≫ 

Brnabić o Strategiji za proširenje EU: Evropa nam dala šansu, treba da je iskoristimo (FOTO)

Kako je rekla, "svaki dan da radimo da zaslužimo da budemo član evropske porodice naroda, član koji će EU moći da doprinese i da je dodatno jača"

  • 8

Evropa nam je dala šansu, treba da je iskoristimo, poručuila je danas premijerka Ana Brnabić obraćajujci se novinarima nakon što je EK usvojila Strategiju o proširenju na Zapadni Balkan.

Usvojena Strategija za Zapadni Balkan! EU saopštila da li je 2025. krajnji rok za članstvo Srbije i šta očekuju od nas u vezi Kosova (VIDEO) (FOTO)

Srbija je tum dokumentu prepoznata kao lider, zbog čega će nastaviti još brže da sprovodi kriterijume i reforme, a regionalna saradnja i dalje će biti naš prioritet, pručila je prenijerka.

- Važna poruka koja je danas poslata je da se priznaju individualni rezultati. Srbija danas treba da bude zadovoljna. Ponosni smo i srećni jer je Srbija preoznata kao lider. Mi smo naporno radili za to i za to ćemo morati da radimo još mnogo naprednije u nedeljama,mesecima i godinama pored nama - rekla je premijerka na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Kako je rekla, "svaki dan da radimo da zaslužimo da budemo član evropske porodice naroda, član koji će EU moći da doprinese i da je dodatno jača".

Prema njenim rečima, dokument sugeriše veće prisustvo EU u vidu novih i pozitivnih inicijativa.

U strategiji se jasno vidi da će EU pokrenuti 6 sektorskih inicijativa

koje će imati za cilj jačanje saradnje i dodatnog finansiranja i tehničke podrške od strane EU.

- Jačanje vladavine prave, angažovanje u sektoru bezbednosti i migracija, podrška socijalno ekonomskom razvoju, povećanje infrastrukturne povezanosti, digitalna agenda i podrška pomirenju i dobrosusedskim odnosima - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Prema njenim rečima, saradnja u regionu ostaće jedan od prioriteta i Srbija će nastaviti da pokazuje koliko je tome iskreno posvećena.

- Podržaćemo, bili u tome jasni i u prošlosti i nastavićemo da podržavamo Albaniju i Makedoniju da što pre otvore pregovore i bićemo na raspolaganju da pružimo podršku svakome kome bude trebalo u evropskoj eprspektivi - rekla je ona.

Bez povezivanja regiona nema stabilnosti.

- To često može da bude velik izazov ali će Srbija tome ostati duboko posvećena.Radićemo i dalje na podršci svima. Znamo koje su naše obaveze u budućnosti, na čemu treba dodatno da radimo - poručila je ona.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Kako kaže, poruka građanima Srbije jeste da će Vlada nastaviti još brže da ispunjava sve kriterijume i sprovodi reforme.

- Posebno bih naglasila da je strategija, koja daje mogućnost proširenja i šnasu ulaska do 2025., u srži prepoznala proširenje kao mehanizam daljeg jačanja i stabilnosti EU - kaže Brnabić.

Došli smo do toga da je i Balkan važan za EU.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- I zato mi treba da dajemo uvek i stalno, ponovo, signal da su nama evropske vrednosti važne, da razumemo pruženu ruku i da ćemo raditi na tome da kad postanemo član, a nadamo se 2025, da ćemo biti članica akoja će doprinosti stabilnosti i snazi evropske porodoce naroda - rekla je ona, navodeći da su posete komesara Johanesa Hana i predsedniak EK Žan KLoda Junkera koje predstoje, kaoi ona predsedniak EP Antonija Tajanija izuetno važne.

- Te tri posete Srbiji daju jasan i nedovsmislen signal da smo na pravom putu. Važna je regionalan saradnja - rekla je ona dodajući da Vlada Srbijesada ima još veću odgovornost, da reforme idu još brže.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin iz srbije

    6. februar 2018 | 18:41

    Sve ce ici brze i bolje damo kad se podelimo sa Kosovom i utvrdimo granice.

  • Родољуб печалбар

    7. februar 2018 | 11:50

    Уопште није битно да ли ће Србија на крају постати чланица ЕУ. Битно је да Србија без стручне и новчане помоћи ЕУ не може постати једна нормална, модерна, економски стабилна, социјална и правна држава. Из овакве Србије, огрезле у криминалу, корупцији, безакоњу и сиромаштву, у развоју заостале скоро у сваком погледу деценијама за водећим европским државама, народ ће и даље само бежати углавном управо у ту ЕУ. Ко оде, углавном се више не врати. А из Србије се вековима углавном одлази. Држава без народа не може опстати. Ово је прекретница и пресудан час: или ће се ухватити прикључак са модерним, развијеним светом или ће се држава урушити. Спас неће доћи са стране. У земљи, у којој не влада закон, него владају мито, везе и познанства, без опште и корените државне чистке свуда и на сваком месту, без „велике метле“ никакво упутство за чишћење са стране не може помоћи. Други нам могу помоћи, али спасити се можемо једино сами.

  • Riki

    6. februar 2018 | 18:35

    Jeli mogu ja sad da glasam za referendum moj glas je ne posto verovatno necu biti ziv 2025

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA