≫ 

Sastanak Vučića sa izvršnim direktorom Svetske banke u Sofiji: Srbija postiže izuzetne rezultate (FOTO) (VIDEO)

Oni su razgovarali o ekonomskim reformama i razvojnim projektima te svetske finansijske institucije u Srbiji

  • 20

U okviru više bilateralnih susreta koji se održavaju u glavnom gradu Bugarske, pre samog zasedanja lidera EU i Zapadnog Balkana na samitu u četvrtak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa Kristalinom Georgijevom, glavnom izvršnom direktorom Svetske banke.

Predsednik Srbije stigao u Sofiju: Vučić je već obavio prvi u nizu sastanaka (FOTO)

Oni su razgovarali o ekonomskim reformama i razvojnim projektima te svetske finansijske institucije u Srbiji.

Predsednik je zahvalio Svetskoj banci na velikoj pomoći i želji da Srbija bude makroekonomski uređena zemlja na putu razvoja i prosperiteta.

On je naglasio da su rezultati koje Srbija ima odlični i dodao da suficit budžeta to i dokazuje.

- Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, posebno u jačanju stranih i investicija u privatnom sektoru kojima su doprineli i pozitivni trendovi na fiskalnoj strani - istakao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik je zatražio pomoć Svetske banke u definisanju efikasnih mera za povećanje stope rasta bruto domaćeg proizvoda, razvoju preduzetničkog duha i politike održivog razvoja.

Ukazao je na važnost infrastrukturnih projekata, naročito regionalnih, koji će pomoći u ekonomskom povezivanju i jačanju zemalja Zapadnog Balkana.

Izvršna direktorka Svetske banke Georgijeva izrazila je zadovoljstvo izborom oblasti u kojima Svetska banka učestvuje i pomaže Srbiji i naglasila da treba raditi na dodatnom finansiranju projekta razvoja u oblastima od važnosti za razvoj srpske ekonomije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je ranije rečeno iz Saveta EU, samit u Sofiji možda se neće direktno baviti dijalogom koji se vodi između Beograda i Prištine, ali će se insistiranjem na dobrosusedskim odnosima i saradnji u regionu svakako dati ”direktna podrška dijalogu”.

Poručeno je da je u pitanju ključan događaj kada je reč o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbednosti, a što podrazumeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih pretnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na skupu u Sofiji biće potpisana Deklaracija koja će se obavezati na evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana kao dugoročnom cilju.

Predsednik Vučić ranije je rekao da od Samita očekuje "neke dobre vesti".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    16. maj 2018 | 14:09

    Srbija sa Svetskom bankom ima odlicnu saradnju.

  • houp

    16. maj 2018 | 15:48

    U svakom slucaju,razgovor i sa njima je delotvoran.

  • Igor

    16. maj 2018 | 18:49

    Kada drugi kazu da Srbija postize velike rezultate onda to treba centi i postovati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA