Beograd će biti centar okupljanja 400 najvećih svetskih mislilaca: Brnabić saopštila sjajnu vest u Cirihu (FOTO)

Od 2019. godine, u Beogradu će se svake druge godine u saradnji sa švajcarskom organizacijom „World Minds“, održavati prestižni skup koji okuplja više od 400 svetskih lidera u inovacijma, nauci, tehnologijama, ekonomiji, umestnosti, medicini i drugim oblastima

  • 2

Odlični rezultati ekonomskih reformi, jasna politika Vlade da Srbiju gradi na inovacijama i tehnologiji, uz značajne rezultate naučne, kulturne i akademske zajednice, omogućili su našoj zemlji da postane prva i jedina država na svetu u kojoj će se, pored Švajcarske, održati prestižni simpozijum „World Minds“ koji okuplja najveće mislioce sveta.

Brnabić razgovarala sa Borisovim u Sofiji uoči njegovog dolaska u Beograd: Srbija zahvalna Bugarskoj na podršci u evrointegracijama (FOTO)

Od 2019. godine, u Beogradu će se svake druge godine u saradnji sa švajcarskom organizacijom „World Minds“, održavati prestižni skup koji okuplja više od 400 svetskih lidera u inovacijma, nauci, tehnologijama, ekonomiji, umestnosti, medicini i drugim oblastima.

Ovu vest danas su u Cirihu ekskluzivno objavili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i osnivač organizacije „World Minds“ Rolf Dobeli. Organizacija „World Minds“ usmerena je na promociju inovacija kojima se unapređuje način na koji moderni svet funkcioniše i fundamentalno menja život savremenog čoveka.

Beograd će tako biti svetski centar za razmenu prestižnih inovativnih rešenja u oblasti robotike, astorfizike, medicine, molekularne biologije, psihologije, marketinga, umetnosti, sporta. Poseban fokus biće na učešću mladih istraživača, studenata na doktorskim i post-doktorskim studijama iz Srbije i celog regiona.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Pod okriljem švajcarske organizacije, a na inicijativu predsednika Republike Srbije i Vlade Republike Srbije, Beograd će postati prvi grad, posle Ciriha, u kome će se održavati godišnji skupovi članova ove ugledne svetske organizacije.

Tokom posete delegacije švajcarskih privrednika Srbiji ove jeseni, predsednica Vlade je inicirala da Beograd bude domaćin ovih simpozijuma, šo je na danšnjem skupu i potvrđeno.

Kreiranje novih znanja i pristup najnovijim otkrićima iz čitavog sveta jeste osnov moderne ekonomije, naučnog, društvenog i kultrunog napretka i jačanja konkurentnosti jedne države. Zbog toga je Vlada Republike Srbije odlučila da započne partnerstvo sa prestižnom švajcarskom orgnizacijom koja će pomoći da u našu zemlju dovedemo najumnije ljude današnjice i pružimo priliku domaćim stručnjacima da sa njima razmene iskustva i predstave svoja dostignuća.

„World Minds Belgrade” okupljaće inovatore, naučnike, biznis lidere i umetnike, koji će na inspirativan način predstavljati ideje novog doba.

- Činjenica da je švajcarski ”World Minds” izabrao Srbiju za svog prvog partnera priznanje je našoj zemlji i najbolji je dokaz potencijala koje Srbija ima - naglasila je predsednica Vlade Ana Brnabić tokom obraćanja na simpozijumu u Cirihu.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

„World Minds“ je osmišljen tako da govornici prezentuju najzanimljivija i najnovija otkrića u inovacijama i nauci i drugim oblastima društvenog delovanja. Održava se u decembru, kako bi bila predstavljena najbolja rešenja te godine iz celog sveta o kojima se na skupu razgovara.

Okupljanje lidera iz brojnih, često i raznorodnih oblasti omogućava razmenu ideja koje pokreću potpuno drugačije sagledavanje sveta, što je glavni je princip rada ove organizacije. Prvi od tri dogovorena skupa održaće se u maju 2019. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Vladi Srbije će u organizaciji događaja podršku pružiti i Inicijativa digitalna Srbija.

Regionalna zajednica inovatora, naučnika i mislioca okupljena oko „World Minds Belgrade“ postaće deo šire mreže među čijim najeminentnijim članovima su i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Kurt Vitrih, filozof i predavač na Londonskoj školi za ekonomiju (London School of Economics) Džon Grej, direktor centra u berlinskom Maks Plank Institutu Gerd Gigerencer, ekonomista Pol Romer i drugi.

Podsećamo da je na prošlogodišnjem simpozijumu „World Minds“ u Cirihu govorio tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić, dok je Ana Brnabić učestvovala kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave. Pored predsednice Vlade i njenog tima, na ovogodišnjem World Minds simpozijumu u Cirihu, Srbiju su predstavljale Snežana Jovanović, ambasadorka Srbije u Švajcarskoj, Veronika Tasić, izvršna direktorka Inicijative Digitalna Srbija i dr Vesna Crnojević Bengin sa Biosens instuta u Novom Sadu.

ODNOSI ŠVAJCARSKE DOBRI, UNAPREDITI EKONOMSKU SARADNJU

Predsednica Vlade Ana Brnabić prethodno je razgovarala sa predsednicom Švajcarske Konfederacije Doris Lojtard. Njih dve su se složilena sastanku u Cirihu da su politički odnosi dve zemlje su dobri i u usponu, a da je potrebno dalje unaprediti ekonomsku saradnju.

- Sa više od 800 miliona evra, kao i otvaranja oko 8.000 radnih mesta, Švajcarska je jedan od značajnijih investitora u srpsku privredu - naglasila je u razgovoru predsednica Vlade.

- Nakon stabilizacije ekonomije i javnih finansija, cilj Vlade Srbije je da naš dalji ekonomski rast bude baziran na inovacijama, a u tome nam mogu pomoći iskustva švajcarskih kompanija i organizacija koje predstavljaju svetske lidere u svojim oblastima - istakla je Brnabićeva.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Ona je posebno izdvojila iskustva i primere dobre prakse u oblastima informacionih tehnologija, digitalizacije i inovacija u privredi, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Švajcarska je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbiji u okviru EFTA (Evropsko udruženje slobodne trgovine), a važnu ulogu u unapređenju ekonomske saradnje ima Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju, osnovan 2001. godine, kao i Mešovita privredna komora.

Na sastanku predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednice Švajcarske Konfederacije Doris Lojtard, koja je ujedno ministarka za životnu sredinu, saobraćaj, energetiku i komunikacije i potpredsednica Saveznog veća, razgovaralo se o daljoj saradnji u oblasti obrazovanja i sistema dualnog obrazovanja.

- Švajcarska je, pored Nemačke i Austrije, najvažniji partner u uvođenju sistema dualnog obrazovanja i povezivanju i približavanju obrazovnog sistema potrebama privrede - naglasila je Brnabićeva.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Prema njenim rečima, osnovni cilj dualnog modela obrazovanja je smanjenje nezaposlenosti mladih i bolja povezanost privrede i obrazovnog sistema.

- Zbog toga su švajcarska iskustva i ekspertska pomoć u restrukturiranju obrazovnog sistema izuzetno važni za Srbiju - istakla je premijerka.

Brnabićeva je zahvalila na podršci Švajcarske procesu evropskih integracija Srbije i pomoći koju švajcarska organizacija SDC pruža Srbiji u uspostavljanju ravnomernijeg regionalnog razvoja i jačanju lokalnih samouprava.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Švajcarska je takođe i među najznačajnijim zemljama po visini donatorske i humanitarne pomoći, sa doniranih više od 300 miliona švajcarskih franaka od 1991. godine, u oblastima energetike, obrazovanja, lokalne samouprave, kao i upravljanja, građanskih inicijativa i inkluziji.

Švajcarska organizacija DIGITAL SWITZERLAND podržla je osnivanje Inicijative Digitalna Srbija u maju ove godine, što dodatno povezuje dve zemlje.

Inicijativa Digitalna Srbija ima za cilj kreiranje eko sistema za ubrzanu digitalizciju srpske privrede i modernizaciju čitavog našeg društva. Digitalizacija je strateški cilj Vlade Srbije, a saradnja ove dve organizacije pomoći će da celokupno društvo krene u susret promenama koje nosi digitalizacija i savremeni način rada i razmišljanja, navedno je u saopštenju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Budjoni

    8. decembar 2017 | 08:01

    SVETSKI "GENIJALCI", NA POZIV SRPSKIH "GEJNIJALACA" PRVE ZURKU !

  • Sonja

    8. decembar 2017 | 18:05

    Šta će nam strani genijalci kad ih mi u Srbiji imamo za izvoz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA