Hoće li parlament stići do amandmana na budžet?

Na kritike opozicije što zbog velikog broja amandmana koje su podneli poslanici vladajuće koalcije neće ostati vremena za raspravu o amandmanima na predloženi budžet za 2018, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović kaže da od SNS ne zavisi da li će parlament stići da razmotri amandmane na budžet

  • 0

U Skupštini Srbije i danas se polemisalo o tome da li će uopšte ostati vremena za raspravu o amandmanima na predloženi budžet za 2018. godinu, a poslanci SNS najavljuju da će i u buduće podnosti veliki broj amandmana na zakonske predloge.

ŠTOPERICA RADILA U SKUPŠTINI: Poslanici o pretnjama smrću, Dinkiću, škodama, "fiktivnom subvencionisanju", divljoj gradnji

Na kritike opozicije što zbog velikog broja amandmana koje su podneli poslanici vladajuće koalcije neće ostati vremena za raspravu o amandmanima na predloženi budžet za 2018, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović kaže da od SNS ne zavisi da li će parlament stići da razmotri amandmane na budžet.

Martinović navodi da opozicija treći dan rasprave govori da su poslanici vlasti podneli veliki broj amandama, te da nisu tačni navodi opozicije da sedi ceo dan u parlamentu i sluša njihova obrazloženja amandmana.

- Nije tačno da sede ceo dan, bilo je više ministra i članova vlade nego svih poslanika opozicije zajedno - dodaje Martinović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Šef poslaničke grupe SDS Marko Ðurišić kaže da u parlamentu treći dan poslanici opozicije slušaju obraloženje amandmana poslanika vlasti na izmene Zakona o budžetskom sistemu za koje kaže da nemaju smisla, te da nije dobro što “vladajuća hunta” govori o nekim stavkama u budžetu kojih, kaže, uopste nema.

Kao primer naveo je 500 evra po kvadratnom metru stana koji će, po najavi vlasti.

- Gde se to nalazi u budžetu? Gde su sredstva za taj projekat? To ne možete nigde da nađete u bužetu - rekao je Ðurišić i naveo da toga nema u budžetu ali da ima novca za gondolu u Beogradu za koji kaže da je “sumanuti projekat”.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na navode Ðurišića o “vladajućoj hunti”, Martinović kaže da će u buduće uvek biti ovoliko amandmana SNS kako bi, dodaje, pokazali kakav je program naprednjaka i njihovih koalicionih partnera.

- A vi kukajte do mile volje, zajedno sa Oliverom Jovićević, Jugoslavom Ćosićem, šminkerkama, blogerkama, voditljkama… Da li ćemo stići do budžeta to ne zavisi od SNS - kaže Martinović.

Opoziciji je poručio da u parlamentu imaju onoliko vremena koliko im je dao narod na izborima.

- Za to vam nije kriva SNS - navodi Martinović.

Povodom navoda DS da su se u njihove stranačke redove priključili generali, Martinović kaže da se jedan od njih oglasio, general Petar Radojčić koji je, dodaje, rekao da je samoproklamovana vojna neutralnost Srbije nepriznata međunarodna forma sa nepoznatim sadržajem i da se zalaže za prihvatanje saradnje sa NATO i za članstvo u tom savezu.

- To zahteva značajna sredstva, ali mnogo manje nego vojna neutralnost Srbije, tako kaže (Radojčić). To kažu oni koji su nam pričali da smo mi izazvali ratove u bivšoj Jugoslaviji i otvoreno se zalažu sa ulazak u NATO savez koji je bombardovao SRJ - kaže Martinović i dodaje da se DS hvali takvim ljudima u svojim redovima.

Na navode Ðurišića o “vladajućoj hunti”, reagovao je i predsedavajući sednici Vladimir Marinković koji je pozvao Ðurišića da ne upotrebljava reč hunta koja je, kaže, uvredljiva.

- Ovo nije vreme Augusta Pinočea, ovo je demokratska država - kaže Marinković.

Za povredu Poslovnika javio se šef poslanickce grupe DJB Sasa Radulovć koji je pročitao imena poslanika SNS koji su se zaradem govorili o amandmanima koje su podneli i ponovio da se tako “krade vreme” za raspravu kako amandmani na budžet ne bi ni došli na dnevni red.

- Kradete vreme, dobićete krivičnu prijavu - navodi Radulović.

I Ðurišić je ponovo hteo da se javi za reč po Poslovniku, a predsedavajući Marinković mu je poručio: “Ne možete da birate, nemamo jelovnik ovde”.

Reagovao je i poslanik DS Radoslav Milojičić Kena koji kaže da u parlamentu “slušamo gnusne laži”, te da predsedavajući treba i opoziciji da dozvoli da odgovori istom retorikom.

Skupština razmatra amandmane na izmene Zakona o budžetskom sistemu, a sledeća tačka su amandmani na budžet za 2018. na koji je podneto 918 amandmana.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA