Polemika o amandmanima na Predlog zakona o strancima: Skupština nastavila zasedanje

Poslanici nastavili rad

  • 0

Skupština Srbije nastavila je danas sednicu razmatranjem amandmana na Predlog zakona o strancima, ali početak rada je protekao uz negodovanje opozicije zbog velikog broja amandmana koje su podneli poslanici vladajuće većine.

Zukorlić bi da se moli u SKUPŠTINI SRBIJE: Ponovo zatražio da parlament obezbedi prostor za molitvu muslimana (ANKETA)

Poslanik SDS-a Marko Đurišić rekao je da ta stranka neće učestvovati u raspravi o amandmanima na Predlog zakona o strancima na koji je Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima podnela 350 amandmana. Toliki broj amandmana Marko Đurišić je nazvao "farsom vlasti" sa željom da, kako kaže, amandmani opozicije ne dođu na dnevni red.

- Vreme koje nam preostaje iskoristićemo da govorimo o amandmanima na druge zakone koje smo podneli. Žao nam je što se skupština pretvara u ovo. To je odluka vladajuće većine i bilo bi sasvim prigodno da nagradu za najbesmisleniju i najpoltronskiju diskusiju dodeli Nebojši iz Beograda - rekao je Đurišić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poslanik SNS-a Milimir Vujadinović Đurišićevu izjavu je shvatio kao "nameru manjine koja predstavlja dva odsto građana da ućutka većinu koja ima podršku polovine građana", te zamolio predsedavajućeg Veroljuba Arsića da to ubuduće ne dozvoli, ali da ne dozvoli ni uvrede na račun ministra Stefanovića i poslanika, kakvih je danas bilo.

- Možda biste bili u pravu u nekim drugim okolnostima, ali Đurišić i njegovi politički istomišljenici Srbiju hoće da prikažu kao fašističku zemlju u kojoj je zabranjeno da poslanici govore u skupštini i zato sam ga pustio. Hoće da prikažu kako SNS i Vučić vrše diktaturu i da oni ne mogu da govore, a situacija je obrnuta - odgovorio je Arsić.

Kako je objasnio, pojedini poslanici opozicije bi hteli da oni koji podržavaju Vladu Srbije nemaju pravo da govore, a da oni govore koliko hoće.

- Možete da zamislite kako bi bilo da su oni na vlasti, onda bismo videli šta je diktatura. Molim vas da uvažite moje obrazloženje - rekao je Arsić.

Đurišić je uzvratio i pozvao Arsića da iz skupštinskih klupa odgovara poslanicima, a ne kao predsedavajući.

- Javite se za reč, pa da onda objasnite da li ja želim Srbiju da predstavim kao fašističku zemlju ili ovo što vi radite uvodi Srbiju u fašizam - rekao je Đurišić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U polemiku se uključio i Nemanja Šarović iz SRS-a koji je Arsiću rekao da "od jutros očigledno ima problem sa vođenjem sednice".

- Bili ste dužni da reagujete na svako pominjanje reči fašizam - rekao je Šarović i naveo da je nedopustivo to što ga je Arsić, kako tvrdi, kada se javio za reč pitao: Šta hoćete?

- Nisam vas pitao šta hoćete, nego sam pitao po kom osnovu – to je velika razlika, a osim toga niste prisustvovali izlaganju Đurišića i ne znate o čemu se radi - rekao je Arsić.

Među 350 amandmana SNS-a na Predlog zakona o strancima je i onaj koji kaže da zakonom treba da se omogući budućim investitorima brže dobijanje poslovnih dokumenata.

Gordana Čomić iz DS kaže da bi ona glasala za taj amandman, ali je dodala da se "nada da će imati priliku da glasa i da on neće biti povučen pre dana za glasanje".

STRANIM INVESTICIJAMA OTVORENO 170.000 RADNIH MESTA

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je u prethodne tri godine, zahvaljujući velikom broju stranih investitora, otvoreno 170.000 radnih mesta.

Stefanović je u parlamentu rekao da ohrabruje sve poslanike da se uključe u raspravu o kvalitetnim amandmanima i objasnio da Predlog zakona o strancima dodiruje i neke druge teme koje su važne za naše društvo, kao što je dobijanje mogućnosti da strani investitori lakše uđu u zemlju.

Printksin: parlament.rs

- Setom zakona regulišemo njihov položaj u našoj zemlji - rekao je Stefanović.

Na kritike lidera Dveri Boška Obradovića da su strani investiori u Srbiji favorizovani i zaštićeni kao "beli medvedi", Stefanović je odgovorio da to nije tačno i da su domaći i strani investitori izjednačeni, te da srpski investitori takođe imaju pravo na subvencije.

Ukazao je da je, s druge strane, zahvaljujući stranim investitorima, smanjena nezaposlenost u Srbiji.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA