≫ 

SRBIJA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI! Državu ćemo sačuvati i odbraniti, ali nam treba pomoć da obnovimo narod: Vučić poručio da je pred nama sudbonosna odluka (FOTO)

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti održana je u Memorijalnom kompleksu u Orašcu

  • 18

Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije. Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti održana je u Memorijalnom kompleksu u Orašcu, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Vučić prvi put delio odlikovanja: Među nagrađenima ima onih koji su čitav život posvetili Srbiji (FOTO)

14:45 - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, u ime Vlade Republike Srbije, položio je danas venac i odao počast voždu Karađorđu u crkvi Svetog Ðorđa na njegovom grobu na Oplencu, povodom Dana državnosti - Sretenja.

Pored ministra vence su položili i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Opštine Topola, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

13:38 - Jedan od simbola Brisela, statua popularno nazvana Maneken Pis, ili dečak koji piški, danas, kada Srbija obeležava Dan državnosti i praznik Sretenje, ima specijalno odelo. Naime, Maneken Pis obučen je u šumadijsku narodnu nošnju.

Foto: Tanjug/MARINA MAKSIMOVIC

13:05 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitke mnogobrojnih svetskih zvaničnika povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije.

Predsedniku Vučiću čestitke su uputili predsednik Rusije Vladimir Putin, NR Kine Si Ðinping, SAD Donald Tramp, Nemačke Frank Valter Štajnmajer, Francuske Emanuel Makron, Turske Redžep Tajip Erdogan.

Dan državnosti predsedniku Vučiću čestitali su i predsednik Italije Serđo Matarela, Austrije Aleksander Van der Belen, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Slovenije Borut Pahor, Crne Gore Filip Vujanović, Grčke Prokopis Pavlopulos, Rumunije Klaus Verner Johanis, Albanije Ilir Meta, Češke Miloš Zeman, Poljske Andžej Duda, Finske Sauli Ninisto, Švajcarske Alan Berze, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Azerbejdžana Ilham Alijev i Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Čestitke predsedniku Vučiću uputili su i predsednik UAE šeik Halifa bin Zajed Al Nahjan, predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi, predsednik Kube Raul Kastro, predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto, Alžira Abdelaziz Buteflika, Indije Ram Nat Kovind, Gabona Ali Bongo Ondimba, Indonezije Ðoko Vidodo, predsednik Vijetnama Tran Dai Kuang i predsednik Prezidijuma Vrhovne Narodne Skupštine DNR Koreje Kim Jong Nam.

Predsednik Vučić primio je i čestitke kraljice Velike Britanije Elizabete II, kralja Švedske Karla Gustava XVI, kralja Holandije Vilem-Aleksandera, kralja Belgije Filipa, cara Japana Akihita, kralja Maroka Muhameda VI, kralja Saudijske Arabije Salmana bin Abdulaziza Al Sauda i kralja Svazilenda Msvati III, kao i princa prestolonaslednika šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana, potpredsednika i premijera UAE šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma i prestolonaslednika i zamenika predsedavajućeg Veća ministara i MO Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana bin Abdulaziza Al Sauda.

Dan državnosti predsedniku Vučiću čestitali su i generalni guverner Kanade Džuli Pajet i generalni guverner Australije Piter Kosgrouv.

12:10 - Završena centralna državna proslava Dana državnosti Srbije.

11.55 - Okupljenima u Orašcu obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Danas je Sretenje, veliki dan, Dan državnosti naše Srbije, dan kada slavimo Srbiju i odajemo počast onima koji su postavili temelje naše državnosti - rekao je predsednik Vučić

- Plamen iz Orašca osvetlio je put ne samo Srbima, već svima koji su živeli u ropstvu.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- Danas se pitamo šta je bilo tako snažno i moćno u našim precima, da su uspeli da pobede velike neprijatelje. Slaveći današnji mi slavimo dve svete i svetle vrednosti, slavimo slobodu i srpsku državu - rekao je predsednik.

- Zato i danas na Dan državnosti moram da kažem da je težak put pred nama, podigli su velike prepreke, ali na sve to imamo da kažemo ono što je Hanibal imao da kaže, ili ćemo naći put ili ćemo ga sami napraviti - rekao je Vučić i dodao:

- Idemo ka člastvu EU, ali nećemo zanemariti naše prijatelje u Rusiji i Kini. Naša Srbija je sve snažnija, poštovanija i uvažena, a njena reč se sve dalje čuje.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- Možemo da izgradimo sve više fabrika i odlično je što to činimo, možemo da sprovedemo brojne reforme, ali nam je sve to uzaludno ako nema ljudi, jer se sve manje rađamo i sve veći broj mladih odlazi u inostranstvo. Zato moramo ozbiljno da se pozabavimo ovim problemom, ovo je borba za opstanak i borba za budućnost. Znam da će biti veoma teško i znam da je jako važno boriti se kao naši preci, oni koji zahvaljujući kojih postojim danas mi - istakao je predsednik Republike.

Rekao je da je ponosan što su danas sa nama naši prijatelji iz Republike Srpske i predsednik hrvatskog veća Milorad Pupovac i što Srbi gde god da su slave ovaj praznik.

- Mi imamo obavezu da brinemo o našim precima ali i naslednicima i hoću da se zahvalim narodu koji je davao poverenje našem radu da sačuvamo mir i stabilnost i ne mogu da vam objasnim koliko sam ponosan što sam prvi predsednik Srbije koji je došao u Orašac, koji je pored Karađorđevog spomenika mogao da kaže nekoliko reči o problemima sa kojima se suočavamo - napomenuo je Vučić.

On je poručio da ćemo Srbiju odbraniti od uticaja i interesa velikih sila, ali da je još važnije da sačuvamo i obnovimo naš narod, jer "sve nam je džabe ako nemamo ljudi".

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- Za to nam je potrebna podrška svakog pojedinca u Srbiji - rekao je Vučić, ukazujući na dramatičan pad nataliteta.

Objasnivši da nam je sada potrebna i sudbonosna i istorijska odluka, onakva kakvu su pre dva veka doneli viđeni Srbi u Orašcu, Vučić je poručio i da, imajući to iskustvo, danas možemo sve "jer su nas oni tome naučili".

To, kako je rekao, može da stane u reči koje je tada izgovorio "nepismeni Miloš sanjajući da svi Srbi pišu, a ta je reč - sloboda".

- I danas dok ovde stojim, stojim na mestu koje postoji u svakome u nas. Ogromna je obaveza, sve što nas čeka u danima pred nama, moramo da rešavamo, a da nam ruke i obraz ostanu čisti. Moramo da dajemo a da ništa ne izgubimo, da se pomirimo, a da ostanemo časni - poručio je  i  dodao: Možemo da nađemo rešenje kao što su ga oni tražili i našli opredeljujući se u 19. veku za život u modernoj državi.

Svoj govor predsednik je završio rečima "Srbijo, srećno ti Sretenje"

11:50 - Prisutnima se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rečima "Pomoz Bog".

- Ovaj narod nije proizveo samo jednog Karađorđa, već mnoge junake i heroje, zbog ideje koja se zove sloboda. Prošli smo mnoge zablude, iumeđu njih i Jugoslaviju, ali samo zato što smo hteli slobudu i za sebe i za druge. Ali zato danas srpski narod ima dve države - Srbiju i Republiku Srpsku. Ali smo svi jedan, srpski narod - rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- Od Orašca nema boljeg mesta da okupi Srbi. Danas kada je Srbija vraćena srpskom narodu, Srbi su morali da prođu mnoge istorijske prepreke - rekao je Dodik.

11.39 - Vence na spomenik voždu Karađorđu položili su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, a potom je usledio umetnički program "Korak ka Evropi".

ZORAN ZESTIC

11:25 - Patrijarh Irinej drži opelo palim ustanicima.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

11:00 - Počela je centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti u Orašcu, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednika RS Milorada Dodika. Svečanosti prisustvuju ministri u Vladi Srbije, diplomatskog kora, Vojske Srbije i više hiljada građana.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Pre početka državne ceremonije, patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju, kojoj je prisustvovao ministar Nenad Popović.

10:45 - Građani očekuju početak centralne proslave Dana državnosti Srbije u Orašcu.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

10:34 - Veliki broj građana se organizovano uputio put Orašca na centralnu proslavu Dana državnost Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

10:27 - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Dan državnosti, izrazivši nadu da će se u godini koja je pred nama zajednički raditi na unapređenju bilateralnih odnosa i iznalaženju načina za rešavanje ključnih otvorenih pitanja.

10:24 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Orden Republike Srpske na ogrlici - najviši državni orden RS. Predsedniku Srbije orden je uručen za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i Republike Srpske, kao i za nemerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj RS. Dodik je ovom prilikom Vučiću čestitao i Dan državnosti Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

09:44 - Povodom Dana državnosti, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao izaslanik predsednika Republike, položio je danas venac kod spomenika Neznanom junaku na Avali, a u Spomen knjigu je zapisao da su sloboda i pravda najviše vrednosti koje su stvorile Srbiju.

Foto: Vlada republike Srbije

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, ministar je venac položio u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i komandanta Komande za obuku general-potpukovnika Ðokice Petrovića.

Foto: Vlada republike Srbije

- Srbiju su stvarali ustanci i ustavobranitelji. Sloboda i pravda su najviše vrednosti koje su stvorile Srbiju. Od naših starih naučili smo da sloboda nije jednom dana, već je najviša vrednost za koju se živi i bori svakog dana. Generacije ustanika su izborile naše pravo na izbor i naše pravo na slobodu. Ne smemo biti manje hrabri ni manje mudri od naših predaka. U čast predaka, za slavu potomaka - zapisao je vulin u Spomen knjigu.

Foto: Vlada republike Srbije

09:32 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Narodne Republike Kine Li Mančanga, koji mu je uručio čestitku predsednika Sji Đinpinga povodom Dana državnosti.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

08:48 - Najveći svetski Internet pretraživač "Gugl" posvetio je danas početnu stranu svog srpskog domena Danu državnosti Srbije postavivši na logo sliku srpske zastave.

Printskrin: google.rs

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

Na Sretenje 1804. godine, na zboru viđenijih Srba sa teritorije Beogradskog (odnosno Smederevskog) pašaluka, koji se dogodio u Marićevića jaruzi u Orašcu, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović – Karađorđe.

Foto: Wikipedia

Karađorđe je tokom Prvog srpskog ustanka (1804-1813), u sklopu obnove srpske državnosti, između ostalog ustrojio i niz važnih institucija, poput Velike škole, dalekog začetka današnjeg Univerziteta u Beogradu.

Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski. Ustavne odredbe koje je sadržao oblikovane su po uzoru na ustave Francuske i Belgije.

Tekst ustava, neobično liberalan za tadašnje prilike, izradio je Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik.

Foto: Wikipedia/arte.rs

Ovakvo ustavno rešenje odmah je izazavalo negodovanje Austrije, Turske i Rusije, zbog čega je ubrzo suspendovan.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Jova

    15. februar 2018 | 10:38

    Srećan praznik svim građanima Srbije, naročito onima koji moraju da rade i na današnji dan da bi mogli mi mirno da slavimo naš Dan državnosti!

  • srbin iz srbije

    15. februar 2018 | 10:25

    СРБИЈО СРЕЋАН ТИ ПРАЗНИК !

  • Don.....

    15. februar 2018 | 13:11

    Živela Srbijaaaa. ..!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA