Na pitanju Kosova se prelama sukob Amerike i Rusije

Nastavlja se tvrda pozicija SAD prema Srbiji kada je u pitanju kosmetski problem

  • 14

Prva poruka koju je doneo američki zvaničnik Ves Mičel jeste da će problem Kosova i Metohije, ali i odnos SAD prema Srbiji, biti tretiran u okviru njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom, a to nije dobro za nas, kaže predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Mičel saopštio da li je doneo konkretan plan za Kosovo

Druga poruka koju je preneo Mičel u Prištini je, kako kaže,da će SAD nastaviti sa jednostranim pristupom problemu i da tu nema nikakvih promena, te da se nastavlja tvrda pozicija SAD prema Srbiji kada je u pitanju kosmetski problem, dodao je on.

- Rekao je da će SAD imati aktivniju ulogu na KIM naredne godine, treba sada da vidimo kako će definisati tu ulogu. Takođe je rekao da predstoji nekoliko važnih koraka na KiM, te treba videti na šta je mislio - pojasnio je Drecun za RTS.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Takođe je rekao da je jasno da nema "američkog paketa za Kosovo" o kome se u medijima spekulisalo.

Interesantno je, dodaje, da američki zvaničnik govori o potrebi normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali nigde ne pominje Zajednicu srpskih opština (ZSO), a govori o potrebi transformacije kosovskih bezbednosnih snaga.

- On je poslao poruku i srpskim predstavnicima u institucijama u Prištini i Beogradu da niko nema prava da stavlja veto na transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga. On je pokazao da postoji kontinuitet američke politike. Treba da vidimo kakve će poruke preneti Beogradu - naglasio je Drecun.

Foto: Tanjug/AP

Pojašnjava da SAD pokušava da region "otme" od uticaja Rusije, te da su taj posao već završili u Makedoniji i Crnoj Gori i da je na red došla Srbija.

- To najlakše mogu da urade preko kosmetskog problema i držanja strane Prištini. Da stavljate do znanja zvaničnom Beogradu da bi bilo poželjno da se opredeli za drugu stranu. Nije dobro što se region uvlači u geopolitičko sučeljavanje - pojašnjava Drecun.

Foto: Print Screen Facebook/HashimThaciOfficial

Dodaje da je loše što se govori samo o "malignom uticaju Rusije" na region a ne govori se o ZSO, o kriminalu, jačanju radikalnog islama.

Upitan da li bi bilo prihvatljivo za Srbiju ukoliko SAD ponudi plan da Srbi dobiju veća ovlašćenja ZSO za stolicu Prištine u UN, Drecun je rekao da je ispregovarano formiranje ZSO sa izvršnim nadležnostima.

- Mi imamo jasnu poziciju da nećemo priznati samoproglašenu državu, da joj nećemo otvoriti vrata za UN. Spremni smo da sednemo za sto i razgovaramo o rešenju problema. Bitno da se što pre pojavi inicijalni predlog predsednika Aleksandra Vučića i da pridobijemo prijateljske zemlje - zaključio je on.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    13. mart 2018 | 10:46

    Ukljuciti Putinovu Rusiju politicki ili vojno u ovo i resiti pitanje nato-eu VOJNO okupirane Srbije Kosovo i Metohije drugog resenja nema a nato eu ambasade u Beogradu proterati iz Srbije !

  • Svasta

    13. mart 2018 | 10:18

    Ajmo Rusi napred ,vecina Srba je za Vas !

  • Dag

    13. mart 2018 | 13:18

    "Spasa nam nema,propasti - necemo."... (Nikola Pasic.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA