Na ručku sa Vučićem i Merkel bio je i on: Ovo je njegov utisak o sastanku

Predsednik Srbije se juče po drugi put za dva meseca sastao sa nemačkom kancelarkom

  • 67

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić je izjavio danas da je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel predstavljeno činjenično stanje na Kosmetu, kao i da se stvara vrsta manevarskog prostora za Srbiju kada se ima podrška ideji pronalaska kompromisa.

Za Srbiju nema dobrog rešenja što se tiče Kosova, neće nam biti lako: Vučić posle susreta s Merkelovom

- Mi smo juče imali dobru priliku da, zahvaljujući činjenici da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić drugi put za dva meseca pozvan da izloži stavove Srbije, predstavimo ne samo činjenično stanje na terenu već i tačku po tačku šta nije urađeno, a što je dogovoreno Briselskim sporazumom - rekao je Ðurić gostujući na RTS-u.

Foto: Tanjug/Pres sluzba predsednika

Naveo je da je bio ponosan kad je od Merkelove čuo da ona lično ima poverenja u predsednika Srbije i kaže da je nemačkoj kancelarki rečeno šta se sve dešavalo 26. marta.

- Mi smo izneli i pokazali dokaze o svemu što se tamo dešavalo i to što je Merkelova želela to da čuje od predsednika dosta govori. Ovo je bio važan susret kome je naša strana pristupila odgovorno i ozbiljno - napominje Ðurić.

Foto: Marko Todorović

Prema njegovim rečima, predstavnici Srba na KiM postupaju na odgovoran način, kako je dogovoreno.

- Sigurno da nakon svega što se dešavalo 1999, 2004. i 2008. kada je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, Srbija suočena sa teškim izborima. Kada imate podršku ideji pronalaska kompromisa, znači da se stvara vrsta manevarskog prostora za Srbiju - istakao je Ðurić.

Model "dve Nemačke": Kako bi izgledao na primeru Beograda i Prištine?

Dodaje da je Zajednica srpskih opština stvar na kojoj rade Beograd i Priština, a koju vode predstavnici Srba na Kosmetu.

- ZSO će moći da se formira jedino na način na koji je dogovoreno. Ako zaista ništa novo ne treba da se formira i menja, što su razgovarali sa nama. Mi smo uvek poštovali dogovore, a nepoštovanje ostavljamo njima, ali neka ne misle da nećemo da se borimo i izborimo da dođemo do onoga što nam je sporazumom garantovano i da ostanemo i opstanemo na KiM - rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Ðurić je, takođe, rekao da noćašnja dešavanja u Siriji pokazuju koliko je važno da se u našem regionu sačuva mir.

- Naša odgovornost je da se fokusiramo na očuvanje stabilnosti i mira u našem regionu i da radimo na rešavanju problema. Nastojanje našeg rukovodstva je doprinos stabilizaciji - objašnjava Ðurić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dara

    15. april 2018 | 09:21

    Nadamo se da ce Merkelova postupiti pravicno sada kada joj je predstavljeno pravo stanje na KiM.

  • Verko

    14. april 2018 | 21:34

    U nadi da je Merkelova razumela i shvatila iskrenost Aleksandra izmenice svoj stav u vezi Kosova...ne bitno ali ka boljem pomaku. I red je da veruje Vucicu. Bilo bi i diplomatski-ljubazno i shvatljivo...jer ona nije od "juce" u politici....

  • Goran Mitic

    14. april 2018 | 21:30

    Свакако да је добро да канцеларка Меркел покушава да разуме наше проблеме! Бојим се да ни она нема велики простор да утиче на ову црну тројку да олабави окове око Србије! Никако не разумем како ова Британка Меј вуче за нос целу ЕУ и зашто ЕУ подржава њене будалаштине и њене лажи!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA