≫ 

Ko je Trampov čovek koji Srbiji treba da isporuči kosovski paket?

Mičel se nalazi u timu najviših zvaničnika koji se zalažu za tvrd pristup prema Rusiji

  • 7

SAD su pripremile specijalni "kosovski paket" u četiri tačke koji će u narednim nedeljama biti predstavljen najpre predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prenele su "Novosti". Radni "kosovski tekst" Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude reči već u utorak, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju sadrži nekoliko ključnih tačaka. Ko je Ves Mičel, mladi jasteb američke politike, koji Rusiju smatra najvećim neprijateljem SAD.

SAD pripremile "kosovski paket" u četiri tačke: U narednim nedeljama biće predstavljen predsedniku Vučiću

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel u sredu će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Alekdandrom Vučićem u okviru turneje po regionu, a radi se o mladom diplomati koji slovi kao stručnjak za NATO i transatlantske odnose i oštar kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Mičel ima 31 godinu, a na ovoj poziciji nasledio je Viktoriju Nuland u oktobru prošle godine. On je izabran po pojednostavljenoj proceduri na kraju sednice Senata na kojoj je potvrđeno imenovanje više američkih diplomata na nove ambasadorska funkcije.

Printskrin: Youtube/HotNews Romania

Mičel se nalazi na ključnoj poziciji u Stejt departmentu, u okviru čije nadležnosti je veliki broj zemalja, od kojih su mnoge potencijalno konfliktne zone, uključujući Balkan i Kavkaz.

Mičel, koji dosad nije imao iskustva u državnoj administraciji, važi za stručnjaka za NATO i transatlantske odnose, kako se navodi na sajtu Bele kuće. Godine 2005. osnovao je Centar za analizu evropske politike (CEPA), čiji je predsednik od 2009. godine. Tokom predsedničke kampanje 2012. bio je u timu za nacionalnu bezbednost republikanskog kandidata Mita Romnija.

Diplomirao je na državnom Tehničkom univerzitetu u Teksasu, magistrirao spoljne poslove na Univerzitetu Džordžtaun, a doktorirao na Fraj univerzitetu u Berlinu. Koautor je dve knjige o geopolitici, a objavljivanje njegove treće knjige očekuje se na proleće sledeće godine. Poznatija je knjiga "Nestabilna granica: Ranjivi saveznici, uspon rivala i kriza američke moći", koju često citira savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Mekmaster.

Mičel u toj knjizi piše da su, od Baltika do Južnog kineskog mora, nove autoritarne države pune samopouzdanja osetile priliku da ponovo uspostave stare imperije ili izgrade nove na račun Amerike. Mičel je poznat po tvrdom stavu prema Rusiji.

- Zapad se posle završetka Hladnog rata nadao da bi Rusija mogla da postane ogromna verzija Poljske sa liberalnim institucijama i demilitarizovanom spoljnom politikom, ali umesto toga imamo savremenu verziju Kartagine - nabusitu silu, namernu da vodi osvetničku spoljnu politiku, čiji je cilj da svrgne sistem koji krivi za gubitak svoje nekadašnje moći - napisao je Mičel o Rusiji.

Foto: Wikimedia/Loren

Administracija koja obećala unapređenje odnosa s Moskvom postavila na ključnu funkciju je još jednog jastreba, zaključila je u svojoj analizi Fondacija za stratešku kulturu.

Mičel se nalazi u timu najviših zvaničnika koji se zalažu za tvrd pristup prema Rusiji, Mekmasteru, sekretaru za odbranu Džejmsu Matisu i direktorki za Evropu i Rusiju u Nacionalnom savetu za bezbednost Fioni Hil.

On je šesta generacija Mičela u Teksasu i trenutno živi u Virdžiniji sa suprugom i dvoje dece. Aktivan je na društvenoj mreži Tviter, ali ima svega nešto malo više od 1.500 pratilaca.

VIDEO: Saznajte sve i o kontraverznoj knjizi o Trampu pod nazivom "Vatra i bes", Majkla Vulfa:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lavica

    12. mart 2018 | 12:00

    Ma sve strucnjak do strucnjaka za ubijanje drugih naroda,more nosite se...

  • Narod

    12. mart 2018 | 12:32

    Ne mora ni da dolazi, poslaćemo mu odgovor NE!

  • Ja..RS

    12. mart 2018 | 14:24

    Nije Rusija najveci neprijatelj Amerike nego Amerika najveci neprijatelj Rusije i cijelog svijeta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA