≫ 

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: SNS u Beogradu osvaja skoro 40%, u Republici Jeremić ispod cenzusa, najnegativniji utisak ostavio Janković

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 15. do 25. decembra 2017. godine. Ukoliko je verovati matematici, u slučaju zajedničkog nastupa svih članica sadašnje koalicije, ona bi mogla da računa i na dvotrećinsku većinu u parlamentu

Ako bi sada bili održani vanredni parlamentarni izbori najuticajnija vladajuća SNS osvojila bi 53 odsto glasova, pokazalo je indikativno istraživanje lista Politike i Agencije Faktor plus, a ukoliko bi na beogradske izbore izašli bez SPS, naprednjaci bi osvojili 39,1 odsto glasova. 

Ukoliko je verovati matematici, u slučaju zajedničkog nastupa svih članica sadašnje koalicije, ona bi mogla da računa i na dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Vesić odbacio Đilasove tvrdnje: Danas imamo 148 vozila GSP-a više nego u vreme kada je on bio gradonačelnik

Na lokalnim izborima za grad Beograd koalicija Pokret slobodnih građana - Narodna stranka - Dragan Ðilas osvojila bi 15,6 odsto glasova, koalicija DS -Nova stranka-SDS 6,8, a Grupa građana Luka Maksimović i SPS po 5,8 odsto glasova.

Ipak, direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić rekao je za Politiku da se radi o mogućim izbornim listama, tako da su i dobijeni rezultat samo indikacija stanja a ne precizna projekcija.

Na izbore za Beograd bi prema istim podacima izašlo 51 odsto birača, 30 odsto ispitanika je kazalo da neće, dok je 19 odsto neodlučnih.

Foto: Wikipedia/Assembly of the City of Belgrade

Anketa, sprovedena krajem decembra na uzorku od 1.200 ispitanika, pokazala je da bi, da se sada održavaju vanredni parlamentarni izbori, SNS dobila 53 odsto glasova, SPS - 10, DS - 7, PSG - 5,7, SRS - 5,2, dok Narodna stranka Vuka Jeremića, Pokret Dosta je bilo, Dveri i SDPS ne bi prešle cenzus. Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) osvojila bi 3,1% glasova, što znači da bi u slučaju zajedničkog nastupa svih članica sadašnje koalicije ona mogla da računa na dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Dosadašnji rad Aleksandra Vučića na funkciji predsednika Srbije, ispitanici su ocenili ocenom 4,1, na skali od jedan do pet, a petogodišnji rad njegovog prethodnika Tomislava Nikolića ocenjen sa 2,5.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Desilo mu se (Nikoliću) slično što i Borisu Tadiću kada je sišao sa vlasti - rekao je Pejić i dodao da se pozicija na takvim listama zauzima na osnovu onoga što rade, šta pričaju, koliko se pojavljuju u medijima i kako prolaze na izborima.

U toku protekle godine, na 53 odsto ispitanika najjači utisak je ostavio izbor Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, kao i presuda Ratku Mladiću u Haškom tribunalu - 36 odsto, dopremanje šest migova iz Moskve - 27 odsto, kao i otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU - 14 odsto.

Najjači pozitivan utisak na ispitanike je ostavio Aleksandar Vučić - sa 56 odsto osvojenih glasova, a najnegativniji Saša Janković sa 16 odsto glasova

Foto: Tanjug/Tanja Valič

U anketi je ocenjivan i rad članova vlade, pa je tako rad premijerke Ane Brnabić ocenjen sa 3,1, dok je rad ostalih ministara ocenjen ocenama od 2,1 do 2,8, na skali od 1 do 5.

- Neko je nezadovoljan radom vlade, neko očekuje rekonstrukciju, neko da će Aleksandar Vučić raspisati izbore. Vlada po ovim rezultatima deluje stabilno, ali to ne znači da nema većinu ili da nema većinu ili da je neko spreman da je ruši. Jednostavno građani će iz različitih razloga veruju da neće izgurati baš ceo mandat, a i moje mišljenje se poklapa sa njihovim - rekao je Pejić.

Set pitanja o evrointergracijama pokazao je da su građani postali pesimistični o brzini i mogućnosti učlanjenja Srbije u EU, odnosno 36 odsto ispitanika smatra da će Srbija kasnije ući u EU, 30 odsto da se to nikada neće desiti, a 21 odsto da će se to desiti do 2024. godine.

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Isto tako, 38 odsto anketiranih smatra da bi Srbija trebalo da bude član EU, 35 da ne bi trebalo, dok 27 odsto nema stav o tome.

Pitanje u anketi koje se odnosilo na to da li će Beograd pristati da Kosovo dobije stolicu u UN pokazala su da 48 odsto građana smatra da to se to neće dogoditi, 21 odsto da hoće, dok je 31 odsto kazalo da nema stav o tome.

Na pitanje da li su zadovoljni borbom protiv korupcije, više od trećine ispitanika, njih 36 odsto, kazalo je da jeste delimično, 31 odsto da nije, a 16 odsto da jeste.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 15. do 25. decembra 2017. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlaja

    3. januar 2018 | 17:29

    Pobedjuje ubedljivo SNS jer realno nema opozicije.

  • Maja Jovanović

    3. januar 2018 | 10:03

    Gradjani će pre svega vrednovati ostvarene rezultate i dosadasnji rad

  • mirko

    3. januar 2018 | 10:36

    Rezultati govore sami za sebe, tako da nije ni čudo što su ankete pokazale, ovakvo stanje, jer ipak kada radiš ljudi to vide

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA