≫ 

Kosovo je najvažnije pitanje i na ovom sastanku sam se borio za Srbiju: Vučić posle razgovora sa Mogerini

Mogerini se prethodno našla sa predstavnicima organizacija civilnog sektora, Evropskog pokreta, YUCOM-a, CRTE i drugih, a onda je usledio i susret sa premijerkom Srbije Anom Brnabić

  • 43

Posle nekoliko sastanka koje je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini obavila u Beogradu, ona i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su na Andrićevom vencu, nakon čega su stali pred medije.

Mogerini stiže u Beograd sa samo jednim pitanjem

- Hvala joj na pažnji i posvećenom radu i trudu. Mi smo danas na jednosatnom sastanku analizirali Izveštaj o napretku u kome je priznata posvećenost Srbiji. Posebno sam ponosan zbog uspeha u ekonomskoj sferi! - rekao je Vučić i dodao da se nisu u svemu usaglasili, ali su spremni da čuju i saslušaju, kao i da sprovedu brojne preporuke EK.

Kako kaže, naravno da su govorili o KiM.

- Mi u Srbiji imamo mnogo toga što je drugačije viđenje od onog što govore članice EU i u Prištini. Ostajem pri onome što sam više puta rekao, a to sam rekao i Federiki Mogerini, da ne mislite da sam nem kad dođu visoki zvaničnici EU - siguran sam da Albanci nikada neće ispuniti obaveze iz Briselskog sporazuma i nikada im to nije bila namera - dodao je Vučić i podvukao da nema "još nekih obaveza, pored Zajednice srpskih opština, koje nisu ispunjene".

- To je jedina - naglasio je predsednik Srbije i ukazao da sporazum o energetici nije dogovoren Briselskim sporazumom, već je rečeno da će se o njemu razgovarati, a sve ostalo što je bilo - Beograd je ispunio.

- Učešće na lokalnim izborima, čak i na parlamentarnim, stvaranje regionalne policije, uklanjanje civilne zaštite, pravosudni sistem... sve što je trebalo, a bilo je teže od ZSO, spovedeno je u delo od prve do poslednje tačke sporazuma - rekao je Vučić.

Ponovio je da se na ZSO odnosi šest od 15 tačaka sporazuma, odnosno 40 odsto, a da to nije ni dirnuto.

- Danas je tačno pet godina od kako je potpisan sporazum, a mi smo uvek spremni za razgovore - rekao je Vučić.

Mogerini je istakla da je zadovoljstvo ponovo biti u Beogradu posle dve nedelje od poslednje posete.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Veliku važnost prilažem ovome što sam u Beogradu. Lično sam htela da dođem ovde, ali kao što sam ranije rekla u okvirnu poseta dvema zemalja, poruka nije samo bilateralna, već i regionalnog karaktera - perspektiva ka EU za četiri zemlje, ali i za ceo region, posebno za Srbiju i CG - idete u pravom pravcu. Kao što sam rekla u Strazburu, jasno je da pregovori napreduju dobro. Kada je reč o putu Srbije ka EU, otvorili smo 12 od 35 poglavlja i dobri su izgledi da se otvore i nova u toku bugarskog predsedvanja. Pošto završavam ovde večeras regionalnu posetu, moram da kažem da sam oduševljena voljnom i ambicijom da se ide dalje i nastavi sa reformama ka članstvu u EU. Poštovani predsedniče, prepoznali smo svu vašu rešenost i rad vlade ka članstvu - rekla je ona.

Mogerini je naglasila da su strogi u Evropskoj komisji, možda i nemilosrdani kako neki smatraju (mada nepravedno), kao i neko ko ne daje poklone, zato se u Izveštaju i navode one oblasti u kojima je potreban dodatan rad.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Sigurna sam u predsednikovu posvećenost, kao i same Vlade. I ovog puta smo razgovarali o dijalogu između Beograda i Prištine, imamo novu fazu usmerenu ka postizanju cilja, a to su pravno-obavezujući sporazumi. Razmatrali smo i primenu ranije postignutioh sporazuma i naglasila bih ovde, kao i pre u Prištini, i u Beogradu i u Briselu, da postoji potreba da se svi dogovori moraju primeniti. Krajnje je vreme za to! Uključujući i formiranje ZSO i sporazuma o energetici - dodala je Mogerini i naglasila da je to kredibilna osnova za dalji rad u novoj fazi dijaloga.

Ona je naglasla da je pred nama važan samit u Bugarskoj.

Ona je rekla, povodom Šešeljevog gaženja hrvatske zastave, da osuđuje svaki čin nasilja koji može da pogorša situaciji u regionu, svaki akt koji ne podržava demokratske institucije, poput narodne skupštine, te dodala da je i lično imala slično iskustvo prošle godine.

- To su epizode koje ne služe na dobro samoj Srbiji i tome da se ona vidi kao jedna solidna demokratska zemlja. Ja sam prošle godine posetila srpski parlament i imala slično iskustvo, ali verujem da, kao što je hrvatski premijer Plenković rekao, važno je da se dijalog održi. To je i suština projekta EU i tome smo svi posvećeni - zaključila je Mogerini.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je rakao da je slušao laži od političkih predstavnika iz Srbije i regiona kako "neko nije spomenuo Šešelja, jer ga se plaši".

- Ponavljam, osuđujemo ponašanje Šešelja, ono za koje znamo da se dogodilo, jer postoji i ono koje ne znamo, a za koje on tvrdi da se dogodilo. Mnogo teže uvrede su se događale tokom mog boravka u Hrvatskoj, pa se niko nije oglasio ni iz Hrvatske, niti iz EU. Mogao bih sat vremena o tome, ali bih naneo štetu zemlji koju volim i za koju radim i borim se i na ovom sastanku sam se borio i dao sve od sebe da zaštitim Srbiju na najbolji način - zaključio je predsednik Srbije i naglasio da nisu reagovali ni na podizanje spomenika Alojziju Stepincu, niti na izjave Haradinaja i Tačija.

Foto: Tanjug/AP

On je, na pitanje o Hardinaju i Tačiju, objasnio da ne sme da kaže ono što misli o njima jer to ne bi bilo dobro za narod i našu državu, te je zamolio da se njegova uzdržanost po tom pitanju ne shvati kao znak slabosti, već kao briga za narod.

- A, da li ćemo dočekati da neko kaže da je to što se nama dešavalo i što grade spomenik Stepincu, ili to sa ulicama Mile Budaka, da je to gore nego što je Šešelj uradio, znam da nećemo - primetio je srpski predsednik.

Kada je implementacija Briselskog sporazuma u pitanju, Mogerini insistira da je neophodno da se implementira sve ono što je ranije dogovoreno i uverava da će se razvijati onako kako se očekuje.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Moramo da radimo tako da kad nešto počnemo to i završimo, a tu spada i osnivanje ZSO, ali uverena sam da tako treba da sprovedemo i sve druge elemente Briselskog sporazuma, odnosno trebalo je i ranije da se dese. Pozdravljam početak izrade statuta ZSO koji, istina, kasni izvesno vreme, ali pratiću i dodatno ću raditi kako bismo obezbedili dalje korake.

Tema njihovog razgovora, pre svega, bila je normalizacija u odnosu Beograda i Prištine. Sa srpske strane, akcenat je, prema rečima direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, trebalo da bude objašnjenje za pohvale koje je Priština dobila u izveštaju Evropske komisije o napretku po pitanju Zajednice srpskih opština.

Mogerini se prethodno našla sa predstavnicima organizacija civilnog sektora, Evropskog pokreta, YUCOM-a, CRTE i drugih, a onda je usledio i susret sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Inače, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost juče je zajedno sa premijer Makedonije Zoranom Zaevim bila domaćin večere u Skoplju koju su priredili za kolege iz regiona.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ema

    19. april 2018 | 20:03

    Mogerinijeva nam je uputila reci ohrabrenja i pohvalila nas rad na reformama i trudu sprovedenim na putu ka evrointegracijama. Slazem se sa njom, i zaista nam znaci ovakva podrska.

  • Zoran

    19. april 2018 | 19:40

    Srbija je dosta toga uradila na svom putu ka EU, zbog toga treba nastaviti dalje.

  • kontesanera

    19. april 2018 | 20:04

    Kad bi EU podržala napore Srbije da se dijalogom dođe do rešenja problema Koosva i naterala Kosovske vlasti da poštuju Briselski sporazum,značajno bi uticalo na stabilnost regiona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA