≫ 

Dajte nam sever i mi ćemo priznati vašu nezavisnost: Čedomir Jovanović u Prištini o odnosu Beograda prema Kosovu

- Ovo nije zvanični koncept srpske politike - naglasio je lider LDP-a

  • 29

Lider vanparlamentarne Liberalno demokratske partije, Čedomir Jovanović, izjavio je na okruglom stolu o normalizaciji odnosa Beograda i Pristine, nezvanično, da Beograd želi da uzme sever u zamenu za priznavanje kosovske nezavisnosti.

Kosovo je spremno: Tači otkrio detalje razgovora sa premijerom Bugarske o odnosu sa Srbijom

- Vidim da se promenila retorika, raspoloženje u kojem je sada društvo koje nije sposobno da razume realnost. Nije više problem da predsednik kaže da se sastao sa Tačijem, ne verujem u odnose koji se zasnivaju na osobama. To je pretnja za Kosovo - naveo je Jovanović i izrazio zadovoljstvo što ima mogućnost da boravi u Prištini.

- Imao sam priliku da razgovaram sa političarima i mladima koji su dolazili u Beograd, ali ne ovde u Prištini. Mnogo smo grešili, bilo bi bolje da je Srbija ranije imala razumevanja za kosovski problem - rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ono što je drugačije je situacija u svetu i mi, kako je rekao, treba da mislimo o našim problemima.

- Nisam srećan što nema prostora za razgovor jer smo izgubili dosta prostora za manevrisanje. Često sam govorio da Srbija i Kosovo u dijalogu moraju da se suoče sa problemima. Video sam Vučićev intervju i podržao briselski sporazum i dijalog, jasno je da imamo različita mišljenja - rekao je on.

Portal navodi da je Jovanović kritikovao Beograd zbog onemogućavanja kosovskih karatista da učestvuju na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu.

Priština-Printskrin: Youtube/Kosova Press

- Mi razgovaramo sa Prištinom a karatisti ne mogu da uđu u Srbiju zbog države koju predstavljaju. Poseban je problem kada Srbija prihvata Šešelja, to je problem u mom društvu. Nisam srećan zbog toga i danas ne možemo računati na to da će se svi uključiti u rešavanje problema koje smo sami napravili - rekao je Jovanović, preneo je prištinski portal.

On dalje kaže da ne zna zašto "Srbija nastavlja da ignoriše činjenicu da je Kosovo nezavisna zemlja".

- Međusobno priznanje nije realno i srpskom društvu ne treba to nametati. Vi govorite o međusobnom priznanju, ali šta želi Beograd? On nešto želi, ali to ne može da kaže - rekao je Jovanović i dodao "Dajte nam sever Kosova i mi ćemo priznati vašu nezavisnost. Međutim ovo nije zvanični koncept srpske politike".

Enver Hodžaj je rekao da ceni njegovu posetu u vreme kada je, kako je rekao, Srbija donela odluku o zaustavljanju kosovskih sportista i poslanika.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Cenim tvoje stavove. Želim ti dobrodošlicu u vreme kada je Vlada Srbije zaustavila naše sportiste i učešće trojice kosovskih poslanika koji su bili pozvani od strane poslanika Srbije - rekao je on.

Hodžaj kaže da je istorijsko razmišljanje u Srbiji prepreka tome da završetak procesa dijaloga bude priznavanje.

- Problem između Kosova i Srbije nije priznavanje dokumentata, već srpsko istorijsko mišljenje o Kosovu koje sprečava to da konačni sporazum bude zaključen priznanjem - rekao je Hodžaj, prenela je Gzet.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cole

    11. maj 2018 | 19:14

    Daj ti svoju očevinu, dedovinu, imovinu, šiptarima, a tuđe ne nudi.

  • ⭐⭐⭐

    11. maj 2018 | 16:02

    U čije ime ovaj govori? Ko je njemu dao pravo? Prrvo Čedomire pogledaj koliko glasova na izborima imaš pa onda razmisli dal si ovlašćen da govoriš u ime Srba

  • Тодорић

    11. maj 2018 | 15:03

    Молим Вас,Господине Јовановићу,да Одете да животе на Косово,и одатле до миле воље,као држављанин непостојеће државе да радите барабар са терористима против Србије,коју очигледно не поштује те као радну груду и своју,и нашу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA