim službama, izmene Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, Predlog zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, kao i izmene Zakona o uređenju sudova.

Na dnevnom redu je i Predlog autentičnog tumačenja odredbe člana 48. Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije za 2017. godinu, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    6. decembar 2017 | 13:41

    Ovaj budzet je razvojni i treba biti usvojen za dobrobit Srbije.

  • zivkica

    6. decembar 2017 | 13:17

    Nadamo se da će doneti odluku o zapošljavanju u javnim sektorima, a manje svađa opozicija.

  • sasa

    6. decembar 2017 | 10:14

    Budzet je jako bitna stavka za nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA