≫ 

Kako su Amerikanci spasili život ranjenom Haradinaju i zašto im je bio potreban?

Lični savetnik Žan-Kloda Junkera i savetnik nemačkog ministarstva odbrane otkrio neverovatne detalje svog boravka na Kosovu

  • 9

Bogata biografija Martina Hajperca, savetnika u nemačkom Ministarstvu odbrane i Investicionoj banci u Luksemburgu, zamenika šefa administracije ministra finansija Volfganga Šojblea i ličnog savetnika Žan-Kloda Junkera, postala je još potpunija posle objave knjige „Makijato diplomatija- Kosovo mrtav ugao Evrope“.

Toliko dugujemo Oliveru: Pokrenuta inicijativa da se po Ivanoviću nazove ulica u Beogradu

On je u intervjuu datom Politici, ali i u knjizi sa elementima fikcije, dao uvid u privredno i finansijsko odeljenje Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu, ko je od srpske južne pokrajine napravio svoj plen, uticaju albanske mafije, ali i susretu sa Ramušem Haradinajem.

Milan je razgovarao sa predsednikom Srbije i postao simbol Kosova: Oca su mu ubili Albanci, a on ne napušta svoje ognjište i svoj posao

Hajperc je otkrio da su kosovskog premijera Amerikanci posle ranjavanja smestili u bazu Bondstil, jer im je bio potreban da bi kontrolisao Hašima Tačija.

Foto: Wikipedia/Public Affairs Office

Oni su ("dvojica vođa OVK, presvučena u evropske političare") bili naši saveznici kada smo se borili protiv Miloševića. Srbija je bila protivnik, a OVK strateški partner. Sada je Srbija naš partner i može se zauzeti kritička pozicija u odnosu na OVK - rekao je on i dodao da „u državnim poslovima nema morala“.

Hajperc je napisao i da su na Kosovu Amerikanci apsolutni gospodari i da se, kao Evropljanin, nikada nije osećao tako nemoćnim — imao je utisak da je „Ujka Sem“ čitao ne samo imejlove Srba i Albanaca, već i pripadnika evropske misije.

Foto: Profimedia/AFP

- U takvom području dešava se da vidite i duhove. Čovek se ponekad upita šta je realnost, a šta ne. Šta su Amerikanci želeli da postignu? Najjednostavniji argument je da smo i mi i Amerikanci želeli da na najkraći i najbolji način dovedemo do stabilnosti na Kosovu. U tom kontekstu, uspeli smo - rekao je  Hajperc za Politiku i naglasio da su kao deo tog paketa stigli i masovna korupcija i kriminal.

Kao umereniju opciju koja bi "pila vodu" za obe strane, on pominje Ibrahima Rugovu, a kao tadašnje rešenje za Kosovo navodi model Severnog Tirola.

- Ali ja ne znam da li je to bilo realno u tom momentu. Zaista ne znam zašto to nije bila opcija - istakao je Hajperc, uz zaključak da je sada Kosovo za Srbiju definitivno izgubljeno.

Daljinac

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gangula

    5. februar 2018 | 14:32

    Vi nemci i amerikanci ste na prevaru usli na Kosovo,u rezoluciji 1224 drugacije pise.A sto se tice da je Kosovo definitivno izgubljeno malo ste se preracunali,zasto onda uporno trazite da ga priznamo !!! Srbija je vecna dok su joj deca verna !!!

  • Обреновић

    5. februar 2018 | 14:35

    Наравно сад кад им више не треба бациће га низ воду као и сваког териристу са ким су саређивали амери! Живи били па видели

  • Jovan Ktć

    5. februar 2018 | 20:25

    KiM ćemo izgubiti jedino ako ga priznamo kao državu. To znaju i svetski moćnici pa toliko insistiraju na "sveobuhvatnom" sporazumu, što bi, po njima, značilo priznanje lažne države. Jedino ako ga se mi odreknemo, izgubili bismo našu južnu pokrajinu. Trajno rešenje može biti samo kompromisno rešenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA