Kakve su šanse da zbog gej slikovnice ministri odlete iz Vlade?

Ko je sledeći ko leti iz Nemnjine 11 i da li to može upravo da bude trojac Mihajlović-Joksimović-Popović?

  • 39

Priča o rekonstrukciji vlade ponovo je pokrenuta zbog hrvatske gej slikovnice i opšte polemike na sednici Vlade prošle nedelje, na kojoj su u jednom taboru našli ministar za tehnološke inovacije Nenad Popović, ministarka za građevinarstvo Zorana Mihajlović i ministarka za evorpske integracije Jadranka Joksimović. Naspram njih su stali premijerka Srbije Ana Brnabić, ali i predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednica skupštine zagrmela na ministre zbog gej slikovnice: Neka sami izađu iz vlade

Predsednik Republike i SNS  je najavio rekonstrukciju vlade, ali i još jednom istakao da Brnabić ima njegovu punu podršku, te da će u narednih desetak dana na Predsedništvu naprednjaka pred svima uputiti nedvosmislenu poruku.

Njegove reči ponovo su aktuelizovale pitanje, za koga nema više mestu u kabinetu u Nemanjinoj 11 i da li to može upravo da bude trojac Mihajlović-Joksimović-Popović?

Foto: Promo

Predsednik Srbije: Na Predsedništvu SNS izraziću podršku Ani Brnabić

Svoj stav da homoseksualni parovi ne treba da se venčavaju i usvajaju decu, ministri su branili rečima da imaju pravo na svoje mišljenje. Ipak, za Telegraf.rs oni nisu želeli da komentarišu da li se osećaju ugroženim.

Jadranka Joksimović je u izjavi televiziji Hepi rekla da to što se u mediji smenjuju dve članice predsedništva SNS - Zorana Mihajlović i ona, kao međunarodni sekretar stranke, najbolje govori u prilog o slobodi medija.

- To je dokaz pluralizma i demokratije u medijima, zamislite da kad vi možete dve članice predsedništva SNS - Zoranu Mihajlović i mene, a ja sam i međunarodni sekretar stranke, smenjujete svaki dan po medijima, to je dokaz slobode medija. Ja sa tim nemam nikakav problem, ali postoje neke procedure za to - istakla je Joksimović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

U krugovima bliskim premijerki Brnabić kažu da ona o smenama ministara i rekonstrukciji Vlade neće izjašnjavati preko medija.

- Podrška Vučića predsednici Vlade nije ništa novo, nije se tu ništa promenilo od početka njenog mandata. Odnos na relaciji Vučić - Brnabić isti je kao na početku, samo on podršku njoj usled poslednjih događaja javnije i intenzivnije iskazuje - kaže dobro obavešten izvor.

Kako kaže, ta podrška je bazirana na poverenju i čim je Vučić izabrao za premijera, on je pokazao da ima najviše poverenja u nju da vodi vladu onako kako treba.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Stiče se utisak, kažu upućeni u dešavanja, da su ministarke svoj izlazak iz vlade ovim postupkom ubrzale.

- Brnabić neće sama da pokrene mehanizme za ostavke koji su joj na raspolaganju, upravo zbog toga što će se o smeni svih ministara i nova personalna rešenja tražiti iza zatvorenih vrata, a ne na novinskim stranicama - objašnjava sagovornik Telegrafa.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar kaže za Teelgraf.rs da nije siguran da će rasprava oko slikovnice biti ključna za rekonstrukciju.

- Mislim da neće čak biti ni među važnijim. Biće tu uključeni brojni parametri. Sklon sam da verujem u hijerarhijski lanac, tako da ne bi trebalo da ministarke budu pri vrhu. Njihove pozicije u stranci, ali i važni resursi koje vode to ne dozvoljavaju - objasnio je on i dodao da što se Popovića tiče, ministarstvo na čijem čelu je takođe bitno, ali se njegovo ime ranije već pominjalo u tom kontekstu.

Foto: Medija centar Beograd

- Ipak, njegove poslednje izjave nisu u duhu vlade u kojoj se nalazi, i pored toga što svi imaju pravo na svoje mišljenje, tu nema prostora za homofobične i slične istupe - zaključio je Klačar.

Ostaje da se sačeka rešenje statusa Kosova i Metohija, kako je najavio Vučić, posle čega će na red doći i smena ministara. Ovu teza je potvrđena i današnjom izjavom predsednika Srbije.

- Ja ne mislim da se očekuje rekonstrukcija vlade. Kao predsednik stranke za dva do pet meseci najpre ću čuti sve predloge premijerke Ane Brnabić, a onda ću imati razgovore unutar stranke - rekao je predsednik Vučić za Prvu TV iz Ankare.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Najvažniji su, ističe, rezultati koje vlada donosi.

- Vlada ima dobre rezultate, dobro rade - kazao predsednik.

Primetio je da je potrebno da bude malo manje "šumova u javosti", ali to se, kaže, dešava.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • petar pan

    8. maj 2018 | 08:33

    Ana radi svoj posao za dobrobit Srbije zasta je i izabrana .Njen privatni zivot nas netreba interesovati.Koji je napadaju hoce da skupljaju politicke poene koje ne zasluzuju

  • Vlada

    8. maj 2018 | 09:04

    Ana Brnabic je do sada pokazala odlične rezultate i vrlo pametna i sposobna za premijera!

  • AZA

    7. maj 2018 | 19:55

    BITNO JE SAMO POSTOVATI ZAKON,OSTALO JE NAJMANJE BITNO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA