≫ 

"Plan B" vlade tzv. Kosova: Bezbednosne snage za deset godina postaju vojska

Zakonski paket za KBS poslat, stigao u "vladu", ali se još nije našao na sednici

  • 13

Vlada Kosova pokrenula je "plan B" za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku, jer je zbog veta srpskih poslanika nemoguće to učiniti putem ustavnih amandmana, piše prištinska Koha ditore.

Novi plan, kako se navodi, predviđa period od 10 godina tokom kojeg će biti izvršena tranzicija.

Priština ne odustaje od vojske? Nacrt zakona o transformaciji KBS predat Vladi Kosova

Zakonski paket koji se odnosi na organizacionu strukturu KBS poslat je kancelariji premijera i nakon što prođe kroz proceduru biće predstavljen kabinetu vlade. Zatim se šalje na glasanje u skupštinu. Dokument ne predviđa odmah transformaciju, kako što je pokušano pre četiri godine, već će ukloniti neka ograničenja u vezi sa kapacitetom, mandatom i misijom KBS, preneo je list.

U kancelariji premijera potvrdili su da je zakonski paket za KBS poslat iz relevantnog ministarstva, da je stigao u vladu, ali da se još nije našao na sednici vlade.

- U interesu vlade je da se ovo dogodi što pre, ali uvek u saradnji sa strateškim partnerima - naveli su iz kancelarije premijera za Kohu.

Austrija protiv formiranje kosovske vojske

Austrija ne podrzava formiranje Vojske Kosova, izjavio je šef poslaničkog kluba vladajuće Slobodarske partije Austrije i zamenik predsednika te stranke Johan Gudenus.

- U javnosti je netačno prevedena izjava ministarke spoljnih poslova Austrije o formiranju Vojske Kosova. Austrija ne podržava formiranje Vojske Kosova i mi smo o tome obavestili javnost i taj dokument o netačnom prevodu je dostavljen i ministarstvu spoljnih poslova Srbije - rekao je Gudenus u razgovoru u Beču sa predsednikom Jedinstvene Srbije i šefom poslanickog kluba te stranke u Skupštini Srbije Draganom Markovićem Palmom.

Johan Gudenus, Foto: Wikipedia/GuentherZ

Austrijski političar je kazao da je tema bombardovanja Srbije bombama sa osiromašenim uranijumom veoma ozbiljna za Austriju, jer se na Kosovu i Metohiji uvek nalazi oko 500 austrijskih vojnika.

- Ja mislim da bi bilo dobro da naše dve zemlje po tom pitanju sarađuju na nivou resornih ministarstava, pre svega ministarstava odbrane - kazao je Gudens, navodeći da austrijski vojnici na Kosovu i Metohiji vode računa o stabilnosti i miru na tom području.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    17. maj 2018 | 14:12

    Ne treba dozvoliti formiranje vojske Kosova jer je to neustavna vojska lazne drzave.

  • mara

    17. maj 2018 | 13:15

    "Plan B" mora biti pod hitno osujecen

  • 👤

    17. maj 2018 | 12:13

    Жао ми је само што ми на време нисмо направили план "А" негде на Копаонику, а да може да добаци бар до Темзе и Јелисејских поља. Данас нико не би имао "планове" са нама...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA