Vučić u Bukureštu objasnio šta bi značilo kompromisno rešenje za Kosovo (FOTO)

Vučić je, na konferenciji za štampu posle sastanka sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom, zahvalio Rumuniji što se zalaže za kompromisno rešenje za jedan takav, za Srbiju veliki, problem

  • 20

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Bukureštu da Srbija daje sve od sebe kako bi se pronašlo kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije i poručio da je za kompromisnu soluciju neophodno da obe strane odustanu od maksimalističkih zahteva.

Vučić stigao u Bukurešt: Počeo sastanak sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom

Vučić je, na konferenciji za štampu posle sastanka sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom, zahvalio Rumuniji što se zalaže za kompromisno rešenje za jedan takav, za Srbiju veliki, problem.

Isto tako zahvalio se i što Rumunija nije priznala Kosovo.

Ukazao je da Srbiju i Rumuniju vezuje tradicionalno prijateljstvo.

- Retki su narodi sa kojima u regionu nismo ratovali i sukobabljali se, a sa Rumunijom nismo. Nas vezuje tradicionalno prijateljstvo - podvukao je Vučić.

Foto: Tanjug/PRES SLUZBA PREDSEDNIKA SRBIJE

On je istakao da je, pošto se ne može živeti od prošlosti, sa svojim rumunskim kolegom razgovarao o budućnosti.

Zahvalio se Johanisu i rumunskom anrodu na podršci koju daju Srbiji na njenom evrospkom putu.

- Nadamo se da će Rumunija, posebno tokom predsedavanja EU u prvoj polovini 2019, zadržati visoko na listi prioriteta članstvo Zapadnog Balkan u EU, pre svega Sbrije. To je za nas od izuzetnog značaja - podvukao je on.

VUČIĆ POZVAO JOHANISA DA POMOGNE OKO KOMPROMISA ZA KIM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučć izjavio je danas da je predsednika Rumunije Klausa Vernera Johanisa zamolio da pomogne naporima Srbije za pronalaženje kompromisnog rešenja u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

Vučić je na zajedničkoj pres konferenciji rekao da je rumunskog kolegu, za koga je rekao da ima nemerljiv ugled u Evropi, SAD i svetu, upoznao sa razgovorima o tom pitanju koje je imao nedavno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa zvaničnicima EU, kao i o svemu što je važno za pronalaženje kompromisa.

Foto: Tanjug/PRES SLUZBA PREDSEDNIKA SRBIJE

Kako je rekao, Rumunija je najveća zemlja u regionu, i imajući u vidu i da je jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, zamolio je da upravo i iz tog, neutralnog i drugačijeg, ugla pomogne da do kompriomisa dođe.

Predsednik Srbije je podvukao da Johanis ima veliki ugled u svetu i da ga je zamolio i za ličnu i podršku Rumunije naporima Srbije za pronalaženje koompromisnog rešenja.

Ponovio je da je stav Srbije da ne može da se dogodi da jedni dobiju sve i drugi izgube sve, već i jedni i drugi da budu pomalo nezadovoljni i da bi to bilo rešenje koje bi bilo fer i jedino pravično.

Foto: Tanjug/PRES SLUZBA PREDSEDNIKA SRBIJE

PERIOD RUMUNSKOG PREDSEDAVANJA EU MOŽE BITI ODLUČUJUĆI

Srbija je veoma zadovoljna što će Rumunija predsedavati EU početkom 2019. i moguće je da će to biti i odlučujući period za evropsku budućnost Srbije, izjavio je danas predsednik Republike Aleksandar Vučić.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji sa rumunskim kolegom Klausom Vernerom Johanisom, istakao da Srbija polaže velike nade u rumunsku podršku.

- Ako budemo smogli snage i hrabrosti i ako, s druge strane, bude postojala volja za kompromisom, onda će to biti moguće. Ako ne, plašim se da teško da može da nam pomogne Rumunija ili bilo ko drugi. Ali, u svakom slučaju, imamo velika očekivanja i velike nade polažemo u naše rumunske prijatelje i njihovu podršku Srbiji - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/PRES SLUZBA PREDSEDNIKA SRBIJE

Moguće da period rumunskog predsedavanja EU "baš bude vreme", ističe predsednik, u kojem Srbija treba da rešava neke od svojih najvećih problema sa kojima se suočava, ne decenijama, već vekovima.

SRBIJA I RUMUNJA KOREKTNO SARAĐIVALE U MIGRANSTSKOJ KRIZI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je danas u Bukureštu na to da je Srbija tokom migrantske krize bila brana između drugih delova Zapadnoga Balkana i Rumunije.

Vučić je, na konferenciji za štampu posle sastanka sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom, kazao da su Srbija i Rumunija imale vrlo koretnu saradnju tokom najtežeg i najvećeg priliva migranata na teritoriju Srbije iz pravca Makedonije i Bugarske.

Foto: Tanjug/PRES SLUZBA PREDSEDNIKA SRBIJE

Ministri unutrašjih poslova dve zemlje, prema njegovim rečima, imaju dobru saradnju, i ostalo je još nekoliko sporazuma koje treba potpisati.

- Mislim da naša saradnja po pitanju bezbednosti nije sporna, ali uvek može biti još bolja, unapređena. Čini mi se da smo u periodu migrantske krize, kada je Rumunija štitila sebe, Srbija bila brana između drugih delova Zapadnog Balkana i Rumunije - objasnio je Vučić.

Vučić je podsetio da je kroz našu teritoriju prošao najveći broj migaranata, a veoma mali broj je dospeo do granica Rumunije.

- Rumunija je imala i ima prijatelja u Srbiji - dodao je on.

Vučić je ukazao da će se saradnja sa Rumunijom pospešiti kroz granične prelaze koji će se još otvarati, kao i da kroz saradnju obaveštajnih službi i policija može da se saradnja po pitanju bezbednosti dovede do perfekcije.

- Ne vidim u toj oblasti ozbiljnih problema u budućnosti - rekao je on.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    8. mart 2018 | 12:29

    Mislim da su sada stvari jasnije.

  • cscs

    8. mart 2018 | 13:14

    KIM je sastavni deo Srbije svakako

  • mama

    8. mart 2018 | 12:26

    Rumuni su nam uvjek bili prijatelji...a za Kosovo nema kompromusa to siptari treba da traze od nas kompromis... Ni Grci ne vratise Kipar tolikogodina se dogovaraju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA