Srpski lekari počeli pregled Ratka Mladića: Nisu im dozvolili da unesu ništa sem papira i olovke

Darko Mladić je naveo da su iz ćelije Mladića nestali neki od nalaza, koji sada "ne mogu da se lociraju" i istakao da je to predstavljalo problem za lekare, jer su im bili potrebni da bi se bolje pripremili za pregled

  • 15
Sudsko veće Haškog tribunala bivšeg komandanta vojske Republike Srpske Ratka Mladića, proglasilo je krivim za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine i odredilo mu doživotnu zatvorsku kaznu.

Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

Lekari iz Srbije počeli su danas pregled Ratka Mladića u pritvoru u Hagu, gde im je dozvoljeno da unesu samo olovku i papir, rekao je Srni njegov sin Darko Mladić.

ATENTAT NA RATKA MLADIĆA: Bivši general otkrio u pismu svom šefu obezbeđenja kada je bio najbliži smrti

- Danas su otišli kardiolog Velibor Ilić iz Instituta 'Dedinje' i neuropsihijatar Gorica Đokić, koji obavljaju preglede. Oni će s njim biti danas i sutra, a očekujem da ćemo imati izveštaj do petka - rekao je Darko Mladić.

On je naveo da su iz ćelije Mladića nestali neki od nalaza, koji sada "ne mogu da se lociraju" i istakao da je to predstavljalo problem za lekare, jer su im bili potrebni da bi se bolje pripremili za pregled.

Foto: Tanjug/AP

- Nisu im dozvolili da unesu ništa sem papira i olovke. Čak ni stetoskop i aparat za pritisak, koji je kardiolog hteo da unese. Oni će imati ovakve preglede bez aparata. Ne znam šta će im staviti na raspolaganje, ali s obzirom na to da su mesecima vršili opstrukciju njihovog dolaska ne očekujem da će baš mnogo da se potrude - rekao je Darko Mladić.

On je istakao da je, ipak, najvažnije da je konačno ostvareno da srpski lekari dođu do Mladića.

- Nažalost, to je trebalo odavno da se desi. Više od godinu dana traje borba u vezi sa dokumentacijom i veštačenjima, a za konkretan dolazak ovih lekara potrošili smo skoro četiri meseca uz velike opstrukcije - rekao je Darko Mladić.

Prema njegovim rečima, za raniji dolazak ruskih lekara kako bi pregledali Ratka Mladića, odbrani i porodici bilo je potrebno dve godine borbe.

Haški tribunal nepravosnažno je osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Daljinac

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA