Po Briselskom sporazumu ili po kosovskim zakonima: Evo šta kaže SAD kako treba da bude formirana ZSO

- Podržavamao korake koji su nedavno pokrenuti nakon dugo vremena kada reč o formiranju ZSO - rekao je Kajl Skot

  • 41

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot izjavio je da SAD pozdravljaju nedavno preduzete korake na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i da smatraju da briselski sporazum govori o implementaciji u skladu sa zakonima Kosova i Metohije i Srbije.

Prištinu strašno nervira ono što radim: Dačić poručio da stvar nije gotova

- Podržavamao korake koji su nedavno pokrenuti nakon dugo vremena kada reč o formiranju ZSO. Očekujemo da će pregovori biti teški, ali to je važan iskorak - rekao je Skot na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem u Palati "Srbija".

Na pitanje novinara koji je stav SAD o tome na koji način ZSO treba da bude formiran - da li po Briselskom sporazumu ili po "kosovskim zakonima", Skot je rekao da Briselski sporazum govori o prilagođavanju zakonima Kosova i Metohije i Srbije.

- Mislim da je vaše pitanje pomalo kontradiktorno, jer u Briselskom sporazumu se govori i o tome da će zakoni biti prilagođeni u skladu sa zakonima Kosova i Srbije - rekao je Skot.

Foto: Tanjug

Prema njegovim riječima, cilj i svrha svega ovoga je da se Srbi na Kosovu i Metohiji osećaju prijatno u smislu da imaju punu kontrolu nad svojim svakodnevnim životom, a krajnji cilj je normalizacija odnosa između dve strane.

- Kriminalne grupe na Kosovu, kao i svuda u regionu, međusobno sarađuju i zato je veoma bitna saradnja između organa za sprovođenje zakona u celom regionu. Sve je to dio normalizacije odnosa, a to bi trebalo da se postigne tako što će se preći na pregovore i tako što će sve strane sesti za sto i razgovarati - zaključio je Skot.

Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je, izražavajući suprotan stav, da "Briselski sporazum i sporazum o implementaciji kažu da će obe strane prilagoditi svoje zakonske okvire Briselskom sporazumu".

On je rekao da su se obe strane, i Priština i Beograd, uz posredovanje EU, saglasile da odredbe Briselskog sporazuma budu sprovedene na način kako su potpisane.

- Jedna od odredaba sporazuma kaže da će obe strane prilagoditi svoj zakonski okvir Briselskom sporazumu. Mi insistiramo da se Briselski sporazum implementira na način kako je potpisan, ništa više od toga, samo ono što su se obe strane saglasile da potpišu. Čekamo odgovor na pitanje - ako negde piše nešto drugačije, da nam pokaže gde to piše - rekao je Stefanović.

Daljinac

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    12. april 2018 | 14:31

    ZSO mora biti formirana po Briselskom sporazumu je u u skladu sa postojecim Ustavom Srbije gde je jasno definisan status juzne Srbije Kosovo i Metohije da je Kosovo i Metohija neotudjivi deo drzave Srbije,dakle svi bivsi,sadasnji i buduci pravni sporazumi u Briselu moraju biti u skladu sa vazecim Ustavom drzave Srbije ili tako ili prekinuti svake dalje pregovore u Briselu jer bi se Briselskim sporazumom koji nepostuje Ustav Srbije i teritorijalni suverentitet nad juznom Srbijom Kosovo i Metohijom bio grubo krsenje postojeceg Ustava Srbije kao i urusavanje Srpske drzavnosti nad juznom Srbijom Kosovo i Metohijom koja je 19 godina pod Nato EU vojnom okupacijom (od 1999- )

  • Dragojlo

    12. april 2018 | 20:41

    Ja smatram da ce albanci pre pribeci oruzanim incidentima nego formiranju ZSO!!Srbija mora biti spremna a ne da je dronovi kontrolisu!!!

  • Mita

    12. april 2018 | 16:38

    Neka se postuje ono sto je potpisano, ni manje ni vise od toga Srbija ne trazi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA