Dan za bunt: Zorana Mihajlović uputila pismo svim ženama, ali ga pre svega adresirala premijerki

- Pošteno je da jedna žena donese odluku o tome da li će žene u Srbiji da dobiju veća prava ili ne - rekla je potpredsednica Vlade Srbije

  • 3

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović navela je povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, da je "vreme da premijerka Ana Brnabić preseče i da odluči da li će žene u Srbiji da dobiju veća prava ili ne", dodajući da je "na kraju, pošteno da jedna žena donese odluku o tome".

Osvajanje slobode i jednakosti traže hrabrost i istrajnost svih nas: Brnabić čestitala Dan žena

U postu na Fejsbuku pod nazivom "Osmi mart, dan za bunt", ona je navela da danas "nije samo dan za slavlje".

- To je, pre svega, dan za bunt, za protest! Danas je dan kada treba da se setimo svih onih velikih žena koje su se mnogo pre nas borile za ovo što imamo i dan kada treba da ustanemo i kažemo: ''Hoćemo veća prava!'' - napisala je Mihajlovićeva.

Ona je navela da "ne propušta priliku da ukaže na to da smo, posle nekoliko godina velikog rada, konačno dobili jedan moderan, evropski Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti".

Imamo zakon koji ima veliku podršku našeg društva. Imamo nacrt zakona koji Vlada treba da prihvati i uputi ga Skupštini na usvajanje, ali koji više od šest meseci čeka kod ministra rada i socijalne politike. Ne propuštam priliku i da ukažem na to da je vreme da premijerka Ana Brnabić preseče i da odluči da li će žene u Srbiji da dobiju veća prava ili ne. Na kraju, pošteno je da jedna žena donese odluku o tome", ocenila je Mihajlovićeva na ovoj društvenoj mreži.

Ona je dodala da "ne ćuti ni o bezbednosti žena".

- Stalno apelujem na to da svi treba da prijave nasilnike, jer nasil?e nad ženama nije ničija privatna stvar. Hoću da prestanemo da brojimo ubijene žene, već da brojimo koliko je nasilnika nad ženama završilo iza rešetaka! Upozoravam i na svako kršenje prava žena kada je reč o rađanju, jer žene nisu nikakve mašine za rađanje dece i niko, ma kako se zvao i na bilo kojoj funkciji bio i kakvu god odeždu nosio, nema pravo da ih tako doživljava - navela je potpredsednice Vlade Srbije.

Ona je naglasila da "zna da u ovoj borbi nije sama" i da "nijedna žena nije sama".

- Okrenite se oko sebe. Tu su žene koje se svaki dan bore za iste uslove kao što ih imaju i muškarci. Sa nekima radimo, kao što ja radim sa Jadrankom, Nelom, Slavicom... Nekima ni ime ne znamo, ali znamo da daju svoj doprinos. Jer poruka nije samo borba i bunt, poruka je: ''Ujedinimo se!'' - poručila je Mihajlovićeva.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DEJAN

    8. mart 2018 | 11:59

    Kakav bunt , pa zene svuda viecinom vode glavnu rec , ko je ugrozen ne trabunjajte ...

  • N. N.

    8. mart 2018 | 12:57

    Obožavam ove političarke koje se kobajagi bore za ženska prava. A možda malo da se borite za prava svih nas građana republike srbije.

  • Jeretik

    8. mart 2018 | 12:31

    Ja zaista ne znam koja to prava zene nemaju , a da ih imaju muskarci ? Kojom zakonskom regulativom , ili gde uopste u ustavu pise da nemaju pravo na nesto , i gde im je to i u praksi ukinuto nesto sto muskarci imaju ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA