Kuburović: Ceremonija zatvaranja Haga, kao i njegov rad, pokazali da je to bio sud samo za Srbe

Kuburovićeva je zaključila da sve to ukazuje da ne možemo da očekujemo pravično postupanje

  • 5

Ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović izjavila je danas da je ceremonija zatvaranja Haškog tribunala, koja je trebalo da ima svečani karakter, prošla kao i postupanje Haškog tribunala - selektivno.

Ministarka pravde posetila Ratka Mladića u Hagu

- Ceremonija koja je trebalo da ima svečani karakter, ali kao što je i postupanje Haškog tribunala 24 godine bilo selektivno, takva je i bila sama ceremonija. To je moglo da se vidi iz govora učesnika, od sudija, predsednika suda, predsednika Rezidualnog mehanizma, gradonačelnika Haga - što je vrlo upečatljivo, koji je imao vrlo specifičan govor i možda neprimeren jednom gradonačelniku - rekla je Kuburović, gostujući na "Pinku".

Ona je ukazala i da su se pominjali pojedini slučajevi, odnosno slučajevi Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji nisu okončani.

Kuburovićeva je zaključila da sve to ukazuje da ne možemo da očekujemo pravično postupanje.

Navodi da su se pominjale uglavnom muslimanske žrtve, da nije bilo pominjanja drugih žrtava.

Foto: Tanjug/AP Photo/Phil Nijhuis

- Više puta je izraženo i pominjane su muslimanske žrtve, bez ijednog pominjanja drugih žrtava, što uopšte nije bilo primereno ceremoniji zatvaranja, gde se očekuje neutralni govor, da se oda počast i svim žrtvama i na kraju, opet možemo da zaključimo da Haški tribunal nije ispunio svoju svrhu - rekla je ministarka, dodajući da srpske žrtve pred Tribunalom nisu našle svoju pravde.

Prema njenim rečima, statistika ne može da opovrgne ono što je rađeno u Hagu poslednje 24 godine, odnosno činjenicu da su većina osuđenih i optuženih Srbi.

Ukazala je i na činjenicu da su doživotne kazne izrečene samo Srbima, što pokazuje, kako kaže, da je bilo neselektivnog postupanja.

- Nismo dobili ono što smo očekivali od Haškog tribunala. Ne samo to, mnoga otvorena pitanja u radu Haškog tribunala - nepoštovanje procesnih prava pojedinih, neadekvatna lekarska nega - rekla je Kuburović, podsećajući da je tokom izdržavanja kazne ili tokom postupka umrlo 12 Srba.

Foto: Tanjug/Žestić

Ukazala je i na slučaj lidera SRS, Vojislava Šešelja, gde se dovodi u pitanje da li je poštovano suđenje u razumnom roku, kao i na uništavanje pojedinih dokumenata.

Ona navodi da se zbog nepoklapanja snimaka sa pisanim izveštajima haških lekara insistiralo na odlasku beogradskih lekara u Hag, što je učinjeno prošle nedelje.

Lekari su dva dana bili sa Ratkom Mladićem i sada se očekuje njihov izveštaj, koji će odbrana moći da koristi i traži privremeno puštanje Mladića pod garancijom Srbije.

Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

Mišljenja je da Srbija prednjači u regionu u smislu nacionalnih mehanizama koji bi trebalo da nastave procesuiranje optuženih.

- Srbija prednjači u odnosu na ostale zemlje u regionu kada je reč o procesuiranju ratnih zločina. Srpsko pravosuđe ne postupa selektivno, što pokazuje i broj osuđenih Srba. Uvek smo spremni na saradnju, pa tako sarađujemo sa Bosnom, dok sa Hrvatskom imamo problema. Ispalo je na kraju da je Hag sud za Srbe - zaključila je Kuburović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дадо РС Данило

    24. decembar 2017 | 11:10

    Хероји Републике доживјеше неправду холандске,енглеске,француске... монархије.Имамо овдје на порталу неког легионара вјероватно француског,они су познати борци холандије,француске,ислама који пуцајући + - свјесно бране интересе Енглеске и Саудијске Арабије.

  • RadovanMladić

    24. decembar 2017 | 10:52

    Lepo izgleda i pametna je za razliku od svoje šefice.

  • Jeretik

    26. decembar 2017 | 17:32

    Haski sud ce u istoriju uci kao najveca srpska sramota , jer Srbi su izrucili predsednika dtzave , koji je pokusao da odbrani ono sto su NATO agresori hteli da Srbiji oduzmu , Kosovo i Metohiju .Bondstil i pogazena rezolucija Saveta bezbednosti UN.su najveci dokaz pravih namera laznih demokrata ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA