Granica sa BiH na čekanju zbog odnosa u Sarajevu: Šta je Srbija ponudila

Srbija nikada nije zahtevala ispravljanje granice na štetu BiH, već samo korišćenje malog dela teritorije na stotinak hektara na te dve lokacije

  • 15

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je pitanje granice Srbije i BiH bez razloga pretvoreno u "neku veliku temu" zbog nesredjenih bošnjačkih političkih odnosa u Sarajevu.

Vučić: Odnosi sa BiH i Hrvatskom nisu slatki, ali moramo da rešavamo probleme

Ivanić je potvrdio da je predlog iz Srbije dostavljen institucijama BiH od kojih očekuje da konačno započnu posao na tom predmetu.

- Nekorektno je to što trenutno nema nikakvog stava BiH. Sam teško mogu da ubrzam rešavanje problema jer je u pitanju frustracija Bošnjaka. Bez konsenzusa u Predsedništvu BiH na tom pitanju ne možemo ništa - rekao je Ivanić za današnje Večernje novosti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao da je granica na nekim mestima nelogična i da je Srbija želela da dođe do razmene teritorije na dva mesta oko pruge "bukvalno metar kvadratni za metar kvadratni" što je "korist i za BiH".

Što se tiče zemljišta oko hidroelektrana "Bajina Bašta" i "Zvornik", Ivanić je naglasio da Srbija nikada nije zahtevala ispravljanje granice na štetu BiH, već samo korišćenje malog dela teritorije na stotinak hektara na te dve lokacije.

On je rekao da Beograd traži mogućnost slobodnog korišćenja kada je u pitanju brana i prihvata da je granica reka Drina.

Foto: Wikimedia/Wlodzimierz

- Srbija traži i da joj BiH omogući nesmetanu upotrebu te teritorije, odnosno da tu mogu biti i mašine i da mogu da se obnavljaju postrojenja - pojasnio je Ivanić.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović sinoć je rekao da ne pristaje na ponudu Beograda i da bi pitanjem granica trebalo da se bave eksperti.

- Nema pristanka na ono što ni oni ne bi prihvatili. Evo gospodin Vučić da je u mojim cipelama i u mojoj situaciji bi li on pristao na te stvari? Ko bi u ovoj situaciji u kojoj se ja nalazim pristao na takvu stvar? Zašto bih na takvu stvar pristao - rekao je Izetbegović za regionalnu TV N1.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Izetbegović je rekao da nisu problem granice već njihovo obeležavanje.

- Problem je demarkacija, obeležavanje toga i ovo što Srbija traži mimo toga. Da se napravi poseban režim za te centrale. Ako se utvrdi da su one srbijanske sto posto, zašto ne bi pomogli ljudima da se nekim žicama to ogradi, da se to korisiti. Tada moraju platiti potopljeno zemljište i korišćenje vodnog resursa. Za sve vreme i za sve buduće vreme, to nisu stvari koje se lome preko kolena, ponavljam stoti put, ne znam zašto se neki ljute - kazao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao i da će, ukoliko se dokaže da je je Elektropriveda BiH učestvovala u gradnji hidrocentrala "tražiti da se plati, do zadnjeg penija".

- Mislim da će se rešti do ulaska Srbije u EU. Beograd treba da reši otvorena pitanja sa susednim zemljama, a ako nije u stanju, da pristane na arbitražu - dodao je.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrka

    8. mart 2018 | 11:38

    More kad se Dodik otcepi pricaces drugu pricu. Zivela Republika Srpska

  • SRBENDA

    8. mart 2018 | 11:38

    Coveku ocigledno ne pada na pamet mir i stabilnost regiona i dobrosusedski odnosi.

  • JaTiOn

    8. mart 2018 | 11:42

    Ako nema dogovora, onda arbitraža : "ni po babu - ni po stričevima"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA