Vučić o srpsko-hrvatskim odnosima: Jedni i drugi moramo razumeti da ćemo opstati i preživeti samo ako se ne budemo tukli!

Srpski predsednik je u intervjuu zagrebačkom Globusu, čije je samo neke delove list večeras objavio na svojoj on-line stranici, govorio o konkretnim predlozima za poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je uoči posete Hrvatskoj da Hrvati i Srbi nemaju sukobljene interese po pitanju budućnosti i predložio moratorijum na šest meseci na rasprave o temama iz prošlosti.

Viđam Vučića redovno, svaka dva meseca: Plenković o susretima sa predsednikom Srbije

Srpski predsednik je u intervjuu zagrebačkom Globusu, čije je samo neke delove list večeras objavio na svojoj on-line stranici, govorio o konkretnim predlozima za poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa koje će izneti hrvatskoj predsednici.

Kad je reč o traumatičnim temama iz Drugoga svetskog rata i rata 90-ih, koje izazivaju najviše napetosti u odnosima između Hrvatske i Srbije, Vučić smatra, navodi Globus, da bi, radi smirivanja situacije i uspostavljanja dijaloga, najbolje bilo da se obe strane dogovorno suzdrže od rasprave o njima neko vreme.

- Hajde da se dogovorimo da u idućih šest meseci - i da to kažemo - ne govorimo o tome, tome i tome, ili pre nego što izađemo s bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo tonus, i jedni i drugi. I oko 4. avgusta i oko nekih drugih škakljivih datuma - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On smatra da bi zaključak njegovih razgovora sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović trebalo da bude: saglasni smo da se ni oko čega nismo saglasili kada je reč o prošlosti, ali, dajte da pokušamo bolje razumeti jedni druge u narednom periodu.

Srpski predsednik je tako odgovorio na pitanje Globusa očekuje li da će Kolinda Grabar-Kitarović prihvatiti njegov predlog o moratorijumu na teme iz prošlosti.

Budućnost Hrvata i Srba predsednik Vučić, navodi Globus, vidi u intenziviranju saradnje i međusobnom boljem razumijevanju:

- Srbi i Hrvati su brojčano mali narodi. Srbi su mali, a Hrvati nisu veći. Jedni i drugi moramo razumeti da ćemo opstati i preživeti samo ako se ne budemo tukli. Sad vam kažem: u budućnosti će Srbi i Hrvati sve više zajedno raditi, ali što pre to počnemo, pokazat ćemo da smo malo pametniji - istakao je Vučić za hrvatski list u intervjuu uoči zvanične posete Hrvatskoj, polovinom februara.

- Srbi i Hrvati imaju sukoba oko prošlosti. Srbi i Hrvati nemaju sukoba oko budućnosti - objasnio je srpski predsednik svoj pogled na odnose dve zemlje.

Jasenovac/Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Doskora sam mislio da mi samo različito vidimo ono što se dešavalo pre 23, 25 ili 27 godina, no sada mi je, nakon ove naše izložbe o koncentracionom logoru Jasenovac, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, postalo jasno da mi drugačije vidimo i ono što se zbivalo pre 70 i nešto godina - rekao je Vučić.

Ali, ističe, sve su to sukobi oko prošlosti.

- Mislim da iz toga treba izaći na taj način što ćemo razgovarati, pa da vidimo imamo li kakvih problema u budućnosti. I ako to analizirate na ozbiljan način, shvatit ćete da nemamo. Gde su to sukobljeni interesi Hrvata i Srba u budućnosti? Mogu vam reći da to ne postoji - zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije je, kako najavljuje Globus, u intervjuu govorio i o pitanju nestalih u ratu, izložbi o logoru Jasenovac u sedištu UN-a u Njujorku, o strahu od asimilacije Srba u Hrvatskoj, te o tome zašto misli da Hrvatska koči Srbiju na njenom putu u Evropsku uniju.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. februar 2018 | 19:57

    SAMOM FANATICNOM ZELJOM ZA ULASKOM U EU UVIKLI SMO SE U KUCINU -I NAVUKLI ZLO NA VRAT -OMCU!! DA SMO USLI U BRIKS SVE BI BILO DRUGACIJE I NIKO NAS NEBI UCENJIVAO A IMALI BI I VOJNU ZASTITU TAKO DA NAS NATO NEBI MOGAO SATIRATI KAO STO TO RADI SADA BIOLOSKIM I HEMIJSKIM ORUZJEM!!!

  • Dag

    7. februar 2018 | 10:48

    Stigle - instrukcije?...

  • banja

    6. februar 2018 | 20:44

    Mi se uvek zalažemo za normalne odnose i rešavanje problema,ali ne može se samo jedna strana truditi...za boljitak obe zemlje je potrebno da se obe strane potrude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA