≫ 

Patrijaršija pećka, adresa beogradska: Kako se Kosovo brani iz vile na Dedinju

Kažu da će patrijarh biti prisutan u Peći preko vikarnog episkopa. Pa, i srpska država je prisutna u Zimbabveu. Preko svog ambasadora

  • 24

Prošao je još jedan Sabor Srpske pravoslavne crkve. Uoči još jednog sabranja srpskih vladika iz celog sveta poslate su poruke da će Sabor doneti gotovo istorijske odluke. Od promene Ustava i imena, preko načina izbora patrijarha, do stava SPC o Kosovu i Metohiji, najbolnijem pitanju za Srbiju. Održan je Sabor, a od svega očekivanog javnost je dobila samo poruku o KiM. Uopšteno saopštenje, koje podseća na težak položaj Srba, međunarodna dokumenta i protivljenje svemu. Znači, navedeno je sve osim predloga rešenja i to 240 kilometara daleko od drevnog sedišta srpskih patrijarha.

Posle saopštenja SPC o Kosovu, Vučić imao samo jedno pitanje za Crkvu

Sabor je počeo u Peći, a završio u Beogradu. I sa njega je upućen apel našim državnicima da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje KiM. U sve poštovanje prema godinama, obrazovanju i misiji kojoj su posvećeni, slanje apela iz "kruga dvojke" počinje da podseća na već hiljadu puta viđeno busanje nabildovanih mladića preko društvenih mreža da je Kosovo srce Srbije i da ga se nikad neće odreći, sve dok ispijaju kapućino u hladu dorćolskih kafića.

Zato se i postavlja pitanje, kada već pominju otuđenje, da li su se vladike otuđile od Peći? Zašto Sabor nije sve vreme zasedao u Pećkoj patrijaršiji? Zašto svojim primerom vladike nisu ohrabrile narod da ostanu na Kosovu.

Ne. Posle liturgije uputili su se put Beograda i ostavile otvorenim pitanje promene imena Srpske pravoslavne crkve.

Vozni park ispred Patrijaršije u Beogradu - Foto: e-stock.us/Aleksandar Baclija

Kao i mnogo puta do sada, iako je Crkva deklarativno zatvorena za javnost, procurele su namere srpskih arhijereja. Imenu SPC dodaće Pećka patrijaršija. Kažu to je u skladu s praksom da se pomesna Crkva naziva prema svome sedištu.

Pa, patrijarh sedi u ulici Kralja Petra u Beogradu.

Dodaju da će patrijarh biti prisutan u Peći preko vikarnog episkopa. Pa, i srpska država je prisutna u Zimbabveu. Preko svog ambasadora.

Verski analitičar Draško Đenović podseća da sledeće godine obeležavamo 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. On lično ne vidi potrebu za menjanjem imena.

- Pre svega, zato što ne postoji više srpskih pravoslavnih crkava, već jedna jedina. Jedino, ako se ne planira da se umnoži, pa da bude više crkava, pa da joj treba posebno određenje - Pećka patrijaršija. S druge strane, to što Crkva možda pokušava da na taj način pokaže svoju vezu sa Kosovom, sve je to lepo, ali kao i ovaj zaključak sa Sabora, ništa novo nisu rekli i nisu predložili nikakvo rešenje - rekao je za Telegraf.rs Đenović.

Draško Đenović - Foto: Medija centar Beograd

Prema njegovim rečima, deo monaha je još sa raščinjenim vladikom Artemijem napustio Kosovo, a Crkva nije učinila ništa da narod u južnoj srpskoj pokrajini zadrži.

- To što će patrijarh dodati ime - Pećka patrijaršija, a ostati u "krugu dvojke" i na Dedinju, s obzirom na to da se vila u kojoj boravi nalazi u Užičkoj ulici u Beogradu, pokazuje da mu je lepo da brani Kosovo iz Beograda - ističe ovaj verski analitičar.

On postavlja i pitanje čega se patrijarh Irinej boji u 87. godini da ode na Kosovo.

- Ako si patrijarh i vernik od čega strahuješ? Ovako imamo patrijarha koji sedi u Beogradu i vozi se u lepoj, skupocenoj limunzini i iz dedinjskog salona brani Kosovo. Poruka jeste: jedno pričamo, drugo radimo - zaključio je Đenović.

VIDEO: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    15. maj 2018 | 18:07

    Bravo za tekst.

  • Čika Jova

    15. maj 2018 | 17:51

    Na jednom mitingu devedeset i neke, veliki broj je vikao i pinavljao "idemo na Kosovo". Stajao sam sa strane sa drugom i posmatrao kako urlaju. Odjednom me je prijatelj pitao: "Šta misliš kad bi parkirali ovde desetak ekspresovih autobusa i rekli, evo ulazite, koliko bi ušlo"? Odgovorio sam mu da bi se autobusi vratili prazni u garažu! Bukača mi je preko glave u autobus bi ušli ozbiljnu ljudi koji vole ovu zemlju. Oni arlauču i glume da vole Srbiju a ni u vojsku neće da idu.

  • Marina

    15. maj 2018 | 17:57

    Vera i pravoslavlje da, ali popovi i ostali nikako. Ja ih više posle svih skandala ne povezujemo sa verom. Jednostavno im ne verujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA