Borisov sa Tačijem i Haradinajem: Šta je bugarski premijer poručio u Prištini (FOTO)

Bugarski premijer boravi na Kosovu uoči samita EU - Zapadni Balkan u, koji će biti održan u Sofiji

  • 3

Bugarski premijer Bojko Borisov, koji boravi u Prištini, pozvao je danas Beograd i Prištinu na dijalog, koji će im, kako je rekao, omogućiti da reše probleme i da apliciraju za članstvo u EU. Borisov je izrazio očekivanje da će i Skoplje i Atina razrešiti problem oko imena Republike Makedonije, prenela je agencija BTA. Balkanske zemlje, da bi se pridružile EU i iskoristile njene fondove, treba da se promene u skladu sa kriterijumima Unije, istakao je on.

Nisu Haradinaj i Tači to slučajno rekli, to je njihov cilj još od Prizrenske lige

Borisov je izjavio je da je izgradnja mira na Zapadnom Balkanu u interesu svih i da je državama regiona mesto u Evropskoj uniji.

- EU je otvorena prema zemljama jugoistočne Evrope. Sigurno je da ove zemlje treba da ispune uslove koje je EU utvrdila za učlanjenje - kazao je Borisov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Borisov se založio za izgradnju infrastrukture koja će povezati zemlje zapadnog Balkana jednu sa drugom i celim kontinentom.

- Gradeći infrastrukturu, pomažemo i razvoju mira u regionu - kazao je Borisov.

Foto: Kancelarija Premijera

Tači je rekao da je sa bugarskim premijerom razgovarao o produbljivanju saradnje između Kosova i Bugarske i o evropskoj perspektivi Kosova i zemalja Zapadnog Balkana.

Poseta bugarskog premijera Kosovu je, prema Tačiju, dvostruka čast, prvo jer on predstavlja prijateljsku državu Bugarsku i istovremeno Bugarska predsedava EU.

- EU će biti potpuna jedino onda kada Kosovo i sve zemlje Zapadnog Balkana budu njen deo. To podrazumeva ne samo mir i stabilnost već i povećanje ukupnog blagostanja -  kazao je Tači.

Foto: Kancelarija Premijera

Govoreći o novoj strategiji Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana, Tači je rekao da je tim dokumentom potvrđena evropska perspektiva celog regiona.

Tači je govoreći o procesu dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kazao da Kosovo traži ne samo nastavak dijaloga sa Srbijom, već da zahteva da se on pretvori u proces pomirenja i održivog mira u regionu.

Borisov se sastao i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem i predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

Haradinaj je izjavio da je Bugarska zemlja od izuzetnog značaja za region i da je Kosovo opredeljeno za blisku ekonomsku i političku saradnju s tom evropskom zemljom, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova.

Foto: Kancelarija Premijera

- Bugarska ima jednu savezničku državu - Kosovo. Počašćeni smo vašim prisustvom i naše zemlje ne deli nijedna otvorena tema -kazao je Haradinaj na početku sastanka sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

On je od Borisova zatražio podršku za evropski put Kosova i za učlanjenje u medjunarodne organizacije i u procesu priznanja nezavisnosti Kosova.

Premijer Borisov je izrazio opredeljenje njegove vlade i zemlje za jačanje bilateralnih odnosa Bugarske i Kosova, ekonomsko partnerstvo i zajednički evropski put.

- Među našim zemljama nema otvorenih pitanja. Naša opredeljenja za investicije u infrastrkturi i u drugim oblastima imaju u fokusu Kosovo -kazao je Borisov.

A, šta je Borisov poručio u Mostaru prilikom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pogledajte u videu:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    16. april 2018 | 16:21

    Kako se samo lizu medjusobno, odvratno.

  • ДР

    16. april 2018 | 16:40

    Да су увек били савезници( против Срба), били су, то нико не оспорава!!!!!

  • IQ

    16. april 2018 | 19:30

    Resenje kosovskog problema je krajnje jednostavno. Albanci kojima se nesvidja Srbija neka ga napuste i vrate se odakle su dosli. To je nasa teritorija i tacka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA