≫ 

Vučić sutra oči u oči sa Putinom: Iz Kremlja otkrili o čemu će razgovarati

Predsednik Srbije se sa najvišim zvaničnicima Rusije sastaje 12. put, što svedoči o dobrim bilateralnim odnosima između dve zemlje

  • 64

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić započinje sutra dvodnevnu posetu Moskvi, tokom koje će se sastati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koji je danas preuzeo dužnost i započeo novi, čertvrti mandat na mestu šefa države, a potom će, zajedno sa njim u sredu prisustvovati Vojnoj paradi.

Turska konjica sa srpskom zastavom i ispaljivanje počasnih plotuna: Erdoganov svečani doček za Vučića

Prema Tanjugovim informacijama, Vučić će se sa Putinom sastati sutra uveče, u Kremlju, a nakon toga će dvojica lidera nastaviti razgovore tokom radne večere. 

Predsednik Srbije u sredu će prisustvovati Vojnoj paradi povodom proslave Pobede nad fašizmom kojoj će, kako najavljuju ruski mediji, od stranih zvaničnika prisustvovati još samo izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Aleksandar Vučić će sa svojim ruskim kolegom, posle Parade, položiti venac na spomenik Neznanom junaku, a potom i cvet na spomen ploče gradova heroja, a prisustvovaće i prijemu u Velikom kremljanskom dvorcu.

Iz Moskve je saopšteno da će se na stolu ispred dvojice državnika naći teme o trenutnom stanju i perspektivama daljeg razvoja rusko-srpske saradnje kao i sprovođenje zajedničkih investicionih projekata i razmena mišljenja o trenutnim problemima u regionu, prenosi Tas s.

Foto: Tanjug/AP

Vučić se sa Putinom i najvišim zvaničnicima te zemlje uopšte bilateralno sastaje 12. put, a on sam smatra da to dovoljno govori o dinamici dobrih odnosa dveju zemalja.

To govori, kako je istakao u jednoj od izjava uoči puta, da poverenje postoji, jer kada kažete "nećemo Rusiji uvoditi sankcije", Rusija zna da se to neće dogoditi.

- Pokazuje da i kad je Srbiji teško, Rusija je tu da joj pomogne, ali i Srbija je tu kad Rusiji treba pomoć. I bez obzira na to koliko je Srbija mala zemlja i u svetskim okvirima ne preterano jaka, nikad nije zabijala nož u leđa prijatelju - rekao je Vučic.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović takođe smatra da će glavna tema razgovora s Putinom biti pitanje KiM, "naročito u svetlu najave mogućnosti da se ta tema skine sa redovnog izveštavanja pred SB UN, kao i jasne i očigledne diplomatske ofanzive svih strana u pokušaju da se dođe do pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine", a shodno očekivanjima da se pregovori uz posredovanje EU nastave i da se do pune normalizacije dođe u što kraćem roku, kako bi ta tema bila skinuta sa dnevnog reda i Srbija mogla u potpunosti da se fokusira na reformske procese koji će je dovesti do članstva u EU.

U osvrtu na posetu Rusiji direktorka Instituta za azijske studije i profesorka FPN, dr Dragana Mitrović takođe ne spori da je Rusija veoma bitna u našem nastojanju da pitanje Kosova i Metohije držimo aktuelnim u ključnim međunarodnim forumima i generalno otvorenim.

Foto: Tanjug/AP

- Kao jedna od dve ključne stalne članice SB UN čiji se stavovi poklapaju sa našim interesima, čvrst stav Rusije po ovom pitanju i ukupni odnosi sa njom su nam izuzetno bitni -ističe.

Ona, međutim, ukazuje da je ekonomska saradnja u strateškom smislu jednako važna, jer je Rusija naš glavni snabdevač energentima i preko svojih firmi, pre svih Gasprom Njefta, kao većinskog vlasnika NIS-a, iz ove oblasti značajno učestvuje u rastu naše privrede.

Kako kaže, samo Gasprom je do sada uložio više od 800 miliona evra u razvojne projekte kompanije, i oko 500 miliona evra u modernizaciju rafinerije u Pančevu, čineći je izuzetno modernom, te da obe značajno doprinose budžetu Srbije.

- Saradnja u vojnoj industriji je takođe veoma bitna i tradicionalna. Izvrsna je saradnja u modernizaciji naše železničke mreže i vozila kroz ruski kredit, a otvorenost ruskog tržišta za sve veći broj naših proizvoda, odnosno proizvoda napravljenih u Srbiji, veoma mnogo utiče na svakog potencijalnog investitora - smatra Mitrović.

Predsednik Vučić je uoči puta reklao i da kao veliku čast vidi poziv da zajedno sa šefom ruske države prisustvuje Paradi pobede, i istovremeno ukazuje da je trend da se 9. maj obeležava kao kraj Drugog svetskog rata, a ne kao ono što je zaista bio - dan pobede nad fašizmom i nacizmom.

- Mi pričamo o veličanstvenoj pobedi koji su neki narodi, među kojima je srpski, platili velikim žrtvama, ruski narod desetinama miliona ljudi. Srpski narod je stradao u Narodno-oslobodilačkom ratu desetostruko više nego svi drugi narodi s prostora bivše Jugoslavije - precizirao je on.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    8. maj 2018 | 09:03

    Iskrenim i prijateljskim razgovorima utvrditi smernice za obostranu korisnu saradnju.

  • Stefan

    8. maj 2018 | 08:25

    Mnogo tema ce biti na stolu i te teme ce pozitivno da uticu na gradjane Srbije

  • aca

    8. maj 2018 | 07:44

    Srbija i Rusija imaju dosta zajedničkih interesa i saradnja između ove dve zemlje daje dosta prostora za nove saradnje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA