≫ 

Haški tribunal prestao sa radom posle 24 godine: "Ceremonija" zatvaranja počela minutom ćutanja (FOTO) (VIDEO)

Tribunal u Hagu procesuirao je 161 optuženog, od kojih su više od polovine bili Srbi, uglavnom najvišeg političkog i vojnog ranga u Srbiji i Republici Srpskoj

  • 22

U Hagu je danas, minutom ćutanja za sve žrtve, počela ceremonija zatvaranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatijeg kao Haški tribunal, koji će za 10 dana i zvanično biti zatvoren i prestaće da postoji.

Kuburović: Osniva se informacioni centar za preuzimanje dokumentacije iz Haga

Ceremoniji zatvaranja prisustvuju mnogi zvaničnici, među kojima su i holandski kralj Viljem-Aleksander i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Ceremoniji prisustvuju i zvaničnici iz Srbije, kao i iz bivših jugoslovenskih republika, čiji su državljani tokom protekle 24 godine prosecuirani pred tim sudom, osnovanim 25. maja 1993. godine. Sud je osnovao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija radi gonjenja počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Phil Nijhuis

Tribunal je sa radom prestao 30. novembra okončavši sve protepene postupke, a njegov rad je nastavo takozvani Mehanizam za međunarodne krivične sudove koji će okončati sve preostale žalbene postupke.

Foto: Tanjug/AP Photo/Phil Nijhuis

Tokom više od 24 godine rada Tribunal je procesuirao 161 optuženog, od kojih su više od polovine bili Srbi iz vojnog i političkog života Srbije i Republike Srpske.

Tribunal sada za sobom ostavlja milione dokumenata iz predmeta koji su se pred njim vodili, a koje žele zemlje regiona čiji su građani bili u postupcima.

Srbija zahteva da joj se ono što je ustupila u svim predmetima vrati, a samo u slučaju bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, prema izvorima advokata, u sudu je oko milion i po dokumenata.

Foto: Tanjug/AP Photo/Phil Nijhuis

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović navodi da sada predstoji da zajednička radna grupa Ministarstva pravde i Haškog tribunala razgovara i utvrdi kriterijume na osnovu kojih će se osnovati dokumentaciono-informacioni centar koji ima za cilj da preuzme dokumentaciju koja je javna u Tribunalu, da imamo elektronsku dokumentaciju kada je reč o presudama.

Takođe, kako je navela, Srbija zahteva povratak dokumentacije pod oznakom "poverljivo" koja je pod posebnim merama zaštite bila izdata Tribunalu.

Predsednik Suda Karmel Ađijus smatra da građa tribunala pripada UN i da bi možda za pet decenija mogla da pripadne zemljama bivše Jugoslavije. Tribunal u Hagu osnovan je 25. maja 1993. godine Rezolucijom 827 Saveta bezbednosti UN radi gonjenja počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    21. decembar 2017 | 19:57

    Kako su sudili, svedočili i sproveli pravdu neka i njima tako Bog sudio.

  • Čika Jova

    21. decembar 2017 | 12:10

    Nije trebao ni da počinje sa radom. Manja bi bruka bila za njih. Šešelj da traži obeštećenje za svaki provedeni dan u zatvoru.

  • Svasta

    21. decembar 2017 | 14:19

    Odlazi cirkus .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA