Gde je Srbija na putu evrointegracija? Maja Gojković sa kolegama iz zemalja EU o proširenju na Zapadni Balkan

Gojković je, u okviru Konferencije predsednika parlamenata država članica EU i zemalja kandidata, razgovarala sa predsednicima parlamenata Španije, Austrije, Poljske, Češke, Albanije i Slovenije

  • 0

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je danas u Talinu sa kolegama iz zemalja EU i regiona o razvoju parlamentarne saradnje, intenziviranju odnosa, kao i o evrointegracijama. 

Belgijski premijer predstavio Vučiću nove predloge: Predsednik Srbije poručio da smo spremni za teške odluke (FOTO)

Gojković je, u okviru Konferencije predsednika parlamenata država članica EU i zemalja kandidata, razgovarala sa predsednicima parlamenata Španije, Austrije, Poljske, Češke, Albanije i Slovenije.

Kako se navodi u saopštenju parlamenta, Gojković je u razgovoru sa predsednicom Kongresa poslanika Španije Anom Pastor zahvalila toj zemlji na principijelnoj stavu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Pastor je potvrdila stav da Španija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i da se proširenja EU može odnositi samo na države.

Gojković se danas sastala i predsednikom Parlamenta Austrije Volfganom Sobotkom, kome je zahvalila na kontinuiranoj podršci te zemlje evrointegracijama Srbije, te dodala da će za Srbiju biti značajno predsedavanja Austrije Savetom EU u drugoj polovini ove godine.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Sobotka je potvrdio da će politika proširenja EU biti jedan od prioriteta njihovog predsedavanja Savetom EU, a prihvatio je i poziv Gojković da poseti Srbiju u drugoj polovini 2018.

Gojković je razgovarala i sa predsednikom češke skupštine Radekom Vondračekom, koji je naglasio da se Češka zalaže za proširenje EU na Zapadni Balkan i da Srbija može da računa na punu podršku zemalja Višegradske grupe u tom procesu.

Srbija i Češka ove godine obeležavaju stogodišnjicu od upostavljanja diplomatskih odnosa.

Gojković se susrela i sa predstavnikom Poljske Marekom Kućinskim, a na sastanku je dogovoreno da, u svetlu obeležavanja 100 godina od upostavljanja diplomatskih odnosa, dođe do razmene poseta radi daljeg unapređenja bilateralnih odnosa.

Na sastanku sa predsednikom albanske skupštine Gramozom Ručijem naglašen je značaj razvijanja svih vidova saradnje, posebno u oblasti evropskih integracija.

Ruči je rekao da je za Albaniju iskustvo Srbije u evrointegracijama značajno kao model i prihvatio poziv da dođe u uzvratnu posetu Srbiji.

Gojković je o unapređenju i daljem razvoju parlamentarne saradnje razgovarala i sa predsednikom Državnog saveta Slovenije Alojzom Kovšcom, koji je istakao da Slovenija pruža punu podršku članstvu Srbije u EU i da je spremna da pruži ekspertsku pomoć, posebno u vezi korišćenja EU fondova.

Predsednica parlamenta je pozvala predsednika Kovšca u posetu Srbiji.

Daljinac

(Telegraf/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA