≫ 

Dešavanja uoči samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji: Sve na jednom mestu - konferencije, neformalni susreti i važni dogovori (FOTO)

Glavna tema je evropska perspektiva zemalja u regionu i koji su to koraci kojima se postiže njihova povezanost

  • 1

U glavnom gradu Sofije, pred sutrašnji samit EU - Zapadni Balkan, održavaju se bilateralni susreti, različite konferencije, zvanični i neformalni susreti visokih zvaničnika Evropske unije i zemalja regiona.

Šta EU očekuje od dijaloga: Johanes Han o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, predstojećem samitu u Sofiji, strategiji proširenja

Premijer Bugarske, Bojko Borisov, otvorio je danas u Sofiji konferenciju "Dijalog sa zapadnim Balkanom: Stvaranje područja rasta, sigurnosti i povezanosti na putu ka Evropi", koja se održava u Nacionalnoj palati kulture u bugarskoj prestonici.

Obraćanje Vučića u Sofiji: Telegraf na licu mesta 

On je izjavio da "dolazak lidera EU u Sofiju na Samit EU-Zapadni Balkan i njihovo upoznavanje sa problemima regiona predstavlja uspeh, ali da ipak sve zavisi od samog Zapadnog Balkana".

Borisov je na otvaranju konferencije rekao da svi u Savetu razumeju značaj železničkih koridora, autoputeva, digitalne infrastrukture i luka u regionu.

Prema njegovim rečima, lideri Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke koji su u Sofiji moći će da steknu pravu ideju o tome šta će se finansirati i kako.

- Uveren sam da će Balkan postati jedno od najboljih mesta za život u Evropi - rekao je Borisov.

Konferenciji su prisustvovali političari i predstavnici nevladinih organizacija zemalja regiona i EU.

Glavna tema bila je evropska perspektiva zemalja u regionu i koji su to koraci kojima se postiže njihova povezanost.

VELIKI USPEH ZA BORISOVA; VEBER: NE TREBA OČEKIVATI ČLANSTVO U KRATKOM ROKU

Samit je veliki uspeh za Bojka Borisova, smatra šef poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber, koji je rekao da je Borisov uspeo da temu Zapadnog Balkana postavni na agendu evropske spoljne politike.

- Očekujem da će danas rezultat biti signalizacija Balkana na mapi, kao i na njihovoj infrastrukturi, finansijama i ekonomiji - rekao je on.

Veber je, međutim, dodao da treba biti iskren i da ne treba očekivati članstvo neke od zemalja zapadnog Balkana u EU u kratkom roku.

- Evropska unija je uključena u finansije u ovim zemljama, ali da države same moraju učiniti sve od sebe. Mi Evropljani se moramo pripremiti za proširenje EU - rekao je Vebar i dodao da oni koji žele u članstvo moraju da urade prvo svoj domaći zadatak.

Veber je ocenio da je dobar znak to što će predsednik Srbije prisustvovati samitu.

ZAHARIJEVA: OČEKUJEM DVE NOVE ČLANICE EU DO 2025

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva izrazila je nadu da će dve zemlje Zapadnog Balkna postati članice EU do 2025. godine.

Zaharijeva je u Sofiji učestvovala na konferenciji Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta gde je zatraženo da integracije Zapadnog Balkana ostanu glavni prioritet EU.

Zamenica bugarskog premijera i šefica bugarske diplomatije Ekatarina Zaharijeva je sa konferencije Evropskog ekonomskog i socijalnog saveta koji okuplja evropska i regionalna civilna društva izrazila nadu da će ”videti dve zemlje sa Zapadnog Balkana kako postaju članice EU do 2025. godine”.

Ona je tom prilikom posebno naglasila ulogu civilnog društva u socijalno ekonomskom razvoju i povezivanju na Zapadnom Balkanu.

PREDSEDNIK EVROPSKOG SAVETA: Partneri sa Zapadnog Balkana da potvrde evoropsku perspektivu

Foto: Promo

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da je samit u Sofiji prilika da i EU i region potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana.

- Sutra ćemo se sastati kolektivno sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana po prvi put u poslednjih 15 godina. To će biti prilika za obe strane da potvrde kako evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana - rekao je Tusak.

Osim tog, kako je naveo, dugoročnog podlega, Eu želi da pokaže da sada i ona brine o socijalno ekonomskom razvoju regiona.

- Investicije u infrastrukturu i veze među ljudima sa i unutar Zapadnog Balkana su u najboljem interesu i EU i to će biti cilj našeg samita - poručio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da očekuje da će Samit u Sofiji kao rezulta doneti približavanje "prijatelja sa Zapadnog Balkana" Evropskoj uniji.

Sve ovo, uticalo je i na saobraćaj u Sofiji.

VIDEO: Obraćanje Vučića u Sofiji:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mister no

    17. maj 2018 | 10:10

    Pitanje za vlast i narod... da li je rec SRBIJA zabranjena pa se stalno upotrebljava velikim slovima Zapadni balkan??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA