≫ 

ONI DOLAZE: Najuticajnijih 10 do 35! Oni su budućnost srpske politike

Ovo su mladi lavovi srpske politike koji će u narednim godinama kreirati političku scenu

  • 24
Oni dolaze, Nikola Selaković, Marko Đurić, Irena Vujović, Vladimir Orlić, Aleksandra Jerkov, Aleksandar Jovičić, Balša Božović, Elvira Kovač, Miljan Damjanović, Enis Imamović Foto: Tanjug/Tanja Valič, Sava Radovanovic, Dragan Kujundžić, Filip Krainčanić, Zoran Žestić, Edib Tahirovic, Rade Prelić, Telegraf/ Milena Đorđević, www.mc.rs, Printskrin: Youtube/ Radikali u Skupštini

Srpska politička scena u poslednjih pet godina prilično je osvežena novim mladim licima. Neki od njih su već obavljali ili obavljaju značajne državne funkcije ili se pak rasprava u parlamentu ne može zamisliti bez njihovih oštrih reči. Oni u ovom trenutku predstavljaju budućnost srpske političke scene i zaočekivati je da će u godinama koje dolaze oni imati odlučujuću reč u kreiranju domaće politike. Predstavljamo vam najuticajnijih 10 srpskih političara do 35 godina.

Cilj Vlade je da se jednog dana ne zna ko su nam ministri

1. NIKOLA SELAKOVIĆ (34)

Posle rođenja, šest godina je živeo u Novoj Varoši, da bi se kasnije sa porodicom preselio u Beograd. Završio je Šestu beogradsku gimnaziju. Posle osnovnih i master akademskih studija na Pravnom fakultetu u Beogradu, od 2010. godine pohađa doktorske studije. Tokom studija tri puta je pobeđivao na takmičenju u besedništvu na Pravnom fakultetu. Bio je član tima na međunarodnom takmičenju iz oblasti Internacionalnog javnog prava „Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition", a 2007. godine dobio je prvu nagradu Alan Votson Fondacije za projekat „Dušanov zakonik i pravni transkripti".

Osnivač je, a u periodu od 2011. do 2012. godine bio je i predsednik Srpskog kulturnog kola "Despot Stefan Lazarević". Od 2010. godine predsednik je Instituta „Oratoria" – Centar za retoriku. Od 2003. godine je član, a od 2005. godine sekretar Kluba ljubitelja antičkog i rimskog prava Pravnog fakulteta „Forum Romanum". Na Pravnom fakultetu 2009. godine postaje stručni saradnik u nastavi na predmetima „Uporedna pravna tradicija" i "Nacionalna istorija države i prava", na kojima je 2010. izabran za asistenta.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

U Srpskoj naprednoj stranci je od osnivanja, a u januaru 2014. izabran je za potpredsednika stranke. Prethodno je bio član Predsedništva, Glavnog i Izvršnog odbora. Predsednik je stranačkog Saveta za pravna pitanja. Od 28. maja 2016. godine nije potpredsednik stranke, a tada je na Skupštini SNS izabran za člana Predsedništva.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kada je jula 2012. formirana Vlada Srbije, postavljen je za ministra pravde i državne uprave. Posle vanrednih izbora 2014. godine ponovo je izabran na funkciju ministra pravde. Tu funkciju obavljao je do avgusta 2016, kada je izabrana nova Vlada Srbije.

Nakon što je Aleksandar Vučić preuzeo funkciju predsednika Srbije, Selaković je izabran za generalnog sekretara Predsedništva. Važi za čoveka od najvećeg Vučićevog poverenja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Govori engleski, francuski i italijanski, a poznaje i osnove grčkog i starogrčkog jezika. Oženjen je Milicom i ove godine je postao otac sina Lazara.

2. MARKO ĐURIĆ (34)

Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu (Osnovna škola "Vladislav Ribnikar", Prva beogradska gimnazija). Studije prava upisao je 2002. godine na Pravnog fakulteta. Aktivno je bio uključen u rad studetskih organizacija na fakultetu, gde je organizovao i vodio javne panel diskusije: „Kosovo i Metohija kao globalni problem“, koja je okupila profesore i studente iz više od 40 zemalja (2007), „Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU - pravne dileme“, u kojoj su učestvovali brojni profesori, eksperti i donosioci odluka, uključujući ministre u vladi i tadašnjeg premijera (2008) i druge javne diskusije.

Bio je učesnik i osvajač nagrada na tradicionalnom debatnom takmičenju u organizaciji Pravnog fakulteta. Zauzeo je prvo mesto u timu Pravnog fakulteta kao „Zastupnik države pred Međunarodnim sudom pravde“ u poznatom Filip C. Džesap Međunarodnom takmičenju-simulaciji rada međunarodnog javnog suda 2006. godine. Studije prava je završio na Fakultetu za pravosuđe i privredu 2010. godine. Od 2014. godine pohađa Master akademske studije politikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Želeći aktivno da učestvuje u političkim procesima u Srbiji, Đurić se 2000. godine priključio pokretu Otpor, gde je postao aktivista u pres-timu i iste godine učestvovao u petooktobarskim dešavanjima, koja su dovela do svrgavanja režima Slobodana Miloševića.

Svoju pravnopolitičku analizu predloženog Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine objavio je 2008. godine.

Iste godine, našao se među osnivačima i prvim članovima Srpske napredne stranke (SNS), a 2009. postao koordinator Pravnog tima i asistent zamenika predsednika stranke, Aleksandra Vučića. Od 2010. je član Glavnog odbora SNS, a izvesno vreme vrši i poslove portparola stranke. Tokom 2011. godine, Đurić je pomogao osnivanje i počeo koordinaciju rada stranačkog Tima za spoljnu politiku i evropske integracije, a imao je i vrlo aktivnu i zapaženu ulogu u kampanjama za izbore 2012. i 2014. Krajem 2012. godine postao je član Predsedništva SNS. Maja 2016. godine izabran je za potpredsednika Srpske napredne stranke.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Od 2011. je istraživač u beogradskom Institutu za političke studije, a taj status „zamrzava“ nakon pobede SNS i njenog predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića na opštim i predsedničkim izborima u maju 2012, kada postaje član Kabineta predsednika Republike.

Od juna 2012. do maja 2014. godine bio je savetnik Predsednika Republike Srbije za spoljnu politiku. Na toj poziciji bio je zadužen za koordinaciju spoljnopolitičkog tima Predsednika, za strateško političko planiranje, za pripremu zvanične državne Platforme za pregovore sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, i za diplomatsku komunikaciju.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

U maju 2014. Vlada Republike Srbije je imenovala Đurića za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Đurić je šef tima za pregovore Beograda i Prištine, i šef pregovaračke grupe za Poglavlje 35 u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Govori engleski i hebrejski, a služi se francuskim jezikom.

Njegov deda (otac njegove majke), Dr Najdan Pašić, bio je poznati srpski i jugoslovenski profesor, društveni i politički teoretičar, jedan od osnivača Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i poznatog nedeljnika „NIN“. Stric Dr Najdana Pašića bio je Nikola Pašić, koji zauzima jedno od najznačajnijih mesta u savremenoj političkoj istoriji Balkana.

Oženjen je Andrijanom sa kojom ima dve ćerke.

3. IRENA VUJOVIĆ (34)

Po obrazovanju je diplomirani ekonomista – master, završila je Fakultet za međunarodnu ekonomiju na Megatrend univerzitetu. Upisala je doktorske studije na Fakultetu za poslovne studije.

Od 2005. do 2008. godine je bila koordinator saradnje u Odeljenju za međunarodnu saradnju Univerziteta „Džon Nezbit“. Takođe je bila saradnik u nastavi na predmetima Savremena ruska ekonomija i Ekonomija postsovjetskog prostora.

Foto: Marko Todorović

Srpskoj naprednoj stranci pristupila je 2008. godine, bila je članica Glavnog odbora, a za članicu Predsedništva SNS izabrana je na Izbornoj skupštini stranke 28. maja 2016. godine.

Foto: Tanjug/ SRPSKA NAPREDNA STANKA

Nakon izbora 2012. i 2014. izabrana je za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije. Bila je zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove, član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kao i šef stalne delegacije Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje.

Foto: Telegraf

Posle izbora 2014, gradonačelnik Beograda Siniša Mali imenovao za pomoćnicu gradonačelnika zaduženu za oblast društvenih delatnosti. U maju 2014. dala je ostavku na poslanički mandat, jer je Agencija za borbu protiv korupcije saopštila da ona ne može istovremeno da obavlja i funkciju pomoćnice gradonačelnika Beograda.

U junu 2016. godine izabrana je za predsednicu opštine Savski venac.

Tečno govori engleski i ruski jezik.

4. VLADIMIR ORLIĆ (34)

Završio je Osnovnu školu "Jovan Popović" u Obrenovcu, Matematičku gimnaziju u Beogradu, a diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu - Odsek za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, Smer za telekomunikacije (2007), gde je, kako ističe, stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva - na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije (2011).

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U naučno zvanje "naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka - elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije" izabran 2015. godine.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine, u kojoj, kako kaže, primarno obavlja dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Izabran je za narodnog poslanika na izborima 2014. i 2016. godine. Zamenik je šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije.

Ističe da je završio obuku i edukaciju u Klasi slušalaca za rezervne oficire Vojske Srbije 2010. godine, stekao čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije.

5. ALEKSANDRA JERKOV (35)

U Novom Sadu je završila osnovnu školu i gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj”. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu završila je Odsek za srpski jezik i lingvistiku. Diplomirala je kao prva u generaciji, 2005. godine. Magistrirala je na studijama evropskih integracija i regionalizma Univerziteta u Gracu. Prošla je nekoliko NDI i IRI obuka, kao i više neformalnih oblika obrazovanja, seminara, škola i treninga o političkom angažovanju.

Bila je članica Lige socijaldemokrata Vojvodine od avgusta 2000. godine do januara 2013. godine.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

U januaru 2013. godine učlanila se u Demokratsku stranku, gde danas obavlju funkciju internacionalne sekretarke. Takođe je članica Predsedništva DS.

Za poslanicu Narodne skupštine Republike Srbije birana na izborima 2007, 2008, 2012, 2014. i 2016. godine. U mandatu Narodne skupštine Republike Srbije od 2008. do 2012. godine bila zamenica šefa poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju".

Foto: Fejsbuk Aleksandra Jerkov

U martu 2013. godine imenovana za savetnika pri kabinetu predsednika Vlade Vojvodine.

Na parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine ponovo je izabrana za poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Foto: Telegraf

Bila je šefica Informativne službe i urednica Internet prezentacije Demokratske stranke.

Govori engleski, francuski, ruski i poljski jezik.

6. ALEKSANDAR JOVIČIĆ (30)

Rođen je 1987. godine u Srebrenici, a osnovnu, srednju školu i fakultet završio je u Beogradu.

Od 2006. do 2010. godine radio je u kompaniji „Gorenje".

U politiku jе ušao 2008. godinе, kada je postao član Srpske napredne stranke. U periodu od 2012. do 2016. godine bio je šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Beograda.

Foto: Promo

Narodni poslanik Narodne skupštine Republike Srbije i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i član delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope bio je u periodu od 2014. do 2016. godine. Aleksandar Jovičić je predsednik Izvršnog odbora NALED-a i član Predsedništva stranke izabran na poslednjem Glavnom odboru.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Posle izbora 2016. postao je predsednik beogradske opštine Palilula.

Potpredsednik je Izvršnog odbora Srpske napredne stranke.

Govori engleski jezik. Oženjen je Mirjanom sa kojom ima sina Teodora.

7. BALŠA BOŽOVIĆ (34)

Završio je III beogradsku gimnaziju, a diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Član Demokratske stranke je od 2004. godine. Od 2005. godine ispred Demokratske omladine bio zadužen za Kosovo i Metohiju. Bio je učesnik i koordinator svih kampanja od 2003. do 2008. godine.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na čelu Demokratske omladine Beograda bio je od 2007. do 2009. godine, dok je za predsednik Demokratske omladine izabran u junu 2009.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Za predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke Beograd izabran je na neposrednim izborima održanim 8. juna 2013. i 18. oktobra 2014. godine.

Gradski odbornik u Skupštini grada Beograda je od 2008. godine.

Pritnskrin: Tanjug

Za poslanika Narodne skupštine Republike Srbije biran je na izborima 2012, 2014. i 2016. godine.

8. ELVIRA KOVAČ (35)

Završila je gimnaziju u Zrenjaninu. Studirala je na Ekonomskom Fakultetu u Subotici, gde je bila i student-prodekan i jedan semestar na Wirtschaftsuniversitaet-u u Beču. Diplomirala je 2006. godine. Od tada, pa do jula 2007. je radila u Izvršnom Veću Vojvodine, u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i socijalnu politiku.

Foto: vmsz.org.rs

Njena karijera u političkom životu Srbije je počela 2000. godine. Postala je članica Saveza vojvođanskih Mađara. Od 2006. godine bila je članica predsedništva Omladinskog Foruma. 2005. godine se pridružila timu regionalnih trenera Nacionalnog Demokratskog Instituta.

Od 2009. do 2015. je bila predsednica Ženskog Foruma. Od 2015. godine potpredsednica SVM-a.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Od sredine 2007. godine je narodna poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Zamenica je predsednika Odbora za evropske integracije, zamenica šefa poslaničke grupe, članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kao i Odbora za prava deteta.

Udata je, majka jednog muškog deteta.

9. MILJAN DAMJANOVIĆ (33)

Rođen u Prizrenu, po zanimanju je diplomirani ekonomista. Damjanović se pridružio Srpskoj radikalnoj stranci 2003. godine, u kojoj od 2008. godine obavlja partijske funkcije.

Bio je na izbornoj listi za parlamentarne izbore, ali kako radikali nisu uspeli da pređu cenzus, nije izabrana za poslanika. To mu polazi za rukom na republičkim izborima 2016. godine.

Foto: radikaliinfo

Član je parlamentarnog odbora za Kosovo i Metohiju, zamenik člana odbora za evropske integracije i član parlamentarnih grupa prijateljstva za Belorusiju , Kinu i Rusiju . Takođe je zamenik člana srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i zamenik delegata u PACE komitetu za socijalno zdravlje i održivi razvoj.

Kako je najavio lider SRS Vojislav Šešelj, Damjanović će biti kandidat radikala za gradonačelnika na predstojećim izborima u Beogradu.

10. ENIS IMAMOVIĆ (34)

Rođen je Novom Pazaru, gde je diplomirao je na Državnom univerzitetu iz biohemije, a po zanimanju je profesor. Profesionalno je igrao odbojku od 1999. do 2008. godine.

Imamović se pridružio omladinskom krilu SDA Sandžaka 2003. godine, a 2008. godine je izabran za potpredsednika i portparola stranke.

Printskrin: Youtube/RTV Novi Pazar

Na parlamentarnim izborima 2012. bio je na trećem mestu na listi SDA, pa nije odmah izabran za poslanika u Skupštini Srbije, pošto je njegova lista osvojila dva mandata. Međutim, lider Sulejman Ugljanin se podneo ostavku na mesto poslanika, te je umesto njega u parlament ušao Imamović. Za poslanika je biran i na izborima 2014. i 2016. godine.

U aktuelnom skupštinskom sazivu član je Odbora za ljudska i manjinska prava, Odbora za rad, kao i zamenik člana u odborima za kulturu i prava deteta. Takođe je član srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Mediterana i zamenik člana srpske delegacije u parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    14. decembar 2017 | 19:37

    Boze pomozi ovom narodu! Molim ti se!

  • . Anica

    14. decembar 2017 | 20:11

    Ima li školovanih I sposobnih južno od Beograda?

  • Jeretik

    14. decembar 2017 | 19:59

    O ovome je A. Rajs vec davno sve rekao , samo sto mi ne umemo da slusamo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA