Gradonačelnik Zagreba uoči dolaska Vučića: Vreme je da Srbija prizna zločine nad Hrvatima

Mnoga otvorena pitanja neće moći brzo i jednostavno da se reše

Predsednik Stranke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podržao je u nedelju dolazak srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku jer smatra da je dijalog nužan kako bi se otvorila sporna pitanja ove dve zemalje, a uz procenu da će poseta proći u najboljem redu, poručio je da Vučića neće dočekati ustaše jer ih u Zagrebu nema.

Hrvatski MUP izdao upozorenje zbog posete Vučića

Potez hrvatske predsednice Kolinda Grabar-Kitarović, koja je pozvala srpskog predsednika Aleksandra Vučića u posetu Hrvatskoj ocenio je hrabrim u vreme dok su još sveže rane iz Domovinskog rata. Bandić je istakao da je dijalog nužan kako bi se otvorila sporna pitanja dve zemalje i smatra da će poseta doneti nove sadržaje hrvatsko-srpskog dijaloga.

- Stranka rada i solidarnosti naglašava da Hrvatska kao pobednica u Domovinskom ratu i članica Evropske unije treba pružiti ruku i izražavati potporu državama i njihovim demokratskim snagama kako bi se osnažili demokratski procesi na prostoru jugoistoka Evrope, a državama bio osiguran put napretka i blagostanja - istaknuo je na konferenciji za novinare predsednik stranke Milan Bandić.

Mnoga otvorena pitanja neće moći brzo i jednostavno da se reše, rekao je Bandić koji smatra kako će biti uspeh i da se neka pitanja otvore i da postoji namera da se ona reše strpljivo i na miran način u skladu sa međunarodnim standardima i dobrosusedskim odnosima.

Foto: Tanjug/Hina/Lana Slivar Dominic

Podsetio je kako je Hrvatska kao suverena država u Ustav ugradila najviše standarde prava nacionalnih manjina i da to očekuje i od Srbije.

- Očekujemo da će se Srbija suočiti i priznati agresiju na Republiku Hrvatsku kako bi se mogle rešiti posledice tog strašnog rata. Evropska komisija zahteva da se sva sporna pitanja među državama jugoistoka Evrope moraju rešiti pre njihovog ulaska u EU - naglasio je Bandić.

Bandić rekao je da ono što se poslednjih sedam dana događa u Hrvatskoj i Srbiji traži odgovornost. 

- Važno je ovo što se događa zadnjih nedelju dana I što će se dogoditi sutra u Zagrebu - ocenio je Bandić I dodao da je Vučićeva poset izazvala "neviđenu galamu".

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Smatra da je dobro organizovati dijalog jer je on, kaže, neminovan, a posetu predsednika Srbije je ocenio "potrebnom i pozitivnom".

- Dok god najavljuju da će Vučića u Zagrebu dočekati ustaše, ozbiljan dijalog nije moguć - upozorio je Bandić i dodao:

- Dijalog između ustaša i četnika kao istorijski poraženih nije moguć. Ali dijalog između Srba i Hrvata je moguć i potreban. Jer druge alternative nema - rekao je Bandić.

Komentarišući medijske napise u Beogradu i Zagrebu, Bandić je rekao da "Vučića neće dočekati ustaše, jer ih u Zagrebu nema".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laka konjica

    12. februar 2018 | 00:42

    Dosta više sa tom agresijom... vojska izvršila agresiju na svoju teritoriju, pobunjenici koji su napadali vojsku i narod treba da nazovemo branitelji. Krajnje je vreme da se građani Hrvatske suoče sa svojom istorijom i sa postupcima svoje elite kako 90tih tako i za vreme II svetskog rata.

  • DRagutin

    12. februar 2018 | 00:48

    Sveze rane? Pa da ne prikazujete svaki dan emisije o "domovinskom" ratu, odavno bi se to zaboravilo a ovako nece nikada, ni za hiljadu godina, nazalost...

  • milllan

    11. februar 2018 | 23:48

    Strašno,NIKADA ALI NIKADA hrvati neće biti prijateljski nastrojeni prema Srbima niti bilo čemu Srpskom.Oni imaju kompleks koji nikada neće prevazići. Nas boli uvo za njih a oni su bolesni od ljubomore,lepši smo,bolji ljubavnici,bolje zezanje u Bg-u nego bilo gde drugo itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA