Prištini stižu oštre kritike iz UN: Guteres u sredu predstavlja izveštaj o Kosovu i Metohiji

Analitičari ocenjuju da je izveštaj Guteresa jasno upozorenje Prištini da počne da ostvaruje preuzete dužnosti

  • 0

Izveštaj o Kosovu Metohiji je spreman i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres 7. februara predstaviće ga Savetu bezbednosti.

Trampova ČELIČNA DAMA razgovarala sa ambasadorom Srbije: Glavna tema - Kosovo (FOTO)

U izveštaju se navodi da je jedan od najtežih događaja u protekla tri meseca ubistvo Olivera Ivanovića. Guteres kritikuje vlasti u Prištini, navodeći da su "nazadovali" u vezi s početkom rada Specijalnog suda za zločine OVK i navodi da se tokom prošle godine na Kosovo vratilo svega 498 ljudi, najmanje od 2000. godine.

Analitičari ocenjuju da je izveštaj Guteresa jasno upozorenje Prištini da počne da ostvaruje preuzete dužnosti.

Ubistvo jednog od lidera Srba sa severa izazvalo je šok i bes u pokrajini, navodi generalni sekretar Ujedinjenih nacija i poziva na brzo otkrivanje odgovornih i njihovo privođenje pravdi. Posebno kritikuje i tri neuspešna pokušaja poslanika u Prištini da obore zakon o specijalnom sudu.

Foto: Tanjug / AP

- Nedavni pokušaji određenih poslanika da ukinu zakon o Specijalnom sudu i podriju kredibilitet te institucije su duboko razočaravajući. Pozivam političke lidere na Kosovu da pokažu punu privrženost pravdi i vladavini zakona. Formiranje Specijalnog suda i Tužilaštva je ključni korak kojim Kosovo treba da pokaže iskrenu želju da podrži vladavinu prava - navodi generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Izveštaj je logičan sled kritika koje vlasti u Prištini dobijaju već neko vreme, smatra Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politku. Kako kaže, da Priština ne ispunjava ranije preuzete međunarodne obaveze, već su ukazale diplomate zapadnih zemalja.

- Medeni mesec između Prštine i njihovih partnera koji su ih do sada u potpunosti podržavali je okončan. Čini se da se prištinska strana u ovom trenutku nalazi u jednom ozbiljnom i teškom međunarodnom položaju u smislu da međunarodna zajednica neće odustati od zahteva koje je prištinska strana na sebe preuzela - smatra Joksimovićeva.

Foto: A. Nalbantjan

U Prištini još nema ozbiljnijih reakcija, ali analitičari veruju da će vlast preko predstavnice u Ujedinjenim nacijama pokušati da odgovori na kritike.

- Ili ne mogu do kraja pročitati ono što piše u izveštaju, ili misle da je jedan od uobičajenih izveštaja generalnog sekretara. Činjenica je da ono što je u izveštaju to je tako i da ne treba zaostajati za onim što se smatra da je domaći zadatak kosovskih institucija - objašnjava politički analitičar Ramuš Tahiri.

Izveštaj će biti predstavljen u Ujedinjenim nacijama u sredu, a samo dan pre, u utorak, Brisel objavljuje novu strategiju za Balkan u kojoj značajno mesto zauzima Srbija.

Analitičari podsećaju da svoju ulogu u procesu evrointegracija imaju i pregovori Beograda i Prištine, ali i da izveštaj generalnog sekretara UN može poziciju Beograda u tim pregovorima da učini stabilnijom.

Daljinac

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA