≫ 

Štrahe: Imam razumavanja za Srbe, Dačić oduševljen: Svaka ti čast!

Kako je rekao, on se kao vicekancelar ne meša u to pitanje, ali je naveo da ima razumevanja za srpsku stranu i srpsko videnje problema i da dugoročno rešenje ne može biti jednostrano

  • 6

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je danas da problem Kosova nije dugoročno rešen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis, navodeći da ništa ne može da funkcioniše jednostrano.

Brnabić Štraheu: Srbija ceni podršku Austrije na putu ka EU

Štrahe je na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Srbije ivicom Dačićem kazao da je realnost da je Austrija priznala nezavisnost Kosova, ali i da je realnost da Srbija vidi Kosovo u svom sastavu.

- To je realnost za Srbiju stoga ovaj problem nije dugorocno resen. Potrebno je da obe strane izađu jedna drugoj u susret i da se nađe komrpromis - rekao je Štrahe koji je podsetio da od 193 zemlje UN, njih 105 priznalo nezavisnost Kosova.

Kako je rekao, on se kao vicekancelar ne meša u to pitanje, ali je naveo da ima razumevanja za srpsku stranu i srpsko videnje problema i da dugoročno rešenje ne može biti jednostrano.

- Nadam se da će se pronaći održivo rešnje - rekao je on novinarima.

Foto: Vladimir Milovanović

Štrahe je podsetio da je ranije, dok nije bio u vladi, kritikovao odluku Austrije da proglasi nezavisnost Kosova, a ministar Dačić je izrazio zahvalnost što od takvih stavova Štrahe nije odstupio.

- Austrija stoji iza odluke o nezavisnosti Kosova, ali imam razumevanje za položaj Srba. Srbija nije problem, Srbija je deo rešenja - rekao je Štrahe.

- Zahvalan sam što je ostao pri tom stavu - rekao je Dacić, navodeći da je Štrahe mogao da kaže da je sada deo vlade I da ne sme to više da govori, te da ne treba da tražimo da "Štrahe bude veći Srbin od nas".

- Svaka ti čast, Štrahe. Srpski narod ti mnogo duguje i zahvalan je zbog toga. Mi imamo pravo da biramo koga ćemo da volimo - onog ko voli nas - rekao je Dačić.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darinka Sestra brata jako voli,a ne znam za obratno.

    12. februar 2018 | 14:23

    Štrahe svaka ti čast!!!

  • S. M.

    12. februar 2018 | 17:56

    Bravo Dacicu! Tako se radi u diplomatiji.

  • Milan

    13. februar 2018 | 12:57

    Svaka cast Dacicu tako se brani zemlja jedino on sme da kaze svima sta misli,sto na um to na drum,svaka cast ti si buduci predsednik Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA