Maja Gojković: I ja sam bila žrtva nasilja, ranije je bilo sramota da vas tuku, a danas nije sramota priznati da smo žrtve

Prema njenim rečima, Zakon protiv nasilja u porodici, koji je stupio na snagu 1. juna, za šest meseci je pokazao dobre rezultate

Bolna i teška statistika Srbije kao zemlje koja neguje porodične vrednosti je da je od početka godine do sada 26 žena izgubilo život u porodičnom nasilju, izjavila je danas predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Boško Obradović upao u kabinet Maje Gojković sa još dvojicom: Vikali su na nju i fizički je sprečili da izađe

Ona je to rekla na tribini "Srbija protiv nasilja nad ženama", koju je organizovala Srpska napredna stranka u cilju podizanja svesti o temi koja, kako je istakla Gojković, ne sme biti tabu tema.

Prema njenim rečima, Zakon protiv nasilja u porodici, koji je stupio na snagu 1. juna, za šest meseci je pokazao dobre rezultate, dodajući da je njegovim sprovođenjem zabeleženo 17.000 slučajeva nasilja u porodici.

Kako je istakla Gojković, sudije su do sada izrekle 6.000 hitnih mera i 6.000 nasilnika je udaljeno od svog doma.

Foto: Profimedia

- Nasilje se u našem društvu neće tolerisati. Svako nasilje mora biti žigosano, žrtva mora ostati u svom domu, a nasilnik van njega - naglasila je Gojković.

Takođe, ona je pohvalila rad državnih organa, podsećajući da je prošle godine čak 36 žena izgubilo život u porodičnom nasilju, te da je zahvaljujući njihovim intervencijama ove godine taj broj niži.

- Nulta tolerancija prema nasilju je državni i društveni cilj. U Srbiji se mora suzbiti svaki oblik nasilja nad ženama, a prevencija ima bitnu ulogu u tome - rekla je Gojković i naglasila da je rad na većoj prevenciji pokrenut na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Gojković je navela da Srbija može da se pohvali u svojoj odlučnosti da se nasilje nad ženama smanji, te da koordinisana akcija Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za socijalna i boračka pitanja i svih ostalih organa tome posebno doprinosi.

Predsednica Narodne skupštine je podsetila da je nasilja bilo i ranije, ali da se o njemu u medijima nije toliko pisalo, dok danas mediji u borbi za senzacijom i tiražom, sve više pišu o nasilju, pa tako stvaraju utisak, kaže Gojković, da ga ima više nego ranije.

- Ranije je bilo sramota da vas tuku, a danas nije sramota priznati da smo žrtva nasilja. I ja sam nedavno u parlamentu bila žrtva nasilja od strane poslanika Dveri, zbog toga sam sklonila sako i pokazala modricu, jer se ne smemo stideti toga da smo žrtve nasilja - poručila je Gojković na tribini.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA