Od 1999. godine nije bilo opasnije izjave: Vulin o svedočenju NATO generala

Pred Odborom američkog Senata za oružane snage, komandant snaga NATO u Evropi general Kurtis Skaparoti je rekao da je Srbija najveći problem u regionu

  • 17

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas da je izjava komandanta NATO snaga za Evropu Kurtisa Skaparotija, da je srpski narod kolektivna pretnja za čitav Balkan, neodgovorna i opasna.

Vulin o "paketu SAD": Nema pregovora o onome što je ispregovarano o Kosovu (FOTO)

- Od 1999. godine nije bilo teže, neodgovornije i opasnije izjave nego što je izjava generala Skaparotija. Reći za čitav jedan narod, reći za srpski narod da je opasnost za čitav Balkan govori i poziva na ujedinjavanje svih protiv srpskog naroda - rekao je Vulin, saopštilo je ministarsvo odbrane.

Dodao je i da su Srbi uvek "deo stabilnosti u zemlji gde žive, a nikako kolektivna pretnja".

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE, JOVO MAMULA

- Verovali smo da su izjave o kolektivnoj odgovornosti, kolektivnoj krivici i konačnom rešenju zauvek prošle ali, na žalost, izgleda da nisu -  rekao je Vulin.

On je istakao da je Srbija je suverena, slobodna i vojno neutralna zemlja koja će sama donositi svoje odluke, koja će sama birati svoje prijatelje.

- Ministarstvo odbrane će nastaviti da saradjuje sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije i na sprovođenju vojno-tehničkog sporazuma koji je dogovoren između vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i vrhovnog komandanta oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina i veoma smo zadovoljni kako se ta saradnja razvija i radujemo se njenom nastavku i njenom produbljivanju - rekao je Vulin.

Naglasio je i da Srbija neće ni na koji način "ugroziti odnose sa tradicionalnim prijateljima", niti će učiniti bilo šta što će naškoditi njihovim trajnim i dugoročnim političkim, ekonomskim, vojnim i svakim drugim interesima.

- U Srbiji nema ruskog uticaja i nema bilo čijeg uticaja protiv koga se treba boriti. Srbija je samostalna, sama bira svoje prijatelje i sve naše odluke će biti vođene samo na taj način -rekao je Vulin.

Foto: mod.gov.rs

Ponovio je da je Ruska Federacija prijateljska zemlja koja podržava spoljnopolitičke prioritete Srbije, koja se ne meša u unutrašnje odnose, ne finansira nevladine organizacije, ne podstiče proteste.

- Jednostavno, ovde nema ruskog niti bilo čijeg uticaja protiv koga se treba boriti i zbog koga treba pretiti Srbiji. Mi smo slobodna, vojno neutralna zemlja i tako ćemo nastaviti da se ponašamo - rekao je Vulin.

Tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, komandant snaga NATO u Evropi general Kurtis Skaparoti rekao je da je jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu, a posebno na zapadnom Balkanu, preneli su mediji pre tri dana.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je kazao da Rusija koristi odnose s čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine, kao i da pokušava da spreči evroatlantski put pojedinih zemalja u regionu.

Skaparoti je izrazio zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu, a na pitanje koja je zemlja najveći problem odgovorio je Srbija.

Na ponovni upit da li je to Srbija ili Republika Srpska, rekao je Srbija, kao država, ali uopšte srpska populacija na Balkanu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevo

    12. mart 2018 | 21:42

    Srbija i RS su problem, ne uplacuju 2% BDP u NATO kasu. Kako napreduje tuzba protiv NATO zlocina

  • Gagi

    12. mart 2018 | 20:07

    Odmah ga peoglasiti za personu non grata, sta ce nam takvi da nam sole pamet, pravac usa na big mac

  • Johan

    12. mart 2018 | 14:50

    Tek ćemo biti za njih kost u grlu kada Rusi naprave vojnu bazu kod nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA