U 2 dana 2 nova uslova Prištine za ZSO: Dačić za radikalan odgovor

- Nećete Zajednicu srpskih opština - nećemo ni mi ostalo, vraćamo sve na prethodno stanje - rekao je Dačić

  • 12

U poslednja dva dana Priština je pred Beograd postavila dva nova uslova za formiranje Zajednice srpskih opština. Najpre je Blerim Šalja, politički savetnik predsednika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, izjavio da ZSO neće biti formirana pre potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma  dve strane, da bi i zamenika premijera Kosova, Enver Hodžaj rekao da "ne bi trebalo žuriti dok Kosovo ne dobije stolicu u UN". Reagujući na ove izjave, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je predložio radikalan potez.

Šta ja to mogu da predam, a da Janković, Jeremić i Đilas već nisu predali!? Vučić odgovarao na teška pitanja o Kosovu

- Tek kada Kosovo bude dobilo pravni status i puno međunarodno priznanje, tada bi trebalo finalizirati ove pregovore- rekao je Hodžaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sve izjave koje se mogu čuti od predstavnika privremenih institucija na KiM, samo potvrđuju ono što je i rekao - da Priština nema nameru da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i da to i ne krije i da će oni reći i slagati sve što je neophodno kako Srbi ne bi pristupili formiranju ZSO 20 aprila.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Zbog stalnog postavljanja novih uslova od strane Prištine, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi rešenje bila radikalna odluka, a to je povlačenje potpisa sa Briselskog sporazuma i povratak srpskih institucija na Kosovo i Metohiju.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

- Ja sam kao premijer stavio potpis, ja bih ja bih i povukao potpis. Nećete Zajednicu srpskih opština - nećemo ni mi ostalo, vraćamo sve na prethodno stanje - rekao je Dačić.

Uprkos nepoštovanju Briselskog sporazuma, prištinska strana smatra da će se ovo pitanje zaključiti u pravno obavezujućem sporazumu.

- Ovo se ne može odvojiti ili tretirati kao posebna tema, već će se završiti prirodno, kao jedan od aneksa obavezujućeg sporazuma - objasnio je Šalja.

Reagujući na ove izjave, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, izjavio je za Telegraf.rs da je prilično jasna namera Prištine da spreči formiranje Zajednice, dok Brisel i Vašington ćutanjem odobravaju ovakvo ponašanje.

Printskrin: Telegraf

- Ostaje da se sačeka taj rok od tri meseca za izradu statuta i onda da se odluči šta dalje. Mislim da mora ostati opcija da srpski predstavnici sami formiraju ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom - rekao je on.

Prema odredbama iz Briselskog sporazuma, Priština je obavezna da formira Zajednicu srpskih opština, ali oni to nisu učinili ni pet godina nakon što je sporazum potpisan. Predstavnici Srba sa Kosova su prvobitno najavili da će sa Srpskom listom sami formirati ZSO ukoliko to Priština ne učini u naredna tri meseca, koliko je ostalo do isteka roka koji im je postavila Evropska unija.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    25. april 2018 | 15:35

    Meni cizme spremne,pa jos pola miliona tako,a vi u politici dajte sve od sebe da ih ne obujemo,postovacemo vas trud,ali nikakve rezultate...NEĆEMO!!!

  • 👤

    25. april 2018 | 16:37

    Прогласити окупацију дела територије Републике Србије и прекинути преговоре са терористима, а и са ЕУ. А они нека извлаче капитал који су уложили у Србију...ако им се исплати.

  • Krajisnik

    25. april 2018 | 15:26

    Ko sto sam i pre izjavio NIKAD NJIMA NIJE BIO CILJ ZA ZSO. Samo pod njihovim uslovima!!! Nisam za nasilje al nazalost slazem se sa Dacicem.Samo nebi voleo da se ponovo vrsi nasilje nad Srbima na KIM. A nije iskljuceno kasnije u ratnu eskalaciju i zlocine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA