Brnabić najzadovoljnija prosvetom: Ove godine na redu kultura

Brnabić je rekla i da se "daju signali" da je kultura sve važnija i da je Ministarstvu kulture povećan budžet za 2018. godinu

  • 60

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je prosveta resor kojim je u prošloj godini najzadovoljnija, a ovoj će se, kaže, najviše ulagati u kulturu.

Ana Brnabić: Nije prirodno da svi prosvetni radnici budu jednako plaćeni. Treba nagraditi najbolje

- Najviše radosti je donelo Ministarstvo prosvete zato što smo 1. septembra uspeli da uvedemo informacione tehnologije kao obavezan predmet - rekla je Brnabić je za TV Prva.

Govoreći o povećanju plata prosvetnim radnicima, premijerka kaže da nije fer sistem u kojem svih 80.000 dobijaju jedno, univerzalno povećanje, zato što se i u prosveti, kao i su svim ostalim profesijama, ne trude svi jednako.

Foto-ilustracija: e-stock.us/Milos Rafailovic

Biće povećanja, navela je, ali je važno da se uvedu platni razredi kao sistem u kojem se nagrađuju najbolji. Zadovoljna je i resorom sporta i dodaje da to ne bi bilo tako bez značajnih ulaganja i odgovorne politike nagrađivanja sportista. Brnabić je rekla i da se "daju signali" da je kultura sve važnija i da je Ministarstvu kulture povećan budžet za 2018.

Namera je, kaže, da Muzej savremene umetnosti nastavi da radi kao što je krenuo i da je važno i da se završi Narodni muzej u junu 2018, iako to, kako je ocenila, možda zvuči preoptimistično.

Foto: Wikipedia/Viktor Markovic

Upitana da li u Srbiji postoje objektivni novinari, premijerka kaže da ih je malo, ali da ipak postoje. Podsetila je da je da je nedavno u Evropskom parlamentu izjavila da u našoj zemlji postoje novinari koji su "za i protiv", a da je jako malo objektivnih. Nije, kaže, stekla utisak da se novinari nečega ili nekoga plaše.

RADNA MESTA I "VIŠAK" NOVCA

- Nisam stekla taj utisak, čitam nedeljnike i gledam televizije koje ne podržavaju politiku vlade i ne mislim da se plaše nekoga - rekla je.

Premijerka je navela da iako je građanima možda teško da razumeju šta znači kada se u medijima čuje da je Srbija napredovala na Duing biznis listi, da je "porastao" BDP... sve će se svesti na to koliko imamo radnih mesta i kako je u novčanicima.

Budući da neke penzije iznose svega 23.000 dinara, a mesečni računi dostižu i do 17.000, premijerka kaže da sa preostalih 6.000 penzioneri jako teško "prežive" mesec, ali da, koliko god ostaje, to je ipak više nego što je ostajalo u prethodnim vremenima i da su penzije povećane za oko osam odsto.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lun

    2. januar 2018 | 22:29

    Premijerka zna šta je dobro za budućnost Srbije i tako i radi

  • dani

    2. januar 2018 | 22:24

    nadajmo se da ce se premijerkine zelje i ispuniti

  • mial.com

    2. januar 2018 | 22:27

    Situacija nije ni malo laka ali moramo da napravimo dobre planove za buducnost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA