≫ 

Vučić se sastao sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije: Potpisan memorandum o smanjenju međunarodnih tarifa za roming (FOTO)

Vučić je sinoć bio domaćin u vili "Mir" Borisovu, Tudoseu i Ciprasu, a trojicu premijera dočekala je i predsednica srpske Vlade Ana Brnabić

  • 20

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihaijuom Tudoseuom počeo je danas u zdanju na Andrićevom vencu.

Vučić dočekao premijere Bugarske, Rumunije i Grčke: U vili "Mir" upriličena večera za goste

Nakon toga će uslediti konferencija za novinare na kojoj će se obratiti predsednik Srbije i trojica premijera, najavila je Pres služba predsednika.

Vučić je sinoć bio domaćin u vili "Mir" Borisovu, Tudoseu i Ciprasu, a trojicu premijera dočekala je i predsednica srpske Vlade Ana Brnabić.

Vučić je gostima podelio prigodne poklone, a zatim priredio večeru.

Foto: Tanjug/RADE PRELIC

Prethodni sastanak održan je u Bugarskoj, u Varni, početkom oktobra, a teme razgovora bile su unapređenje saradnje u oblasti infrastrukture i energetike, kao ključnih za privlačenje investicija i ekonomski razvoj regiona.

Jedna od tema bila je i gasna interkonekcije Srbije i Bugarske.

Foto: Tanjug/RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tada da je za Srbiju važna interkonekcijska veza sa Bugarskom i da je tu najveći deo priprema obavljen, kao i da očekuje realizaciju u što skorijem roku.

Foto: Tanjug/RADE PRELIC

- Istovremeno, razgovarali smo o politici. Srbija se nalazi na evropskom putu i ja sam zahvalan i Bugarskoj, i Rumuniji, i Grčkoj na velikoj podršci koju nam pružaju na tom evropskom putu. Jedini sam ovde koji predstavlja zemlju koja nije članica EU. Mislim da zajedno možemo mnogo toga da uradimo bolje za naše građane, za životni standard da EU bude rasterećenija i da ima manje problema nego što ima danas - rekao je Vučić nakon sastanka u Varni.

Ekonomska saradnja i ubrzan put ka EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da trgovinska razmena Srbije sa Rumunijom, Grčkom i Bugarskom raste i da je sa premijerima te tri zemlje razgovarao o tome kako da Srbiju "nešto brže" približimo Evropskoj uniji.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihaijuom Tudoseuom rekao da se razgovaralo o putu Srbije ka EU i šta je to šta Srbija treba da uradi i kakvu podršku možemo da očekujemo od te tri, kako je rekao, nama izrazito prijateljske zemlje.

Sve to je veoma važno za budućnost, stabilnost, mir i predvidljivost celog regiona, ocenio je.

Vučić je naveo da ovi sastanci, koji su počeli nedavno u Varni, predstavljaju izraz stalne saradnje četiri zemlje a nastaviće se sastankom u Bukureštu.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Rezultat svih naših političkih razgovora je činjenica da imamo povećanje svih brojeva u trgovinskoj razmeni - rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da Srbija ima stalno uvećanje trgovinske razmene sa sve tri zemlje i da će zajedniuckci preći više od tri milijardi evra.

Predsednik Srbije je rekao da svi ti sastanci, susreti i saradnja omogućuju svim građanaima ovih zemalja da rade i zarađuju što više i da ekonomije napreduju.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Osvrnuo se i na izložbu u holu Predsedništva Srbije gde se može pročitati izveštaj Čeodmira Mijatovića upućeno Milutinu Garašainu, u kojem se nalaze reči britanskog premijera Gledstona koji je govorio oko svih pritisaka koji psotoje na Balkanu, i koji je podvukao važanost srdačnih odnosa ove četiri zemlje.

Trvenja među balkanskim državama treba da se izbegavaju, podvukao je Gledstoun, a preneo je Vučić dodajući da Srbija ima istinske prijateljske odnose sa sve tri zemlje.

Zahvalio je premijerima na poseti Beogradu i Srbiji, rekavši da je Srbija počastovana što je imala priliku da u ova dva dana bude domaćin.

- Naš grad i naša zemlja su ne samo na regionalnoj, već i evropskoj mapi važnih događaja. Rekao sam gostima da postoji samo jedna stvar kojom Srbe možete da uvredite a to je da im kažete da su bili negostoljubivi, da nisu bili dobri domaćini. Nadam se da smo svoju ulogu ispunili i da ćete otići sa dobrim utiscima iz Srbije - naglasio je on.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Memoranduom o smanjenju međunarodnih tarifa za roming

Srbija i Bugarska potpisale su danas Memorandum o smanjenju međunarodnih tarfia za roming, elektronskih komunikicionih usluga.

Sporazum su potpisali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić i bugarski ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacije Ivajlo Moskovski.

Potpisivanje je usledilo nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihaijuom Tudoseuom u zdanju na Andrićevom vencu.

Pogledajte još fotografija:

Foto: Tanjug/Rade Prelic
Foto: Tanjug/Rade Prelic
Foto: Tanjug/Rade Prelic
Foto: Tanjug/Rade Prelic
Foto: Tanjug/Rade Prelic
Foto: Tanjug/Rade Prelic
Foto: Tanjug/Rade Prelic

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolija

    9. decembar 2017 | 18:01

    Свакако један од важнијих састанака на којима можемо договорити добру сарадњу са свима у региону.

  • Boris

    9. decembar 2017 | 14:35

    Dobra prilika da se još više produbi saradnja između ove 4 zemlje.

  • Дејана

    9. decembar 2017 | 18:01

    Веома важни састанци за српског председника и за Србију.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA