Precizan kalendar za beogradske izbore: Evo kada je poslednji dan za raspisivanje

Kandidaturu za prvog čoveka prestonice već je najavilo više opozicionih kandidata, dok su iz vladajuće SNS poručili da će oni svoj tim predstaviti po raspisivanju izbora

  • 43

Kranji rok za održavanje beogradskih izbora je 23. mart 2018. godine, ali, kako je to radni dan, a izbori se obično održavaju nedeljom, poslednji dan za njihovo održavanje je zapravo nedelja 18. mart. U tom slučaju, izbori bi, prema važećim rokovima, najranije trebalo da budu raspisani 17. januara, a najkasnije 1. februara.

Stefanović otkrio kada će biti poznata lista SNS za Beograd: Ako opozicija bude tražila vanredne izbore, videćemo...

Naime, Skupština grada konstituisana je 23. aprila 2014. godine, a prema Zakonu o lokalnim izborima, izbori za odbornike se moraju sprovesti 30 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat, što bi bio 23. mart 2018. godine.

Inače, po istom zakonu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana.

Foto: Wikipedia/Assembly of the City of Belgrade

Kandidaturu za prvog čoveka prestonice već je najavilo više opozicionih kandidata, dok su iz vladajuće SNS poručili da će oni svoj tim predstaviti po raspisivanju izbora.

Funkcioner SNS Nebojša Stefanović rekao je za Tanjug da veruje da je ta stranka "dovoljno jaka" da prva preda listu kada se izbori raspišu, a tim će, po rečima aktuelnog gradskog menadžera Gorana Vesića činiti oni koji sada vode Beograd.

- I taj tim je, počev od gradonačelnika, gradskog menadžera, pomoćnika gradonačelnika, gradskog urbaniste - vodio Beograd. To je dobar tim, koji dobro radi. Naravno da će biti pojačan sa nekim novim ljudima, ali to će biti naš tim sa kojim ćemo izaći na ove izbore - rekao je nedavno Vesić i istakao da kampanja SNS neće biti "virtuelna i puna obećanja" već će glasačima biti predstavljeni rezultati rada.

Foto: Vladimir Milovanović

I Gojković, kako prenose mediji, kaže da se o izbornom timu još uvek razgovara na gradskim nivou, a da će tek u finišu stići do najviših organa SNS, "kada bude došlo vreme za to".

Socijalista Branko Ružić rekao je da će SPS tokom ovog januara rešiti kako će nastupiti na tim izborima, svakako će, kaže, ići sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme, a izvesno je, ističe, da će nakon izbora sa SNS stvoriti većinu.

Foto: Marko Todorović

S druge strane, Rasim Ljajić lider SDPS je uoči novogodišnjih praznika rekao da je manje-više izvesno da će njegova partija na beogradske izbore ići sa naprednjacima.

Kada je reč o opoziciji, Vesna Rakić Vodinelić koju je Nova stranka predstavila kao svoju kandidatkinju za gradonačelnicu podržala je lidera demokrata Dragana Šutanovca, koji je najavio da će ući u trku za prvog čoveka prestonice.

Kandiduje se i bivši demokrata i gradonačelnik Dragan Ðilas, kojeg podržavaju Saša Janković i takođe bivše partijske kolege u DS Vuk Jeremić i Borko Stefanović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Još jedan bivši demokrata Aleksandar Šapić nastupiće, kaže, samostalno.

Svoj tim sa kojim će nastupiti na predstojećim beogradskim izborima predstavio je i Pokret Dosta je bilo.

Kandidat radikala za Beograd je Miljan Damjanović.

Prema najnovijim istraživanjima Politike i agencije Faktor plus, lista koju bi predvodio predsednik Srbije i lider SNS Aleksanadar Vučić osvojila bi, bez SPS, 39,1 odsto glasova na beogradskim izborima.

Koalicija Saše Jankovica, Vuka Jeremića i Dragana Ðilasa imala bi podršku 15,6 odsto birača, lista Grupe gradana Aleksandar Šapic 15 odsto, dok bi lista okupljena oko Demokratske stranke mogla da racuna na podršku 6,8 odsto biraca.

Socijalisticka partija Srbije dobila bi 5,8 odsto, a radikali 3,5 odsto.

Dosta je bilo može da računa na podršku tri odsto biraca, Dveri su na 2,7 odsto podrške, koliko i grupa gradana "Ne da(vi)mo Beograd".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NIna

    3. januar 2018 | 17:07

    Glasam za tim koji iza sebe ima dela i rezultate.

  • Алхемичар

    3. januar 2018 | 16:59

    Шутановац нема никакве шансе да буде први човек у Београду.

  • Nika

    3. januar 2018 | 17:06

    Svima je jasno da ce SNS pobediti na izborima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA