Zorana Mihajlović u UN: Srbija primer dobre prakse u svetu u oblasti rodne ravnopravnosti (FOTO)

- Danas odavde šaljemo poruku da su žene ravnopravni članovi svakog društva i ogroman neiskorišćeni potencijal - rekla je potpredsednica Vlade Srbije

  • 2

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, predstavila je danas, na 62. zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za status žena u Njujorku rezultate koje je Srbija postigla u oblasti rodne ravnopravnosti i poručila da su žene ravnopravni članovi društva i ogromni neiskorišćeni potencijal i da je zadatak svakog društva da stvara jednake šanse za žene i muškarce.

ZORANA PONOVO UDARILA NA ZORANA: Evo šta je sada Mihajlović zamerila kolegi iz Vlade

- Put ka ostvarenju rodne ravnopravnosti nije lagan. Kada su Vorena Bafeta pitali za tajnu uspeha, između ostalog rekao je da mu je bilo lakše da uspe jer je „protiv sebe“ imao samo polovinu populacije – muškarce. Zašto? Jer žena nije bilo u biznisu, a i danas ih nema dovoljno da budu „pretnja“. Danas odavde šaljemo poruku da žene ne samo da nisu pretnja, već su ravnopravni članovi svakog društva i ogroman neiskorišćeni potencijal. Na svima nama je da za dobrobit čovečanstva doprinesemo stvaranju društva u kojem će svaki njegov građanin i građanka imati jednake šasne za rad i život - poručila je potpredsednica Vlade.

Foto: Promo

Mihajlovićeva je predstavila rezultate koje je Srbija ostvarila u oblasti rodne ravnopravnosti u poslednje četiri godine, kad se poslednji put obraćala na istom mestu. “Osnovali smo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na nivou potpredsednice Vlade, doneli Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost (2016-2020) i Akcioni plan za njeno sprovođenje, usvojili smo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, pripremili smo Nacrt novog zakona o rodnoj ravnopravnosti koji će Srbiju svrstati u red modernih, razvijenih zemalja, i kao jedina zemlja van Evropske unije, izradili smo Indeks rodne ravnopravnosti i danas se poredimo sa članicama EU”, rekla je Mihajlovićeva.

SRBIJA PRIMER DOBRE PRAKSE

Potpredsednica Vlade je dodala da je posebno ponosna na uvođenje rodno odgovornog budžetiranja, po kojem su i UN prepoznale Srbiju.

- I budžet za 2017. i 2018. godinu je rodno odgovoran. I zbog toga je Srbija izabrana kao primer dobre prakse - što je prepoznato i u UN trening centru, na svetskom nivou i zbog čega će naša zemlja predstavljati studiju slučaja od koje će svi u svetu učiti - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je Srbija prepoznala da je uvođenje rodne ravnopravnosti u sve politike i planove prioritet i ključ za unapređenje rodne ravnopravnosti, i dodala da u 2018. kreće realizacija IPA programa vrednog dva miliona evra.

Foto: Wikimedia/Silje Bergum Kinsten

- Kao zagovornica regionalne saradnje i povezivanja, inicirala sam osnivanje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost za zemlje Zapadnog Balkana. Jer naši problem su slični, a ujedinjeni možemo učiniti mnogo - naglasila je ona.

ZAKON TOKOM OVE GODINE

Kako je navela, u 2018. plan je da se usvoji Zakon o rodnoj ravnopravnosti, da se nastavi rad na ekonomskom osnaživanjem žena i podršci ženskom preduzetništvu, kako kroz IPA fondove, tako i kroz podršku uključivanju žena u lance dobavljača i podizanje svesti o tome zašto je važno osnažiti žene, da je to za dobrobit celog društva.

Ona je istakla da će u 2018. u Srbiji posebna pažnja biti posvećena ženama na selu, što je ujedno i glavna tema ovogodišnjeg zasedanja.

- Žene sa sela spadaju u višestruko diskriminisanu i ranjivu grupu. Najbrojnije su kada treba da rade, a kada treba da budu vlasnice imovine onda ih ima najmanje. Više od 50 odsto radno sposobnih žena iz ruralnih područja je formalno nezaposleno, a 60 odsto nema pravo na penziju. Samo je 12 odsto žena vlasnica imovine, pa ne mogu da uzmu kredite niti da započnu svoj biznis, dok je samo 17 odsto poljoprivrednih gazdinstava registrovano na žene - rekla je Mihajlovićeva.

Foto: Promo

Ona je rekla da kvalitet života žena na selu predstavlja ključ ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede. "Naš zadatak je da obezbedimo balansirano ulaganje u ruralni razvoj, a to nije samo poljoprivreda, već da podstičemo povećanje vlasništva nad imovinom od strane žena, da poboljšavamo socijalne usluge, da kroz rodno odgovorno budžetiranje obezbedimo bolji položaj manje zastupljenog pola, a to su u ruralnom razvoju žene”, rekla je Mihajlovićeva.

Kao pozitivan primer u Srbiji, ona je navela projekat "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima", koji je pokrenula kao potpredsednica Vlade.

- Svim svojim poslovnim partnerima poklanjam rukotvorine koje izrađuju žene sa sela. Na taj način ne samo da čuvamo kulturno nasleđe, već pomažemo da rad žena na selu bude vrednovan i plaćen - navela je Mihajlovićeva.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA