Dačić otvorio izložbu o Jasenovcu u UN, Zagreb poslao neprimereno saopštenje: Srbija manipuliše i plasira lažne podatke

Hrvatsko ministarstvo ne poriče da je pokušalo da onemogući otvaranje izložbe

  • 30

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ukazao je da logor Jasenovac mora ostati kao jedan od najznačajnih simbola stradanja Srba, Jevreja, Roma i antifašista tog vremena prilikom sinoćnog otvaranja izložbe u sedištu Ujedinjenih nacija.

Izložba o Jasenovcu u UN: Hrvati tražili da se zabrani istina o Stepincu i pokatoličavanju Srba

On je rekao da je potrebno javno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine počinjene u Drugom svetskom ratu.

- Ne smemo dozvoliti nasilno niti perfidno menjanje pogleda na prošlost i istorijske činjenice, jer se time relativizuju i negiraju genocidne i zločinačke politike prema celim narodima u prošlosti. Ako ne negujemo kulturu sećanja i nismo na oprezu, rizikujemo da nam se ponovi tragična sudbina iz prošlosti - rekao je Dačić i dodao da pitanje memorijalizacije logora Jasenovac do danas nije rešeno na primeren način, a da je jedan od razloga što su ustaški logorski objekti sistematski uništeni, dok su nacistički logori očuvani i od njih su stvorena mesta sećanja i edukacije, dok uz to nikada nisu izvršena ni sveobuhvatna istraživanja.

Foto: Tanjug/MSP

Paralelno, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Srbiju da izložbom o Jasenovcu, u sedištu UN u Njujorku, "manipuliše i plasira lažne podatke", te da stradanje žrtava u tom ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata koristi u "propagandne svrhe".

- Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osuđuje pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srpske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka - saopšteno je HINI u tom ministarstvu.

Foto: Tanjug/MSP

Stav hrvatskog ministarstva objavljen je sinoć, nakon što su beogradske Novosti obelodanile da je Hrvatska na sve načine pokušavala da spreči izložbenu postavku o Jasenovcu, ali je odustala kada je lično generalni sekretar UN Antonio Guteres odobrio otvaranje izložbe o ustaškim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Hrvatsko ministarstvo ne poriče da je pokušalo da onemogući otvaranje izložbe.

Foto: Tanjug/MSP

U sopštenju, naime, MVEP priznaje da su, kako kažu, UN upozorili na pokušaj plasiranja "lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni da iz postavke uklone najgrublje falsifikate".

- Organizovanje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirenju, izgradnji poverenja i razvijanju dobrosusedske saradnje u jugoistočnoj Evropi - navodi se u saopštenju MVEP.

Iz tog resora negoduju zbog toga što, kako kažu, hrvatske institucije, stručnjaci i Spomen područje Jasenovac nisu bili ni obavešteni o izložbi, iako se izložba najvećim delom odnosi na događaje koji su se dogodili na području Hrvatske.

Foto: Tanjug/MSP

- Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svetskog rata, te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac - navodi se u saopštenju MVEP.

MVEP dodaje da istovremeno i "upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatra potpuno neprihvatljivim korišćenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa vukicevic

    26. januar 2018 | 09:07

    Oni neka kolju pa im drugi kriv .njima je jedino zao sto nas nisu sve poklali.

  • Cika Velja

    26. januar 2018 | 10:30

    Ne znam za ostale svetske nacije i narode,ali ako je neko poremecen u tom smislu da negira artefakte svog zverstva i pljuje zrtve u lice,treba mu ozbiljna medicinska pomoc!!! Ali ipak mislim da je i medicina u ovom slucaju nemocna???

  • BIP BIP

    26. januar 2018 | 09:11

    Možete li da zamislite da Poljska organizuje izložbu o Aušvicu i da Angela Merkel tim povodom uputi protest zbog organizacije? Naravno nezamislivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA