Srpski ministar u kosovskoj vladi: Srpska deca na Kosovu treba da uče albanski jezik

Jevtić, koji je inače ministar za zajednice i povratak, istakao da je znanje albanskog jezika nužnost za srpsku zajednicu

  • 5

Srbi i Albanci moraju da grade međusobno poverenje, a deca kosovskih Srba bi trebalo da uče albanski jezik kako bi osigurali bolju komunikaciju u budućnosti, kaže Dalibor Jevtić, jedan od trojice srpskih ministara u kosovskoj vladi.

Haradinaj tvrdi: Do marta "Vojska Kosova" i vizna liberalizacija

- Ključna reč danas na Kosovu je poverenje, koje treba izgraditi i između dve zajednice i prema državnim institucijama - rekao je on u intervjuu BIRN-u.

Jevtić, koji je inače ministar za zajednice i povratak, istakao da je znanje albanskog jezika nužnost za srpsku zajednicu.

- Većina sredovečnih i starijih Albanaca zna srpski, što nije slučaj sa srpskom populacijom, i to bi trebalo da se promeni - kaže Jevtić.

On je član Predsedništva Srpske liste na KiM koju podržava Beograd, i bio je član ukupno tri kosovske vlade. Navodi da ga je njegovo profesionalno i lično isustvo naučilo da uvek stavlja život običnih ljudi ispred politike.

Kazao je i da se ovakav način ponašanja pokazao veoma plodnim, jer tokom proteklih nekoliko godina "nismo videli nikakve incidente sa smrtonosnim ishodom između srpke i albanske zajednice".

- A ako poguramo stvari u tom pravcu, prevaziđemo stereotipe i pustimo prošlost da bismo budućnost učinili boljom, život na Kosovu će trijumfovati - reka je on.

Daljinac

(Telegraf.rs/balkaninsight.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • draleRS

    15. decembar 2017 | 11:38

    rekao si da vecina sredovecnih i starijih albanaca znaju srpski,a deca ?

  • 038

    15. decembar 2017 | 12:35

    Ali treba i albanska da uce srpski,tao je bilo 70-tih,ja sam ucio maternji srpskohrvatski nematerni abanski i strani jezik engleski.

  • SrbIN

    15. decembar 2017 | 14:31

    Na Kosovu svi znaju i jedan i drugi jezik. to su činjenice i netteba od toga bežati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA