Vulin: Ako se Rusija priključi dijalogu sa Prištinom, situacija se drastično menja

Mogućnošću da Rusija uđe u ove razgovore situacija se značajno, dramatično menja, jer bi imali sa druge strane zemlju koja nije priznala KiM

  • 5

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da to što je Moskva spremna da se uključi u dijalog Beograda sa Prištinom, ukoliko bude promene formata, menja sve, i da to zapravo znači povratak Ujedinih nacija u pregovore.

Putin potvrdio: "Ukoliko se u dijalog Beograda i Prištine uključi SAD, Rusija je spremna da se pridruži srpskoj strani"

Vulin je rekao da Srbija trpi veliki pritisak Albanaca koji pokušavaju da nametnu SAD kao učesnika dijaloga.

On je podsetio da je u dijalog kao posrednik uključena EU, da je za Srbiju taj format prihvatljiv i da nema potrebe da se bilo šta menja.

- Mogućnošću da Rusija uđe u ove razgovore situacija se značajno, dramatično menja, jer bi imali sa druge strane zemlju koja nije priznala KiM, koja će se shodno tome ponašati. To govori o promenjenoj Srbiji, ličnom odnosu poverenja koje Vladimir Putin ima prema Aleksandru Vučiću - rekao je Vulin gostujući na RTS.

Foto: Vlada Srbije

On je naveo da je u vreme Borisa Tadića i Vuka Jeremića Srbija ušli u Savet bezbednosti sa rezolucijom koju je sponzorisala Rusija, a izašla, kako kaže, sa rezolucijom koju je podržala EU.

- Mi smo izbaciji UN iz dijaloga, a uveli Euleks. Ukoliko se Moskva uključi u dijalog, to će biće povratak UN, odnosno povratak onih zemalja koje nisu priznale Kosovo - naglasio je Vulin.

On je ponovio da je Srbija zadovoljna sadašnjim formatom, ali da ukoliko neko hoće da menja format, onda će morati da računa na Rusiju, ali i na "Srbiju kojoj svet veruje".

- Posle samo jednog sastanka Rusija je rekla da su spremni da se uključe u dijalog. To neće biti prijatno ni za njih, to je sukob - biće različitih mišljenja sa SAD i članicama EU - naveo je Vulin.

Upitan da prokomentariše pisanje prištinskih medija da je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli rekla da će SAD raditi da Kosovo postane članica UN, Vulin je rekao da to nije ništa novo.

- I do sada su to radili i radiće i dalje. Naš posao je da teritorijalni integritet i ustavni poredak Srbije važi na celoj teritoriji, da se rezolucija 1244 poštuje. Mi ćemo biti miroljubivi, stabilni - zaključio je Vulin.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jegmcin jdhh

    21. decembar 2017 | 15:11

    A tetka iz Kanade ako se priključi?

  • Dend

    21. decembar 2017 | 14:03

    Svedoci smo nemoci EU da resava probleme na svojoj teritoriji vec "poziva-dozvoljava" da to urade u njeno ime Ameri i Rusi ! Ako ne moze da resi postojece probleme postavlja se pitanje zasto uopste postoji i cemu sluzi takva jedna organizacija?

  • Miki

    21. decembar 2017 | 15:47

    Da ljubite Milosevicevu sliku a ne ko vuk draskovic sto je potpisao da nato moze sa punim naoruzanjem da se krece Srbijom bez pitanja .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA